İşlem yapılıyor. Lütfen bekleyiniz.
SOSYAL MEDYADA PAYLAŞ
Yan Menü
Sıkça Sorulan Sorular

2017 Yılı KOSGEB İşletme Kredisi Faiz Desteği

1- KREDİ FAİZ DESTEĞİNDEN YARARLANAN BİR VATANDAŞ ESNAF VE SANAATKARLARIN VERDİĞİ, FAİZLİ VEYA FAİZSİZ BİR KREDİDEN ÖNÜMÜZDEKİ BİRKAÇ YIL FAYDALANAMAZ MI?

CEVAP 1-  KOSGEB TARAFINDA BİR SAKINCA YOKTUR, FAYDALANABİLİR. ANCAK ESNAF VE SANATKARLAR BÖYLE BİR ŞART KOŞUYORSA FAYDALANAMAYABİLİR.

 

2- KREDİ FAİZ DESTEĞİ İLE ALAKALI SİCİL GAZETESİ VE İMZA BEYANNAMESİ 2017 YILI OLMAK ZORUNDA MI?

CEVAP 2- SİCİL GAZETESİNİN EN SON DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞ HALİ KOSGEB MÜDÜRLÜĞÜNE TESLİM EDİLMELİDİR. İMZA BEYANNAMESİNDE İSE, İMZA BEYANNAMESİNİN ÜZERİNDE GEÇERLİLİK SÜRESİ BELRTİLMEKTEDİR. GEÇERLİLİK SÜRECİ İÇERİSİNDE İSE GEÇERLİ OLUR.

 

3- MİMARLAR SİSTEME NASIL KAYIT OLABİLİYOR?

CEVAP 3- KOSGEB veri tabanına kayıt işlemlerinin sürecine ilişkin usul ve esasların 5. Maddesinde belirtilen Firma, KOBİ Bilgi Beyannamesi, Muvafakatname, İmza Beyannamesi/Sirküleri ve Ticaret/Esnaf Sicil Gazetesini bağlı bulunduğu Uygulama Birimine imzalı ve kaşeli olarak teslim eder.” Şeklindeki maddeye istinaden burada yazılı bulunan evrakların eksik olması durumunda işletmenin KOSGEB veri tabanına kaydı yapılamaz. Dolayısı ile Mimar ve Mühendisler, Ticaret/Esnaf Sicil Gazetesini KOSGEB Müdürlüğüne teslim edemediği sürece KOSGEB veri tabanına kayıt olamaz ve KOSGEB desteklerinden yararlanamaz.

 

4- SİGORTA ACENTELERİ DESTEKLENEN SEKTÖRLER ARASINA GİRECEK Mİ? YEDEK HAK KAZANMA DURUMLARI NE OLACAK?

CEVAP 4- KONUYA İLİŞKİN OLARAK BAKANLAR KURULU KARARI HENÜZ YAYINLANMAMIŞTIR.

 

5- ADİ ORTAKLIKLAR KİŞİ OLARAK KREDİ FAİZ DESTEĞİNDEN FAYDALANABİLİR Mİ?

CEVAP 5-  GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI'NDAN ADİ ORTAKLIK STATÜSÜNDEKİ İŞLETMELERE AİT NET SATIŞ HASILATI BİLGİLERİ GELMEMİŞTİR. VERİSİ GELMEYEN İŞLETMELER DEĞERLENDİRİLMEYE ALINMAMIŞ VE BAŞVURULARI KABUL EDİLMEMİŞTİR.

 

6-EMEKLİ İŞLETME SAHİBİ SSK VE BAĞKURU YOKSA VERİ TABANINA NASIL KAYIT OLUR? KAYIT OLUR İSE KOBİ BEYANNAMESİNE PRİM GÜN SAYISI OLARAK NE YAZMASI GERKİYOR?

CEVAP 6- EMEKLİNİN MAAŞINDAN SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ KESİNTİSİ YAPILDIĞINA DAİR BELGESİNİ ALARAK GÜN SAYISINIDA 360 GÜN OLARAK GİREREK BELGEYİ BEYANNEME İLE BİRLİKTE KOSGEBE TESLİM ETMELİDİR.

 

7- SGK VE VERGİ BORCU YOKTUR YAZISI KOSGEB TARAFINDA MI İSTENMEKTEDİR? İSTENİYOR İSE BAĞKURLULAR SGK BORCU YOKTUR YAZISINI NASIL ALIYOR?

CEVAP 7- BANKALAR TARAFINDAN İSTENMEKTEDİR. SGK İL MÜDÜRLÜKLERİNDEN ALABİLİRLER.

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, bu kapsamda Maliye Bakanlığınca yayınlanan Tahsilat İç Genelgesi ve Tebliğler ile İşverenlere Verilen Devlet Yardımı, Teşvik ve Desteklerde Sosyal Güvenlik Kurumundan Alınacak Borcu Yoktur Belgesinin Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ’e istinaden ve bu doğrultuda Başkanlığımız destek mevzuatı gereği olarak, Başkanlığımızla ilgili bankalar ve kuruluşlar arasında imzalanan Kredi Faiz Desteği Programı Protokolünün 7. Maddesi:

Kredi başvurusunda bulunan İŞLETME’nin gerek gecikmiş vergi borcunun gerek ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’na gecikmiş borcunun veya her ikisinin de bulunması halinde, Vergi Dairesinden alınmış vergi borcunun tutarını gösteren belge ile SGK’dan alınmış borcunun tutarını gösteren belge veya Vergi ve SGK borcu olmadığına veya yapılandırdığına dair belgenin İŞLETME’den alınması. İŞLETME’nin mahsuplaşma talebinin alınması (Ek.2) suretiyle, SGK ve/veya vergi borcuna mahsuben azami KOSGEB tarafından ödenen faiz/kar payı desteği kadar tutarın BANKA tarafından İŞLETME’ye kullandırılacak kredi tutarından düşülerek, ilgili kuruma ödenmesinin sağlanması, kalan bakiyenin işbu protokol ve BANKA’nın mevzuatı çerçevesinde İŞLETME’ye kullandırılması,” hükmüne haizdir.

 Bu doğrultuda Bankalarca, işletmeye kullandırılan krediden azami KOSGEB’ce ödenen faiz tutarı kadar mahsuplaşma yapılarak ilgili kamu kurumlarına aktarılmakta, kalan tutar işletmeye kullandırılmaktadır.

 

8- KREDİYE BAŞVURDUM ANCAK SİSTEMDEN KREDİ BAŞVURUSU BULUNMAMAKTADIR ŞEKLİNDE YANIT ALIYORUM. NASIL BİR YOL İZLEMELEYİM?

CEVAP 8-  KOSGEB’e kayıt yaptırmak veya KOSGEB kaydının bulunması Kredi Faiz Desteği Programına başvuru yapıldığı anlamına gelmemektedir. Programa, başvuru tarihlerinde ilgili internet sayfasından başvuru yapılmış olması gerekmektedir.

 

9- KREDİ FAİZ DESTEĞİ İÇİN BEYANNAMELER EN SON HANGİ TARİHTE TESLİM EDİLEBİLİR?

CEVAP 9- 28 NİSAN 2017 MESAİ BİTİMİNE KADAR TESLİM EDEBİLİR. ( SİSTEM YOĞUNLUĞU GÖZÖNÜNE ALINARAK EN AZINDAN 1 HAFTA 10 GÜN ÖNCEDEN TESLİM ETMEK DAHA UYGUN OLUR.)

 

10- KREDİ FAİZ DESTEĞİ İÇİN BANKALARA SON BAŞVURU TARİHİ NEDİR?

CEVAP 10- 28 NİSAN 2017 MESAİ BİTİMİNE KADAR TESLİM EDEBİLİR. ( SİSTEM YOĞUNLUĞU GÖZÖNÜNE ALINARAK EN AZINDAN 1 HAFTA 10 GÜN ÖNCEDEN TESLİM ETMEK DAHA UYGUN OLUR.)

 

11- SGK PRİM GÜN SAYISINA ÇALIŞANLARIN MI? YOKSA YETKİLİNİN Mİ? BİLGİLERİ GİRİLMESİ GEREKİYOR?

CEVAP 11- ÇALIŞANLARIN TAMAMININ YANINDA İŞLETME YETKİLİSİDE İŞLETMEYE KAYITLI BAĞKURLU İSE ONUN GÜN SAYISIDA EKLENİR.

 

12- BASİT USÜLDE KURULAN BİR İŞLETME, MALİ BİLANÇO VERİLERİNİ SİSTEME NASIL GİRECEK?

CEVAP 12- YILLIK VERGİ BEYANNAMESİNDE ÇIKAN HESAP ÖZETİNE ESAS  NET SATIŞ HASILATI VE BİLANÇO TOPLAMLARINI GİRER.

 

13- MÜDÜRLÜĞÜ EVRAKLARIMI ÇALIŞANIM GETİREBİLİR Mİ? VEYA KARGO İLE GÖNDEREBİLİR MİYİM?

CEVAP 13- EVRAKLARDA EKSİKLİK YOKSA OLABİLİR. ANCAK EVRAKLARDA VEYA BİLGİLERDE EKSİKLİK VARSA DAHA SONRADAN DÜZELTME İŞLEMİ ZAMAN ALACAĞINDAN DOLAYI İŞLETME YETKİLİSİNİN KAŞESİ İLE BİRLİKTE KOSGEB MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞVURU YAPMASI DAHA UYGUN OLUR.


Tarih: 28 Mart 2017