“KOSGEB Desteklerinin Mevcut Durumu, Vizyon ve Yeni Projeler” konu başlığı ile düzenlenen çalıştayda, KOSGEB’in mevcut yapısı ve destek programlarında yapılması planlanan yeni düzenlemeler görüşüldü.
Tarih: 18 Ocak 2018

Eski Kalkınma Bakanı ve 63. hükümette Başbakan Yardımcısı görevlerinde bulunan, AK Parti Ekonomi İşleri'nden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın da katıldığı çalıştayda, KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, KOSGEB’in gelecek dönemde uygulamaya koymayı planladığı yeni destekler, KOSGEB’in vizyonu ve yol haritasına ilişkin bilgileri paylaştı.

KOBİ’lerin rekabet güçlerinin arttırılması, KOSGEB desteklerinden daha etkin bir şekilde faydalanabilmeleri amacı ile KOBİ’ler için daha nitelikli destek programlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar hızla devam ediyor.

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Haziran 2017’de başkanlık görevine başlaması ile birlikte KOSGEB Destek Programları’nda köklü değişikliklerin yapılacağının sinyalini vermişti.

Geçtiğimiz aylarda KOBİ’lerin orta yüksek ve ileri teknoloji alanlarında üretime dayalı projelerinin desteklenmesi amacı ile  “KOBİ – TENOYATIRIM Destek Programı” ve yurt dışından ithal edilen ara malların Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretilmesine yönelik olarak “Stratejik Ürün Destek Programı” olmak üzere iki yeni destek programı uygulanmaya başlamıştı.

KOSGEB’in kurumsal web sayfasında yayınlanan mevcutta 13 adet destek programı bulunurken bu destek programlarından KOBİ Proje Destek Programı’nın içeriği daha da zenginleştirilerek KOBİ-GEL “KOBİ Gelişim Destek Programı” adı altında uygulanmaya başladı.

 

Cevdet Yılmaz; “KOSGEB desteklerinde, destek doğru adrese verilirse fayda sağlar.”

Çalıştayda konuşan AK Parti Ekonomi İşleri'nden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KOBİ’lerin Türkiye ekonomisini ayaklandıracak en büyük güç olduğunu ve KOSGEB’inde KOBİ’leri başarı yolunda sürükleyici bir kurum olduğunu belirterek; “KOBİ’lerin ihtiyacına göre doğru desteğin verilmesi , KOBİ’ye fayda sağlayacaktır. Bunun için hangi sektörün neye ihtiyacı olduğunu bilmek gerekir. Bu çalışma ile KOBİ’lerin sektörel ve bölgesel ihtiyaçlarının belirlenerek daha olumlu sonuçlar doğuracak desteklerin verileceğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.

KOSGEB Başkanı Uzkurt, “KOBİ’lere verilen desteğin fayda sonuç analiz sistemini de geliştiriyoruz.”

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ise, KOSGEB’de yeni vizyon ile yeni destek modellerinin oluşturulması konusunda yapılan çalışmalara değinerek, “KOBİ’lere verilen desteklerin KOBİ’ye ne derecede fayda sağladığını görmek lazım, bunun için de verilen desteklerin geri dönüşümünde KOBİ’lere sağlanan desteklere ilişkin fayda sonuç analizlerinin yapıldığı yeni modeller geliştiriyoruz. Böylece hangi destek programı KOBİ’ler için faydalı olacaksa o modeller üzerinde yoğunlaşarak KOSGEB’le birlikte KOBİ’lerimizi güçlendirmeye devam edeceği.” dedi.

 

“Mevcut KOSGEB Destekleri”

Hali hazırda KOSGEB’in,  1- Girişimcilik Destek Programı, 2- Genel Destek Programı, 3- İş Birliği Güç Birliği Destek Programı, 4- KOBİGEL - KOBİ Gelişim Destek Programı, 5- Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı, 6- KOBİ TEKNOYATIRIM - KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı, 7- Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı, 8- Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı, 9- TEKNOPAZAR - Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Destek Programı, 10- Stratejik Ürün Destek Programı olmak üzere 10 adet destek programı ve Kredi Faiz Desteği ile Laboratuvar Hizmetleri destekleri bulunmaktadır.

Mevcut destek programlarında revizyon çalışmaları devam etmektedir.

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2018