KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt: “KOBİ’lerimizi iş birliği için bir araya getirerek, onlara Türk ve Tatar pazarını tanıtabiliriz.”
Tarih: 24 Nisan 2018

Tataristan Ekonomi Bakanlığı’nın yanı sıra Tataristan’daki pek çok kamu kurumu temsilcilerinden oluşan heyet,  iki gün sürecek olan eğitim programı için KOSGEB’e çalışma ziyareti gerçekleştirdi.  KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ve Tataristan Cumhuriyeti Ekonomi Bakan Yardımcısı Rustem Sibgatullin’in katılımlarıyla 24 Nisan’da programın açılışı yapıldı.

Program açılışında konuşan Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, KOSGEB’in KOBİ’lerin sorunlarıyla ilgilenmede 20 yıllık bir tecrübeye sahip olduğunu, mevcut KOBİ’lerin güçlendirilmesi ve yenilerine hayat verilmesi için destek programlarının yürütüldüğünü, bunun yanı sıra KOBİ’lere rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin de sunulduğunu anlattı. Mevcut KOBİ’leri katma değerli ve yüksek teknolojili üretimlere yöneltirken, diğer taraftan da yeni kurulacak işletmelerin teknoloji düzeyi yüksek işletmeler olmasının teşvik edildiğinin altını çizen Uzkurt,  bir ülkede işletmeler kurulurken teknoloji düzeyi yüksek ve orta yüksek işletmeler kurulursa, o ülkenin işletmelerinin düzeyinin bir süre sonra doğal olarak yüksek teknolojiye kaydığını, aksi takdirde düşük ve orta düşük teknolojili firmaları yüksek teknolojili firmalara evirmenin çok kolay olmadığını, bunun şu an üzerinde en çok mesai harcanan nokta olduğunu belirtti. Başkan Uzkurt: “KOSGEB olarak tecrübelerimizi paylaşmaya her zaman hazırız, KOBİ’lerimizi bir araya getirerek iş birliği yapmaları için teşvik edebiliriz, KOBİ’lere Türk ve Tatar pazarını tanıtabiliriz.” dedi.

Tataristan Heyeti’ne başkanlık eden Rustem Sibgatullin, KOSGEB’in KOBİ’ler alanındaki tecrübesinin farkında olduklarını, bu tecrübeden faydalanmak istedikleri için KOSGEB’ de bulunduklarını belirtti. Rusya Federasyonu’nun Avrupa kısmında yer aldıklarını ve ülkenin en dinamik şekilde gelişen bölümü olduklarını, 30’un üzerinde ülkeden yatırım aldıklarını anlatan Sibgatullin, 2017 yılında çektikleri doğrudan yabancı yatırımın 42 milyar dolar olduğuna, aynı yıl içerisinde 140 milyar dolar gayri safi yurt içi hasıla elde ettiklerine, doğrudan yabancı yatırım çekmede Rusya Federasyonu içerisinde 5. Sırada yer aldıklarına da değindi. 2017 yılı itibariyle toplam doğrudan yabancı yatırımın 430 milyar dolara ulaştığını söyleyen heyet başkanı, Türkiye’nin Tataristan’a doğrudan yabancı yatırım yapan ülkeler arasında 1.sırada yer aldığını ve HAYAT, Şişecam, THY gibi Türk firmalarının yatırımlarının bulunduğunu aktardı.

24 – 25 Nisan tarihlerini kapsayan KOSGEB ve destek programları hakkındaki iki günlük bilgilendirme programı çerçevesinde girişimcilik, teknoloji ve finansman sunumları gerçekleştirilerek programa katılanlara sertifika verilecek.  26 Nisan’da Tataristan Cumhurbaşkanı ve Türkiye Ekonomi Bakanı nezdinde KOSGEB ve Tataristan Cumhuriyeti Girişimcilik Fonu arasında KOBİ’ler alanında iş birliğine yönelik bir mutabakat zaptı imzalanacak.

Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2018