Gemsarp Makine

Bursa’da Ototmotiv sektörüne makine imalatı yapan Gemsarp Makine, çekirdekten başladı, KOSGEB’le birlikte gelişti, büyüdü ve kabuğunu kırdı. Şimdi dünya pazarlarına ürettiği makineleri pazarlıyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Mezunu olan, Gemsarp Makine İmalat San. Ltd. Şti. İşletme Müdürü  Baha B. Yardımcı’nın kendi ağzından İşletmenin kuruluşundan bugüne kadar başarı ile yürüttüğü projeleri  sizlerle paylaşıyoruz.  

Gemsarp Makine, Mart / 2010 tarihinde kurulmuş olup,  ortakları ve uzman personeli ile sürekli gelişmekte olan  bir KOBİ dir.

Firmamızın temel uzmanlık alanları;  Otomasyonlu ve  işe özel makinaların tasarım ve imalatı. Boru şekillendirme ve kontrol ekipmanları, kaynak fikstürleri,  plastik ekstrüzyon ekipmanları tasarımı ve imalatı ile özel amaçlı kullanılan parçaların talaşlı imalatıdır. Gemsarp henüz genç bir firma olmasına rağmen,  personelinin imalat ve devreye alma konusundaki tecrübesi ve ortakları ile çalışanlarının otomotiv sektöründeki 15 yıllık tecrübesi ile iş alanında kendisini kabul ettirmeye başlamıştır.

Proje bazlı ve müşteri odaklı olarak yönetim yapısını benimsemiş olan firmamız her yıl makine parkurunun teknoloji seviyesini arttırmaya hedef edinmiş ve yatırımlarına devam etmektedir.

Gemsarp Makine 2010 yılında iki ortak ve bir personel ile işe başlayarak fason olarak piyasaya kalıp ve makine parçalarının üretimini yapmaktaydı.

“KOSGEB Desteği ile Ar-Ge Projesi sonucu ürün geliştirdik, Endüstriyel Uygulama Programı ile seri üretime geçtik. Şimdi ürünümüzü dünya pazarlarına satıyoruz.”

2012 yılından sonra biraz daha katma değerli işler yapmaya başladık. Özellikle 2012 yılında KOSGEB’den almış olduğumuz Ar-Ge desteği ile üretmiş olduğumuz “Otomatik Boru Bükme Makinası” bizim hedefimizdi. Çünkü Türkiye’de hiç imalatı yoktu, talep vardı ve ihracat imkanı vardı. Biz KOSGEB desteği ile makinanın prototipini ürettik. Çeşitli üretimlerle devam ederken üç boyutlu ölçüm cihazı aldık ve firmaya ölçüm kabiliyeti kazandırdık. Bu sayede müşteri güvenini arttırmış olduk. Ölçüm yapabilen ve ürettiğini doğrulayabilen bir firma olduk. Böylece daha ciddi müşteri potansiyeli yakaladık ve daha nitelikli işler yapmaya başladık.

2014 yılına geldiğimizde müşterilerimizden bir tanesi otomatik yüklemeli boru bükme makinaları ile ilgili bize tavsiyelerde bulundu. Bu tür makinaları ithal ediyoruz. Siz neden bu tür makinalar yapmıyorsunuz diye serzenişte bulununca, bizimde böyle bir hedefimiz vardı ve böylece makine üretimikararı vererek KOSGEB’e projemizi yazdık ve projemiz onaylandı.  Projemizi başarı ile tamamladık, ürün prototipini ürettik ve aynı zamanda Ar-Ge ile ürettiğimiz prototipi de faydalı modelimizi aldıktan sonra hemen sattık. Bu iş bizim için bir başlangıç oldu. Bize tavsiyede bulunan ve dışardan bu makinayı ithal eden firmaya bu makinadan birçok üretim yaptık. Böylece ithalatı önlemiş olduk. 2014 – 2017 yılları aralığında bu makinadan 25 tane üretmişiz. Bu makine ile yurt dışı ihracatımız da başlamış oldu. Meksika ve Romanya’ya makinalar gönderdik. Şu anda İspanya’da bir firma ile görüşmeler yapıyoruz. Onlara da tekliflerimiz verdik. Büyük bir ihtimalle İspanya’ya da makinalarımız göndereceğiz.

Bu proje bizim için çok önemli idi, sektörde söz sahibi olmaya başladık ve Amerikan menşeili bir firmaya bir proje yapmaya başladık. Bu firmaya da otomatik yükleme dediğimiz makine üretimi yaptık. Şu anda 10 adet makine de bu firmaya yapmışız. Böylece makine üretimi ana işimiz oldu.

Tabi KOSGEB’le Ar-Ge projemizi tamamladıktan sonra işimiz bitmedi. Doğal olarak kapasitemizi artırmamız gerekiyordu. Daha seri üretim yapabilmek adına bir CNC işleme merkezi yatırımı yaptık. KOSGEB’in Endüstriyel Uygulama Destek Programından faydalandık.

“KOSGEB destekleri ile yolumuza devam ediyoruz. Tabi ki projelerimiz bitmeyecek, projemiz olduğu sürece KOSGEB’le sürekli irtibatta olacağız.”

2016 yılında ilk KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programına da başvuru yaptık. Burada da projemiz onaylandı. Yine bir CNC yatırımımız oldu. Aynı zamanda CAD – CAM yazılım programlarımızı lisanslandırdık.

KOSGEB’in Genel Destek Programı kapsamındaki hemen hemen bütün desteklerden de faydalandık. Özellikle Nitelikli Eleman İstihdam Desteği çok işimize yaradı.

Bu şekilde KOSGEB destekleri ile yolumuza devam ediyoruz. Tabi ki projelerimiz bitmeyecek, projemiz olduğu sürece KOSGEB’le sürekli irtibatta olacağız.

Yine bir müşterimizin talebi doğrultusunda bir makine üretimi gerçekleştirdik. Otomotiv sektöründeki koltuk kılıflarında kullanılan gerdirme profillerinin imalatını yapan bir makinenin üretimini gerçekleştirdik. Bu projeyi de TÜBİTAK üzerinden yürüttük.  Bu projeyi de başarı ile tamamlayarak makinamızı müşterimize sattık. Ar-Ge projelerimizde devlet teşvikleri bizi sürekli tetikliyor.

“Devlet destekleri konusunda bize en çok KOSGEB hitap ediyor.”

Devlet destekleri konusunda TÜBİTAK, Bursa – Eskişehir – Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ve KOSGEB gibi kurumlarla iş birliği içerisindeyiz ama bize en çok KOSGEB hitap ediyor. Destek başvuruları, Proje başvuruları ve uygulama süreçleri bizim için daha kolay bir şekilde yürütülüyor.”

 

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2018