“Birlikte Üçüncü Pazarlara Açılabiliriz”
Tarih: 25 Haziran 2019

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı’nı (HEPA) ziyaret etti. Görüşmede, KOSGEB’in Macaristan’daki muadili HEPA ile geçen ekim ayında imzalanan mutabakat zaptını hatırlatan KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Uzkurt, “Karşılıklı toplam yatırım hacmimiz 80 milyon dolarlar seviyesinde. Bunun çok daha fazlasının mümkün olduğu açık. İki ülke olarak birbirimize alıp sattığımız ürünlerin yelpazesini genişletebileceğimiz gibi, birlikte üçüncü pazarlara da açılabiliriz.” dedi.

6’ncı Dönem Toplantısı

Türkiye-Macaristan Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 6’ncı Dönem toplantısı, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de gerçekleştiriliyor. Türk tarafına, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın başkanlık ettiği toplantıya, KOSGEB Başkanı Uzkurt da katılıyor. Uzkurt, ayrıca HEPA yetkilileri ile temaslarda bulunurken, Macaristan’da bulunan Türk iş insanlarıyla toplantılar yapıyor.

Başarılar Diledi

Uzkurt, Macaristan ziyareti kapsamında HEPA Başkanı Balázs Hendrich ile bir araya geldi. Daha önce Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu olan Hendrich’e yeni görevinde başarılar dileyen Uzkurt, burada yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

Faaliyetlere Başladık: Dünyanın her ülkesinde, KOBİ'ler ekonomik ve sosyal anlamda istikrarın temel unsurudur. Ülkemizde faaliyet gösteren ve KOSGEB'in hedef kitlesini oluşturan yaklaşık 3.5 milyon işletme bulunmaktadır. KOSGEB, Türkiye’de KOBİ’lerin gelişmesi ve rekabet güçlerinin artması için destek veren kamu kurumudur. Türkiye ve Macaristan KOBİ’lerinin ticari ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla 9 Ekim 2018 tarihinde KOSGEB ile HEPA arasında bir mutabakat zaptı imzalanmış bulunmaktayız. İmzalanan mutabakat zaptı sonrası hızlı bir şekilde faaliyetlerimiz başlamıştır. Macar firmalarının ülkemize gerçekleştirdikleri fuar ziyaretleri kapsamında, ikili görüşmeler ayarlanmıştır. Ayrıca KOSGEB olarak Macaristan’a yönelik faaliyetlerimiz kapsamında 20 Mart 2019 tarihinde Ankara’da Macaristan Büyükelçiliği ve HEPA’nın Türkiye temsilcisi ALX yetkilileri ile koordinasyon içerisinde Macaristan Tanıtım Günü etkinliği düzenlenmiştir.

Öncü Kurum Vizyonu: KOSGEB olarak, KOBİ'lerin ve girişimcilerimizin ekonomik ve sosyal kalkınmadaki paylarını arttıran, küresel rekabet ortamında güçlü olmalarını sağlayan, yüksek nitelikli, öncü bir kurum olma vizyonu ile çalışmaktayız. 1990 yılından bu yana günün koşullarına uygun olarak destek programlarını geliştirerek uygulamaktayız. KOSGEB'in KOBİ'ler üzerindeki etkinliğini artırmak amacıyla 2019 yılında KOBİ destekleri için tahsis edilen bütçemiz yaklaşık 440 Milyon dolar civarındadır. Elde ettiğimiz KOBİ deneyimini yurt dışındaki KOBİ destekleme kuruluşları ile paylaşmaya devam ediyoruz. İmzaladığımız mutabakat zaptları aracılığı ile bilgilendirme etkinlikleri, çalıştaylar, uzman değişimi programları düzenlemekteyiz. KOSGEB günümüze kadar 5 uluslararası organizasyon ve 61 ülkeden 76 milli kuruluş ile toplam 81 mutabakat zaptı imzalamıştır. Bu imzaların derinleşmesine yönelik olarak da gerçekleştirilebilecek faaliyetleri tanımlayan 10 eylem planını uygulamaktadır.

Daha Fazlası Mümkün: Gerek Macaristan’ın gerekse ülkemizin kapasitesinin yanı sıra birbirlerine olan coğrafi yakınlıkları düşünüldüğünde, HEPA ile gerçekleştireceğimiz faaliyetler, mevcut ticaret rakamlarının yükselmesine katkı sağlayacaktır. Karşılıklı toplam yatırım hacmimiz 80 milyon dolarlar seviyesindedir ki bunun çok daha fazlasının mümkün olduğu açıktır. Diğer taraftan iki ülke olarak birbirimize alıp sattığımız ürünlerin yelpazesini genişletebileceğimiz gibi, birlikte üçüncü pazarlara da açılabiliriz. Bu doğrultuda, bizler bugün bir araya gelirken, uygulamaya geçireceğimiz eylem planı ile ikili ticaret hacmimizi arttırmaya, KOBİ’lerimizi geliştirmeye yönelik her türlü işbirliğine hazır olduğumuzun en somut göstergesi olarak başlattığımız bu süreçte üzerime düşeni yapmaya canı gönülden hazır olduğumu vurgulamak isterim. Umuyorum her iki ülkede verimli ve başarılı nice etkinlikler gerçekleştiririz.

Türk İş İnsanlarıyla Buluştu

Uzkurt, HEPA’daki temaslarının ardından Türk Macar Ticaret Odası Eş Başkanı Suat Karakuş ve Macaristan’da yatırımları olan Türk iş insanlarıyla bir araya geldi. Burada gerçekleştirilen toplantıda, Türk iş insanlarının Macaristan’daki faaliyetleri ele alınırken, KOSGEB’in bu sürece vereceği katkılar masaya yatırıldı.

Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2019

Galeri