Toplantıda geri dönüşüm tesislerinin modernizasyonu ve teknoloji seviyelerinin arttırılması ele alındı.
Tarih: 24 Temmuz 2019

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Geri Dönüşümcüler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Uğur Çetin ile beraberindeki heyeti kabul etti. Geri dönüşüm, sıfır atık, atık yönetimi, sektörel sorunlar gibi konuların masaya yatırıldığı görüşmede, mevcut geri dönüşüm tesislerinin modernizasyonu ve teknoloji seviyelerinin arttırılması ele alındı.

 

700 Lisanslı Firma
Kabulde bir konuşma yapan Geri Dönüşümcüler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Çetin, tüm dünyada geri dönüşümün, sağlık ve milli eğitimden sonra en itibarlı sektörlerden biri olduğunu ifade ederek, geri dönüşümün ekonomiye sağladığı katkılardan bahsetti. Türkiye’de bu alanda çalışan 700’e yakın lisanslı firma olduğunu ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Çetin, kamu nezdinden daha itibarlı bir noktaya ulaşmak istediklerini vurguladı.

Endüstrileştiremiyoruz
Konfederasyonunun Genel Sekreteri Ufuk Işık, yaptıkları işin birçok sanayi ve ticaret odası tarafından meslek olarak kabul görmediğini belirterek, projelerini endüstrileştirme konusunda sıkıntı yaşadıklarını anlattı. Bu nedenle uluslararası alanda rekabet edemediklerini kaydeden Genel Sekreter Işık, daha kaliteli üretim için destek istedi. 

Meslek Tanımı Yok
Sektör temsilcilerinden Barış Aybirdi, meslek tanımlarının bulunmadığını, ekipman konusunda sıkıntı yaşadıklarını kaydederek, tesislerini teknolojiye uyumlu hale getirmek istediklerini söyledi. Çin’in dünya geri dönüşüm borsasını yönettiğini anlatan Aybirdi, bu bağlamda Türkiye’nin de önemli bir potansiyeli bulunduğunu bildirdi.

İstihdam Yoğun Sektör
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Türkiye olarak evsel atıkların yüzde 1’ini ayrıştırdıklarını, toplam atıkların yüzde 10’unu dönüştürebildiklerini belirterek, bu oranların artması durumunda istihdam yoğun olan sektörün yeni iş kapıları açabileceğini söyledi.

Yaptığınız İşin Farkındayız
Konuklarını dinledikten sonra bir konuşma yapan Uzkurt, “Yaptığınız işin ne kadar kıymetli olduğunun farkındayız. Bu sektörde faaliyet gösteren işletmelerle ilgili neler yapabiliriz, bunun üzerinde çalışalım. Mevcut geri dönüşüm tesislerinin modernizasyonu, teknoloji seviyelerinin arttırılması önemli konular. Bu gibi önemli meseleleri önümüzdeki süreçle birlikte istişare edelim.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2019