Gelecek Yıl da KOBİ’lerimizin Büyüme Hayallerini Teşvik Etmeye Devam Edeceğiz
Yeni Girişimciler Çıkarmak Ve Mevcut KOBİ’lerin Gelişmesine Katkı Sağlamak Temel Önceliğimiz
Tarih: 26 Aralık 2019

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB’in 2019 yılında 70 bin işletmeye 2.3 milyar lira kaynak aktardığını belirterek, “Gelecek yıl da aynı titizlikle KOBİ’lerimizin büyüme hayallerini teşvik etmeye devam edeceğiz. Sunduğumuz desteklerde; yeni girişimcileri ortaya çıkarmak ve mevcut KOBİ’lerin gelişmesine katkı sağlamak en temel önceliğimiz.” dedi.

6’ncı KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri Töreni’nde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, özetle şunları söyledi:

Boynumuzun Borcu

Bu yıl ödül törenimizi KOSGEB Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda düzenlenmek istedik. Sayın Cumhurbaşkanımız bu seneyi ‘Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı’ olarak ilan etmişti. KOSGEB de şu an içerisinde bulunduğumuz konferans salonuna değerli hocamızın ismini verdi. Geçtiğimiz sene ahirete irtihal eden hocamız ülkemizin yetiştirdiği en başarılı ve çalışkan ilim insanlarından biriydi. Yüreği memleket sevdasıyla çarpan kıymetli hocamız, kendisini medeniyetimizin ilmi birikimini gün yüzüne çıkarmaya adamıştı. Biz de eserleriyle nesiller boyunca adından söz ettirecek Fuat Sezgin hocamızın hatırasını yaşatmayı boynumuzun borcu olarak görüyoruz. Ülkemiz ekonomisinde fark oluşturan girişimlerin ödüllerinin bu salonda veriliyor olması bu açıdan da oldukça anlamlı.

70 Bin Girişimci Adayına Eğitim

 KOSGEB hali hazırda uyguladığı 13 destek programıyla özel sektöre nefes vermeye devam ediyor. Biz bu programların hem tasarımı hem de uygulama aşamasında KOBİ’lerin kabiliyetlerini daha da geliştirecek kritik adımlar atmaya özen gösteriyoruz. Göreve geldikten sonra Girişimciliği Geliştirme Destek Programını devreye aldık.  Sene başında uygulamaya başladığımız bu programla hem geleneksel hem de teknoloji tabanlı işlerde faaliyet gösteren işletmelere destek olduk. Bu program kapsamında uyguladığımız girişimcilik eğitimlerinin tamamını dijital ortama aktardık ve e-devlet üzerinden vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. 70 bin girişimci adayını burada yetiştirdik. KOBİ’ lerin dijital dönüşümlerine yol göstermeye ve bu süreçteki ihtiyaçlarını karşılamaya önem veriyoruz.

Vizyoner Program

Özellikle değinmek istediğim bir diğer uygulama da KOBİ TEKNOYATIRIM Destek Programımız. Bu sene Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programını uygulamaya başladık. Burada amacımız belirlediğimiz odak sektörlerde ve öncelikli ürün gruplarında yerli ve milli üretimi gerçekleştirebilmek. İlk olarak makine sektöründe çağrıya çıktık. Ar-Ge ve yatırım bütçesi 10 milyon lirayı aşan projelerin ön başvurularını aldık. Kesin başvuruları 31 Aralık’ta sonuçlandıracağız. Önümüzdeki seneyse, farklı sektörlerde de çağrılara çıkarak bu viyoner programı uygulamaya devam edeceğiz. İşte Hamle Programında daha küçük ölçekli, yani 10 milyon liranın altındaki yatırım projelerini KOSGEB’in KOBİ TEKNOYATIRIM Destek Programıyla destekleyeceğiz.

14 Bin Kadın Girişimciye 252 Milyon TL

Kadınların iş gücü piyasasında daha fazla yer almasını sağlamak için gayret sarf ediyoruz. Bu sene yaklaşık 14 bin kadın girişimciye 252 milyon lira destek sağladık. 50 bin liralık finansman desteğini; kadınlar, şehit yakınları, gaziler ve gençler için 70 bin liraya çıkardık. Gençlerin girişimciliğe yönelmesi son derece gerekli ve faydalı. Her fırsatta dile getiriyorum, gençlerimiz iş arayan değil, işveren olmanın peşinden koşmalı. Biz Bakanlık olarak; ‘Fikrim var ama sermayem yok.’ diyen tüm gençlerimizin yanında olmaya devam ediyoruz.

70 Bin İşletmeye 2.3 Milyar TL

Bu sene KOSGEB bütçemizin tamamını KOBİ’lerimizin büyümesi için harcadık. 70 bin işletmeye 2,3 milyar lira kaynak aktardık. Gelecek yıl da aynı titizlikle KOBİ’lerimizin büyüme hayallerini teşvik etmeye devam edeceğiz. Kurumumuzun 2020 yılı yeni destek bütçesinde yüzde 9 buçukluk artış oldu. Bu sayede yaklaşık 2 milyar liralık kaynağı KOBİ’lerimizin katma değerli projelerine aktaracağız. Sunduğumuz desteklerde; yeni girişimcileri ortaya çıkarmak ve mevcut KOBİ’lerin gelişmesine katkı sağlamak en temel önceliğimiz.

Gönlümüzde Birinci

Bu yıl KOBİ ve Girişimcilik Ödüllerimize beklediğimizin üzerinde bir başvuru oldu. Ödüllerin duyurusunu yapmamızın ardından kendine güvenen 2 bin 356 KOBİ’miz yarışmaya katıldı. Sistem üzerindeki kriterlere göre yapılan ön değerlendirme ile sayı önce 362’ye düştü. Ardından 7 farklı değerlendirme komisyonu marifetiyle ödül almaya aday 21 finalist belirlendi. Her biri alanında uzman 13 üyeden oluşan jürimiz, 21 başarılı KOBİ arasından her kategoride birincileri seçti. Ayrıca, KOSGEB desteğiyle iş yaşamına KOBİ olarak başlayan daha sonra büyüyen bir işletmemize de Jüri Özel Ödülünü vereceğiz. Finale kalan her bir KOBİ’miz bizim gönlümüzde aslında birinci.

Mülkiyet Hakları Bize Ait

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun hayata geçirdiği Türkiye’nin otomobilinin yarın Gebze’de Bilişim Vadisinde ön gösterimi yapılacak. Bu törenle ayrıca ülkemizin teknoloji üssü olacak Bilişim Vadisi’nin resmi açılışını da gerçekleştireceğiz. Türkiye’nin Otomobili’yle birlikte, fikri ve sınai mülkiyet hakları bize ait bir otomobile kavuşuyoruz. Belki de 2023 hedeflerimizden ikisini, yani küresel markalara sahip olmayı ve değeri milyar doları aşan Turcorn’lar ortaya çıkarmayı bu girişimle elde etmiş olacağız. Türkiye’nin Otomobilinin ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2019

Galeri