KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, KOBİ’lere uyarıda bulunarak, e-Devlet şifrelerini aracı kuruluşlarla paylaşmamalarını istedi.
Tarih: 12 Şubat 2020

TRT Radyo 1 “Ekonomi Günlüğü” programına konuk olan KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Uzkurt, KOSGEB’in kredi veren bir banka kurumu veya bir sosyal yardım kuruluşu olmadığının altını çizdi.

KOSGEB Başkanı Uzkurt, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ticari faaliyetlerine, yurt dışı pazarlara açılmalarına, girişimcilerin yeni bir iş kurmalarına, Ar-Ge faaliyetlerine destek ve geliştirme sağlayan bir kamu kuruluşu olduğunun altını çizerek, özetle şunları söyledi:

KOSGEB Kredi Veren Bir Kuruluş Değil

KOSGEB, desteklerini önemli ölçüde proje bazlı bir şekilde vermektedir. Kamuoyunda KOSGEB kredisi diye adlandırıldığı gibi bir kredi biçimi yok. KOSGEB işletmelerin bankalardan kullanmış olduğu kredinin faizini karşılıyor. Dolayısı ile KOSGEB, banka mantığına uygun bir şekilde KOBİ’lere kredi vermemektedir.

KOSGEB Destekleri Ücretsiz ve Aracısız

KOSGEB desteklerinin KOBİ’lere kullandırılması yönünde çok fazla suistimalin olduğunu görüyoruz. KOSGEB desteklerinden faydalanmak isteyen bir işletme için herhangi bir aracıya ihtiyaç duyulmamaktadır. KOSGEB’in hiçbir destek programı ücrete tabi olarak verilmiyor.

Başvuruların Tamamı e-Devlet’te

KOSGEB destek programlarına ilişkin hizmetlerimizi e-Devlet’e taşıdık. Yani KOBİ veya girişimcilerimizin herhangi bir KOSGEB müdürlüğüne dahi gitmeden destek programlarından yararlanabileceği bir sistem kurduk. KOSGEB desteklerinden faydalanmak isteyenler e-Devlet şifresi ile giriş yaparak hangi programdan faydalanmak istiyorsa o programa kolay bir şekilde başvuru yapabilmektedirler. KOSGEB olarak hiçbir belge de istemiyoruz.

Belge İstemiyoruz

Yakın zamana kadar bütün destek programlarımızda toplamda 400’e kadar belge istiyorduk. Bu belge sayısını kurmuş olduğumuz yeni sitem sayesinde 79’a düşürdük. Yine bu belgeleri de kağıt ortamında değil dijital olarak alıyoruz. Artık KOBİ’lerimiz KOSGEB müdürlüklerimize yalnızca bilgi almak amacıyla geliyorlar.

E-Devlet Şifrelerinizi Aracılarla Paylaşmayın

İşletme yetkililerine buradan önemli bir duyuru yapmak istiyorum. E-Devlet şifrelerinizi sizin adınıza KOSGEB desteklerini takip etmek isteyen aracılarla kesinlikle paylaşmayınız. Aracılar, KOBİ ve girişimcilerimizin haberi olmadan KOSGEB’den destek talebinde bulunabiliyorlar. Burada işletmeye uygun olmayan destek talepleri olabiliyor.  Şöyle ki KOBİ adına aracı müracaat etmiş, KOSGEB uzmanı işletmeyi aradığında; ‘Bizim böyle bir şeyden haberimiz yok.’ cevabını alabiliyorlar.

Katma Değerli Üretim

KOSGEB olarak biz yeni bir yol haritası belirledik.  Bize verilen bütçeyi ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlayacak, teknoloji ve ihracat düzeyi daha yüksek olan ürünlerin üretilmesine ve bu ürünleri üreten KOBİ’lerin öncelikli olarak desteklenmesine ayırmak istedik. Bu kapsamda yeni destek programları kurguladık.  Bu destek programları ile ülke ekonomisine daha çok katma değer sağlayacak ve ihracatı önleyecek projelere destek vermeye başladık.

 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2020

Galeri