Türkiye ile Azerbaycan arasında KOBİ’ler bağlamında var olan sıkı ilişkiler yeni iş birliği arayışlarıyla birlikte derinleşiyor
Tarih: 18 Şubat 2021

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Geliştirilmesi Ajansı (KOBİA) Başkanı Orhan Mammadov’u kabul etti. Görüşmede, KOSGEB yöneticilerinin yanı sıra KOBİA Başkan Yardımcısı Rufat Atakishiyev de hazır bulundu.

Ziyarette kurumlar arasında devam eden yakın iş birliğinden duyulan memnuniyet dile getirilirken pandemi sürecinde de iki ülke arasındaki bilgi akışının aralıksız sürdüğü ifade edildi. Var olan yakın ilişkilerin artarak devam etmesi yönündeki iradenin teyit edildiği görüşmede, yeni iş birliği olanakları masaya yatırıldı.

KOSGEB Başkanı Kurt, bu ziyaretin kendisi için güzel bir başlangıç olduğunu belirterek “Yurt dışından ilk ziyaretçilerin Azerbaycan’dan olması, beni ziyadesiyle memnun etti.” dedi.

 

Kardeşliğin Enerjisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Alivey arasındaki kardeşlik ilişkilerinin bulunduğunu hatırlatan Kurt, Karabağ’ın işgalden kurtarılmasında da bu kardeşliğin güçlü bir enerji oluşturduğunu söyledi.

KOSGEB Tecrübesi

KOBİA Başkanı Mammadov, kardeş Türkiye’de olmaktan çok memnun olduğunu vurgulayarak KOSGEB Başkanlığı görevinden dolayı Kurt’u tebrik etti. KOBİA’nın 3 yıl önce kurulduğunu hatırlatan Mammadov, bu süreçte KOSGEB’in tecrübesinden yararlandıklarını söyledi.

Karabağ’a Davet

Mammadov, Karabağ’ın işgalden kurtulmasında kardeş Türkiye’nin hep yanlarında olduğunun altını çizerek “Karabağ’da Azerbaycan ve Türkiye’nin yapacak çok işi var.” dedi. Mammadov, KOSGEB Başkanı Kurt’u Ermenistan işgalinden azat edilmiş Karabağ’a davet etti.

Mutabakat Zaptı ve Eylem Planı

KOBİA ile KOSGEB arasında 14 Mayıs 2019 tarihinde Ankara’da mutabakat zaptı imzalandı. Mutabakat zaptı ile hem kurumsal kapasiteyi artırmak, hem de iki ülke KOBİ’leri arası ticareti artırmak hedeflendi. Mutabakat zaptı kapsamında yapılması öngörülen faaliyetleri tanımlayan eylem planı da 27 Şubat 2020 tarihinde Bakü’de imza altına alındı.

Foruma Katıldılar

16 Şubat 2021’de “Bir Mahsul, İki Pazar – Azerbaycan - Türkiye Karşılıklı Ticaret İmkanlarının Genişletilmesi” konulu forum düzenlendi. Çevrimiçi foruma KOSGEB Başkanı Kurt ile KOBİA Başkanı Mammadov da katıldı.

 

Haber videosu için : www.youtube.com/watch?v=Ri8WtTQUyjo

Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2021