Birinci dönem başvuru süreçleri tamamlanan Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programının 2. faz başvuruları başladı.
Tarih: 22 Haziran 2021

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’nda başvuru şartlarını esnettiklerini açıkladı.

KOSGEB tarafından pandemiden olumsuz yönde etkilenen,imalat sanayisinde faaliyet gösteren işletmelere ve teknoloji tabanlı start-up’lara yönelik başlatılan programda, birinci dönem başvuruları 3-21 Mayıs 2021 tarihleri arasında alınmıştı.

21 Haziran’da desteğin 2. Dönem başvuruları alınmaya başlandı.

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, A Para televizyonunun canlı yayın konuğu oldu. KOSGEB Başkanı Kurt,  özetle şunları aktardı:

İkinci Faz Başladı

Bu destek programını yaklaşık iki ay kadar önce Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan açıklamıştı. Ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank programın detaylarını kamuoyu ile paylaşmıştı. 21 Haziran’dan itibaren de programın ikinci faz başvurularını almaya başladık.

İkinci Fazda Şartları Esnettik

Yeni dönemde, birinci başvuru dönemindeki koymuş olduğumuz başvuru şartlarını biraz daha esnettik.

Yüzde 25’lik Gelir Kaybı Şartını Kaldırdık

Birinci dönemde bu programdan faydalanabilmek için KOBİ’lerimizde yüzde 25’lik bir gelir kaybının olması şartı arıyorduk. Yeni dönemde ise bu yüzde 25 oranını tamamen kaldırdık. KOBİ’lerimiz bir kuruş dahi gelir kaybına uğramış olsa bu destekten faydalanabiliyorlar. Yalnızca gelir kaybına uğramaları başvuru için yeterli oluyor. Yani 2019 yılından 2020 yılına geçiş yaparken gelir artışı göstermeyen imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerimiz destekten faydalanabilecek.

Kredi Desteğinden Faydalanan İşletmelerde Faydalanacak

Girişimcilik kredimizden faydalanan KOBİ’ler bu destekten faydalanamıyordu. O şartı da yeni dönemde kaldırdık.

İşe Devam Kredisinde 250 Bin TL Limiti

İşe devam kredisinden faydalananlarda bu desteğe başvuru yapamıyordu. Burada ise şöyle bir düzenleme yaptık.  250 bin liranın altında işe devam kredisinden faydalanan işletmeleri de destek kapsamına aldık. Bu rakamda yaklaşık işe devam kredisinden faydalanan işletmelerin üçte ikisini oluşturuyor.

Başvurusu Reddedilen KOBİ’ler Tekrar Başvuru Yapabilecek

Birinci dönemde başvurusu reddedilen işletmelere yönelik de yeni düzenlemeler yaptık. Yeni düzenlemeye göre başvuru şartlarını sağlan KOBİ’lerimiz tekrardan başvuru yapabilecekler.

Birinci başvuru döneminde herhangi bir sebepten dolayı başvuru yapamayan veya başvuruyu kaçıran işletmelerimiz de yeni dönemde başvuru yapabiliyorlar.

Başvuruda Son Tarih: 9 Temmuz

KOBİ’lerimiz hemen hemen bütün işlem ve başvurularını online olarak yapabiliyorlar. Burada da yine işletmelerimiz e-devlet şifresi ile giriş yapıp başvurularını yapabiliyorlar. Yapılan başvurular bir değerlendirme sürecinden geçiyor. Başvurular 9 Temmuz’a kadar devam edecek. Bu tarihten sonra değerlendirmeler yapılarak işletmelerimize başvuru sonuçları online olarak bildirilecek.

75 Bin Liraya Kadar

Burada 10 kişiden az çalışanı olan mikro işletmelerimiz aylık 10 Bin lira olmak üzere 3 ayda toplam 30 bin lira, 10 ile 49 arası çalışan sayısı olan küçük işletmeler aylık 25 bin lira olmak üzere toplam 75 bin lira destek alacaklar.

Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2021