KOSGEB Başkanı Kurt, gelecek yıl çok farklı programlarla KOBİ’lerin karşısına çıkacaklarını söyledi.
Tarih: 23 Haziran 2021

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Bloomberg TV’de yayınlanan Fokus programının canlı yayın konuğu oldu. Güzem Yılmaz’ın sorularını yanıtlayan KOSGEB Başkanı Kurt, özetle şunları kaydetti:

Pandemi Sonrası Hızlı Çıkış

KOSGEB pandemi öncesinde bütün sistemini online sisteme taşımıştı. Bu, pandemide vatandaşımızın rahatlıkla internet üzerinden işlemlerin kolayca yapmasını, herhangi bir şekilde destek mekanizmasının aksamamasını doğurdu. Bu bizim açımızdan çok çok önemli, bununla gurur duyuyoruz. KOSGEB ile yürüyen KOBİ’lerimize pandeminin kapanma sıkıntılarını hissettirmediğimizi düşünüyoruz. Bu devamlılık bizim açımızdan daha fazla yükümlük doğuruyor. Bizim bugün temel gündemimizi de oluşturan konu KOBİ’lerin pandemi sonrası hızlı çıkışlarını sağlamak. Bunun üzerine çalışıyoruz.

Süzgeçler Genişletildi

KOSGEB ortalamada yıllık 2 milyar civarında bir fonu yönetiyor. Bu hazine kaynaklı bir bütçe. Bu hazine kaynağını biz standart olarak KOBİ’lerimize dağıtıyoruz. Ancak bu pandemiden hızlı çıkışla ilgili bizim daha geniş bir kaynak ihtiyacımız doğdu. Bunda nisan ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu mikro ve küçük ölçekli işletmelere hızlı destek programınca gerçekleştirmiş olduk. Bu destek programı ilk etabını tamamlandı. Şimdi 2.etabına geçmiş bulunuyoruz. İlk etapta belli bir destek sayısına ulaştık. Şimdi 2. Etapta da süzgeçlerimizi genişleterek daha fazla daha yaygın şekilde imalat sanayindeki KOBİ’lere bu desteği sunmak istiyoruz. Toplamda bizim bu kalemde kullandıracağımız kaynak 5 milyarın üzerinde bir kaynak olacak.

Bilgiyi Yönetmek

KOSGEB’in temel işlevi bilgiyi yönetmek. KOBİ’ler açısından doğru ve noktasal olarak desteği kime vereceğimiz nasıl yürüteceğimiz ile ilgili ciddi bir mekanizmamız var. Aslına bakarsanız desteğin kendisinden çok biz bu bilgi yönetimine daha çok önem veriyoruz. Bu bütün destek programlarımız için geçerli.

Şartlar Esnetildi

Vermiş olduğumuz 5 milyarın üzerindeki kaynak ile ilgili birinci etapta KOBİ’lerimizde yüzde 25’lik bir gelir kaybının olması şartı arıyorduk. İkinci etapta ise bu yüzde 25 oranını tamamen kaldırdık. KOBİ’lerimiz bir kuruş dahi gelir kaybına uğramış olsa bu destekten faydalanabiliyorlar. Yani 2019 yılından 2020 yılına geçiş yaparken gelir artışı göstermeyen imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerimiz destekten faydalanabilecek. Birinci etapta işe devam kredisinden faydalananlarda bu desteğe başvuru yapamıyordu. Burada ise şöyle bir düzenleme yaptık. 250 bin liranın altında işe devam kredisinden faydalanan işletmeleri de destek kapsamına aldık. Bir istisnası var, 2017 itibariyle kurulmuş olan ARGE firmaları ve teknoloji start-uplar dediğimiz firmaları bu şartların dışında tuttuk. Hiçbir şart aramadan tamamına bu desteği kullandırdık.

Ciddi Adımlar Atılıyor

İhracat bugünlerin sihirli kelimesi. Yeni teknolojiyle beraber unicorn dediğimiz teknoloji firmaları çıkarmayı hedefliyoruz. Sayın Bakanımızın Türkcorn dediği bu yapılardan 10 tane çıkarma hedefi bulunuyor. 2023’e kadar 10 Türkcorn çıkarabilmek için ciddi adımlar atılıyor. Biz KOSGEB olarak silikon vadisinde bir hızlandırıcı programı iki tane teknoparkımızla yürüttük geçmiş yıllarda. Şimdi bunu daha genişleterek farklı destek programları oluşturuyoruz. Önümüzdeki günlerde Sayın Bakanımız bunları açıklayacaklar.

KOBİ’ler Eximbank’tan Daha Çok Yararlanacak

İhracatın artışında KOBİ'lerin Türkiye’de çok ciddi bir komisyonu var. Eximbank ile ortak bir çalışma içerisindeyiz. Eximbank bu dönemde KOBİ’lere daha fazla destek olmak adına devreye girecek. Eximbank kaynağının büyükler yanında KOBİ’lere de daha güçlü bir şekilde kullandırılmasını sağlayacak bir çalışma olacak.

En Büyük Güç Genç Nüfusu

Türkiye genç bir nüfusa sahip, Türkiye’nin en büyük gücü bu, bizi İtalya’dan Fransa’dan diğer ülkelerden ayıran en önemli özellik içimizdeki genç nüfus ve girişimcilik.

Yeni Programlar Yolda

Çok farklı programlarla önümüzdeki yıl vatandaşların karşısına çıkacağız. Ciddi anlamda ihracat odaklı cari açığı giderici sektörlerin desteklenmesi söz konusu olacak. Enerji verimliliği bizim için vazgeçilmez bir unsur haline geldi. İkinci aşamada ise enerji verimliliği bizim için önemli bir yer tutacak. Bunun yanında bizim için toplam verimlilik de önümüzdeki dönemde bununla ilgili yapacağımız çalışmalar gündemimizde olacak. Dijitalleşme KOSGEB’in uzun yıllardır gündeminde olan bir konu bununla ilgilide çok ciddi çalışmalarız var bunu da arttırarak devam edeceğiz.

Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2021