Pandemiden etkilenen imalatçı mikro ve küçük işletmelere yönelik olarak başlatılan Hızlı Destek Programı'nın 3-21 Mayıs tarihlerini kapsayan ilk fazına ilişkin ödemeler yapılmaya başlandı.
Tarih: 30 Haziran 2021

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’nda 21 Haziran’dan itibaren ikinci faz başvuruları almaya başladıklarını belirterek birinci aşamada başvurusu kabul edilen işletmelere ödeme yapmaya başladıklarını açıkladı.

TRT Haber’de “Ekonomi 7/24” programına konuk olan Başkan Kurt, özetle şunları söyledi:

KOBİ’ler Etkilendi

Pandeminin etkilerini ekonomik olarak en fazla hisseden KOBİ’ler oldu. KOBİ’lerin finansmana erişimleri büyük işletmelere göre daha düşük. Bunun için bu süreçten en fazla onlar etkilendi. Daha önce dünyada yaşanan bu tip krizlerde ve ekonomik daralma dönemlerinde bizim KOBİ’lerimiz dünyadaki örneklerine göre çok daha hızlı bir şekilde toparlanıp sürecin sonunda daha da karlı pozisyona geldi. Artık kapanma süreci tamamen bitiyor. Bizim hedefimiz bu süreci daha hızlı bir şekilde nasıl atlatabiliriz? Normalin de üzerine giderek nasıl ilerleyebiliriz? Bütün destek programlarımızı buna göre kurgulamaya çalışıyoruz.

Gelir Kaybı Kriteri

Şu anda 21 Haziran’dan itibaren ikinci faz başvurularını aldığımız, “İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı” ile imalat yapan işletmelerimizin ve teknoloji üreten Ar-Ge firmalarını hedef aldık. Türkiye için yaklaşık 500 bin civarında bir işletmeden bahsediyoruz. Bu işletmelerin içerisinden de gelir kaybına uğrayanları seçtik.

Bu Süreçte Üretim Hiç Durmadı

Türkiye’de imalat sanayimizi pandemi sürecinde hemen hemen hiç kapatmadık. Bu süreçte üretim hiç durmadı. Büyüme rakamlarına baktığımız zaman, bu süreçten güçlü bir şekilde çıkacağımıza inanıyorum. Orta ve uzun vadede toparlanmamıza etki edebilecek en büyük katkı imalat sanayisine vereceğimiz can suyudur.

Yıllık 75 Bin TL Ciro

Programın başlangıcında kamu kaynaklarını verimli ve etkin kullanmak adına biraz seçici davrandık. İmalat sanayisine daraltılmış bir alan olarak seçtik. Burada da yine gerçekten ihtiyacı olanı ve ilerleyebilecek firmaları tercih etmeye çalıştık. Yıllık cirosu 75 bin liranın altında olana bu desteği vermiyoruz. Günümüz şartlarında bir firmanın 75 bin liranın altında cirosu varsa bu firmanın ilerlemesinden söz edemeyiz. Biz de bu firmaları da ayıkladık.

Çarklar Finansman Destekleri Sayesinde Dönüyor

Birinci fazda ciroda yüzde 25 oranında düşüş ve istihdamında düşüş olamama şartı koymuştuk. Yani süreçten en fazla etkilenenlere öncelik verdik. Bir işletme cirosunda düşüş olmasına rağmen personel çıkartmamışsa bu işletme en fazla etkilenenler arasındadır dedik. Bu düşünce ile önceliğimizi bu işletmelere verdik. İkinci fazda ise bu yüzde 25 şartını kaldırarak bir kuruş dahi olsa ciro kaybına uğramış imalat sektöründeki bütün işletmeleri kapsama aldık.

Ödemeler Başladı

Bu hafta itibariyle ödemelerimiz başladı. Ödemeyi hak eden işletmelerimiz ödeme talebinde bulunmaları durumunda verilen IBAN numaralarına ödemeleri yapılacaktır. Ödeme talebinde bulunanlara ödemeleri yapılmaya başlandı.

Geri Ödemeler

Geri ödemelerde 3 yıl sonrasına göre kurgu yaptık. İşletmelerimiz kullandıkları finansmanı 3 yıl sonra geri ödemeye başlayacaklar. Herhangi bir faiz almıyoruz. Verdiğimiz anaparayı 2024 yılında başlayıp 2 yıl içerisinde 6 taksitte geri ödeyecekler.

Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2021