Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Varank: “İş yerlerini ayağa kaldırmak için KOSGEB ile esnafa 100 bin TL’ye kadar faizsiz kredi vereceğiz.”
Tarih: 04 Temmuz 2021

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, su baskınından etkilenen Edirne esnafına yönelik olarak KOSGEB’in acil destek kredisi programı başlatacağını açıklarken “Bir an önce iş yerlerini ayağa kaldırmaları için bakanlık olarak desteğimizi vereceğiz" dedi.

KOSGEB’in 100 bin TL’ye kadar sıfır faizli acil destek programı, 36 ay vadeli olacak. Programdan su baskınından zarar gören ve bu durumları resmi makamlar tarafından belgelenen işletmeler yararlanacak.

İncelemelerde Bulundu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Edirne’de sağanak yağış sonrası yaşanan su baskınında iş yerleri zarar gören esnafı ziyaret etti. Zübeyde Hanım Caddesi'nde esnafla bir araya gelen Bakan Varank, “Geçmiş olsun” dileklerini iletti. Varank, iş yerlerinde incelemede bulunurken talepleri dinledi. Esnafa, devletin yaraları saracağı mesajını veren Varank, sorunlarının çözüleceğini söyledi.

Bakan Varank'a ziyareti sırasında Edirne Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ve AK Parti Edine İl Başkanı Belgin İba da eşlik etti.

Altyapı Eksikliği Var

Varank, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Edirne'nin büyük bir felaket atlattığını, can kaybının olmamasının en büyük teselli olduğunu söyledi. Altyapı sorununun, beraberinde hasarları getirdiğinin altını çizen Varank, "Çoğu iş yerinde malzemeler kullanılamaz halde. Burada büyük bir altyapı eksikliği var." dedi.

Acil Destek Kredisi

Varank, Edirne Valiliğinin gerekli hasar tespit çalışmalarını yaptığını, zarar gören esnafın yanında olduklarını ifade etti. Su baskınından zarar gören esnafa faizsiz acil destek kredisi verileceğini belirten Varank, şunları kaydetti:

KOSGEB’ten Destek

Valimiz bütün tespitleri yaptırıyor. Gerek evlerimizdeki hasarlarla ilgili gerek esnafımızdaki hasarlarla ilgili biz çalışmamızı yapıyoruz. Biz de KOSGEB'le buradaki esnafımıza acil destek kredisi, faizsiz bir takviye yaparak bir an önce iş yerlerini ayağa kaldırmaları için bakanlık olarak desteğimizi vereceğiz.

Yılların İhmali

Tespitler biter bitmez bunları devreye alacağız. Rabbim böyle afetler göstermesin ama buradaki altyapı sorunlarının bir an önce çözülmesi lazım. Sadece bugün değil yıllardır aslında ihmal edilmiş bir sorun. Buradaki sıkıntıların bir an önce toparlanıp burada daha sağlıklı ve güvenli bir ortamın oluşturulması gerekiyor. Bunu da gerekli arkadaşlar, sorumlular herhalde yerine getirecektir.

KOSGEB Acil Destek Kredisi

KOSGEB, Edirne’de meydana gelen su baskınının yaralarını sarmak amacıyla acil destek kredisi programı başlatacak. 100 bin TL üst limitli programdan su baskınından zarar gören ve bu durumları valilikçe belgelenen işletmeler yararlanacak. Esnafın finansmana erişimini kolaylaştıracak program, 36 ay vadeli olacak. Krediden faydalanacak işletmeler ilk 12 ay geri ödeme yapmayacak. Ardından gelen 24 ayda ödemeler, 3’er aylık taksitler halinde gerçekleştirilecek. Program sıfır faizli olarak uygulanacak, faizin tamamı KOSGEB tarafından karşılanacak.

Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2021