KOSGEB Başkanı Kurt: Bu mutabakat zaptı ile Rusya Federasyonu ile ticaret yapacak KOBİ’lerimize daha çok destek verebileceğiz.
Tarih: 01 Ekim 2021

KOSGEB ile Rusya Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmeler Şirketi (RSMB) arasında Mutabakat Zaptı imzalandı. Çevrim içi olarak düzenlenen imza töreninde konuşan KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, “Rusya Federasyonu ile KOBİ’ler alanında potansiyelimizden en üst seviyede yararlanarak karşılıklı kazan-kazan anlayışı içinde iş birliğimizi pekiştirme niyeti içindeyiz. Rusya ile kökleri çok eskilere dayanan ilişkilerimizi ekonomik olarak da geliştirmek istiyoruz” dedi.

İş Birliği Gelişecek

Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında ticari ve ekonomik alanda iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla çevrimiçi bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Türk tarafından KOSGEB Başkanı Kurt’un yanı sıra Başkan Yardımcısı Salih Tuna Şahin, Daire Başkanı Selim Serkan Ercan katıldı. RSMB Genel Müdürü Aleksandr Isayevich, Genel Müdür Yardımcısı ve Uluslararası İşbirliği Müdürlüğü Başkanı N. Bantsekin, Uluslararası İşbirliği Müdürlüğü Başkan Yardımcısı P. Kondrashov Rus tarafının temsilcileri olarak toplantıda yer aldı.

İstikrarın Temel Unsuru

Toplantıda KOSGEB ile Rusya’daki muadil kuruluş olan RSMB arasında mutabakat zaptı imzalandı. Çevrimçi olarak gerçekleştirilen imza töreninde konuşan KOSGEB Başkanı Kurt, dünyanın her ülkesinde, KOBİ'lerin ekonomik ve sosyal anlamda istikrarın temel unsurları olduğunu belirterek Türkiye’de faaliyet gösteren ve KOSGEB'in hedef kitlesini oluşturan 3.5 milyonu aşkın işletme bulunduğunu söyledi.

Uluslararası İlişkiler

Kurt, bu mutabakat zaptı ile Rusya Federasyonu ile ticaret yapacak KOBİ’lere daha çok destek vereceklerini kaydederek “Başkanlığımız dünyanın çeşitli coğrafyalarından ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla KOBİ’lerin yararına karşılıklı iş birliğinin geliştirilmesi ve ortak çalışmalar yapılması amacıyla ikili ilişkiler yürütüyor.” dedi.

Ortak Çalışmak İstiyoruz

RSMB Genel Müdürü Isayevich, Türk ve Rus KOBİ’lerinin iş birliğini artıracak alanlarda KOSGEB ile ortak çalışma yapmak istediklerini kaydederek iş birliği için KOSGEB’e teşekkür etti.

Mutabakat Zaptı Neleri Kapsıyor?

İmzalanan mutabakat zaptı ile kurumlar arası bilgi ve deneyim paylaşımı yapılacak. İki ülke KOBİ’leri arasında teknik ve ticari iş birlikleri geliştirilecek. Mutabakat zaptı kapsamında KOBİ’lere ve girişimcilere yönelik eğitim programları düzenlenecek. KOBİ destek mekanizmalarına ilişkin iyi uygulamaların paylaşılması amacıyla uzman değişimi programları gerçekleştirilecek. İki ülke KOBİ’lerinin karşılıklı ticaret hacimlerinin arttırılması amacıyla karşılıklı iş gezileri düzenlenecek.

Mutabakat Zaptı Sayısı 92’ye Çıktı

KOSGEB, bugüne kadar 68 ülkeden 86 kuruluş ve 5 uluslararası örgüt ile toplam 91 mutabakat zaptı imzaladı. Rusya Federasyonu ile imzalanan zapt ile birlikte bu sayı, 92’e çıktı.

 

 

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2021