KOSGEB Başkanı Kurt, “Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansman Destek Programı”nın detaylarını anlattı.
Tarih: 06 Ekim 2021

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, yeni uygulamaya aldıkları “Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansman Destek Programı” ile ilgili konuştu. Bu program sayesinde soğuk zincir muhafazası ile lojistik yapan frigorifik araçların sayısını arttıracaklarını kaydeden KOSGEB Başkanı Kurt, bu araçların ulaşım noktalarına soğuk hava depolarının kurulmasını sağlayarak zincirin iki temel halkasını birbirine güçlü bir şekilde bağlayacaklarını söyledi.

Destek programı ile ilgili olarak televizyonlara açıklamalarda bulanan KOSGEB Başkanı Kurt, yeni destek programı ile sebze ve meyvede zayiatın önemli kısmının önüne geçmeyi hedeflediklerini belirterek şunları söyledi:

Zayiat Yüzde 30’larda

Ülkemizde sebze ve meyve üretimi çok yüksek. Bu üretimin belli bir kısmı endüstride değerlendirilirken bir kısmı ihraç ediliyor, bir kısmı da taze sebze ve meyve olarak sofralarımıza geliyor. Ülkemizde sebze ve meyvelerin soğuk zincir vasıtası ile taşınmasına yönelik birçok çalışma var. Taşıma sırasındaki zayiatın yüzde 30’larda olduğu söyleniyor. Şu anki uygulama ile marketlerin depolarına giren ürünlerde bile yüzde 20’lere varan oranlarda zayiat oluyor. Hedefimiz bu zayiatı her geçen gün biraz daha aşağı çekerek vatandaşımızın sofrasına daha ucuz sebze ve meyve götürülmesini sağlamak.

Çok İyi Dizayn Etmek Gerekir

Tabii ki tek başına soğuk zincir yöntemi ile sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın önüne geçmemiz mümkün değil, bu sadece zincirin bir halkasıdır. Zinciri baştan sona çok iyi dizayn etmek gerekir. Biz Türkiye olarak çok ciddi bir şekilde tarımsal üretim gerçekleştiriyoruz. Hem meyve – sebze tüketiminde hem de ihracatında dünya ülkeleri arasında önde gelen ülkelerden biriyiz.

Büyük Bir Sorunumuz Var

Ürünlerin üretiminden sonraki taşıma aşamalarında büyük bir sorunumuz var. Taşıma sırasında üstü açık araçlarda meyve ve sebze taşındığını görebiliyoruz. Bu taşıma sistemi ürünün kalitesini düşürürken aynı zamanda raf ömrünü de azaltıyor.

Soğuk Zincir Muhafazası

KOSGEB olarak yeni uygulamaya aldığımız “Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansman Destek Programı” ile soğuk zincir muhafazası ile lojistik yapan frigorifik araçların sayısını arttırıp bu araçların ulaşım noktalarına da soğuk hava depolarının kurulmasını sağlayarak zincirin iki temel halkasını birbirine güçlü bir şekilde bağlayacağız.

10 – 12 Milyon Ton Çöpe Gidiyor

Bugün sebze ve meyvede yaşanan zayiat ürün fiyatlarına yansıyor, bunun bedelini vatandaşımız daha pahalı ürün alarak ödüyor. Her üretilen ürüne gübre harcanıyor, enerji harcanıyor, emek harcanıyor. Bunların hepsi bir maliyet. Yüzde 20 diye telaffuz edilen rakamı, yılda 50 - 60 milyon ton meyve ve sebzenin üretildiği ülkemizde 10-12 milyon tonunun çöpe gittiğini düşünürsek daha iyi anlamış oluruz. Yeni destek programımızla bu ürün zayiatının önüne ne kadar geçebileceğiz bunu ölçme ve değerlendirme kriterlerimizle takip edeceğiz.

Başvurular Başladı

Sektör olarak baktığımızda Türkiye’de sebze hallerinde faaliyet gösteren yaklaşık 8 bin 500 KOBİ var. Bunun yanında lojistik firmaları veya tekil olarak taşımacılık işi yapan işletmelerimiz var. Bu işletmelerimizin hepsi potansiyel başvuru yapabilecek adaylardır. Başvurularımız başlamış durumda. Destekten faydalanmak isteyen işletmeler e-Devlet üzerinden başvuru yapabilmektedirler.

Bakan Varank Açıklamıştı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AgriGenomics Hub-Hayvan ve Bitki Genomik Araştırmaları İnovasyon Merkezinin açılışında KOSGEB’in Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansman Destek Programı’nı duyurdu. Bugün açılan destek programından toptancı hallerinde faaliyet gösteren tüccar, komisyoncu meslek mensuplarıyla sebze ve meyve taşımacılığı yapan lojistik firmaları yararlanacak.  KOBİ’lerin leasing yöntemiyle edinecekleri yerli malı ve yeni frigorifik kasa ve ünitelerine destek verilecek.

Yerli ve Yeni Olacak

Program çerçevesinde işletmeler, yerli malı belgesine sahip ve yeni olmak kaydıyla 1 adet soğuk hava ünitesi alımlarında oluşacak finansman maliyetinin 10 puanlık kısmı geri ödemesiz olarak karşılanacak. 10 adete kadar olan soğutucu frigorifik kasa veya ünitelerde de aynı uygulama geçerli olacak.

KGF Kefaleti

KOSGEB; Vakıf Leasing, Yapı Kredi Leasing, Halk Leasing, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Kuveyt Türk Katılım Bankası ile iş birliği protokolleri imzaladı. Ayrıca, teminat sıkıntısı çeken işletmeler de “Kredi Garanti Fonu A.Ş’ye Sağlanacak Hazine Desteğine İlişkin Protokol” kapsamında KGF kefaletinden de faydalanabilecek.

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2021