Nisan ayında kredi anlaşması imzalayan iki kurum, kısa ve orta vadede ortaklaşa yapılabilecekleri çalışmaları belirledi. Birçok alandaki iş birliklerine yönelik olarak prensip anlaşmasına varıldı.
Tarih: 12 Ekim 2021

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, JICA Türkiye Ofisi Ülke Direktörü Ikuro Nobuhiro ile Direktör Yardımcıları Takada Yuichiro ve Yamazaki Jun’u kabul etti.

Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı

Görüşmede KOSGEB Başkanı Kurt, Japonya ile tedarikçi geliştirme konusunda bilgi ve tecrübe paylaşımı yapmayı ve Japonya’daki büyük işletmelerinin tedarikçi geliştirme programlarını incelemeyi istediklerini söyledi. Kurt, Türkiye’deki işletmelerin finansal ve teknik kapasitelerinin artırmayı hedeflediklerini belirterek küçük ve büyük işletmeler arasındaki bağlantıyı KOSGEB veri tabanından yararlanarak sıkılaştırmayı planladıklarını kaydetti.

200’den Fazla Japon Şirketi

JICA Ülke Direktörü Nobuhiro, Türkiye’de 200’den fazla Japon şirket bulunduğunu kaydederek bunların büyük ve bölgesel şirketler olduğunun altını çizdi. Kurt’un, Türkiye’deki KOBİ’lerin Japonya’daki şirketlere tedarikçi olması için çalışılabileceğini ifade etmesi üzerine Nobihiro da bu konunun önemine işaret etti.

Kısa ve Orta Vadede Yapılacaklar

Görüşmede, KOSGEB ve JICA arasında kısa ve orta vadede yapılacaklar belirlendi. Prensipte varılan mutabakata göre, Nisan 2022 sonrasında KOSGEB’in otomotiv sektörü ile ilgili çalışması ele alınacak. İki kurum birlikte sektör belirleyecek. Japon firmalara değerlendirme ziyaretleri gerçekleştirilecek ve KOSGEB personeline Japonya’da eğitim verilecek.

Uzman Görevlendirecek

JICA, Türkiye ve Japonya KOBİ’leri arasındaki ticari ilişkileri de inceleyen Japonya Ekonomi Bakanlığına bağlı JATRO’nun çalışmasını KOSGEB ile paylaşacak. Nisan 2023 sonrasında JİCA, KOSGEB’de kıdemli gönüllü uzman görevlendirecek.

Kredi Anlaşması İmzalanmıştı

KOSGEB ile JICA arasında Nisan 2021’de kredi anlaşması imzalandı. JICA kredisi, Dünya Bankası ile koordinasyon içerisinde eş finansman projesi çerçevesinde sağlandı. 300 milyon dolarlık anlaşma, pandemiden etkilenen imalat sanayisindeki mikro ve küçük işletmeler ile 2017 yılı sonrası kurulan teknoloji tabanlı start-up’ları kapsıyor.

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2021

Galeri