İstanbul İkitelli Müdürlüğü'nde Tanzanya ve Zanzibarlı bakanlarla bir araya gelen KOSGEB Başkanı Kurt, biri tekstil diğeri savunma sanayisinde faaliyet gösteren iki işletmede incelemelerde bulundu
Tarih: 25 Ekim 2021

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, 3. Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu (TABEF 2021) nedeniyle Türkiye’de bulunan Tanzanya ve Zanzibarlı yetkililer ile görüştü.

Tanzanya Sanayi ve Ticaret Bakanı Prof. Kitila Mkumbo, Zanzibar Ticaret ve Endüstriyel Kalkınma Bakanı Omar Shaaban ile KOSGEB İstanbul İkitelli Müdürlüğü’nde bir araya gelen KOSGEB Başkanı Kurt, Türkiye’de KOBİ’lerin mevcut durumu ile KOSGEB’in misyonu ve faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Önemli Misyon

Kurt, Türkiye’de KOBİ’lere verilen her bin dolarlık desteğin 1 buçuk yılda devlete döndüğünü ifade ederek “KOSGEB olarak Türkiye’de önemli bir misyon üstleniyoruz. Bu alandaki deneyimlerimizi mutabakat zaptı ve eylem planı imzaladığımız ülkelere de aktarıyoruz.” dedi.

Saha Ziyaretleri

Tanzanyalı Bakan Mkumbo da, ülkelere yapılan resmi ziyaretler kadar saha ziyaretlerine de önem verdiklerini belirterek, KOSGEB’in Türkiye’deki KOBİ’lere ilişkin saha ziyaretlerine imkan tanımasından dolayı teşekkür etti.

Afrika Birliği

Tanzaynyalı KOBİ’lerin dış pazarlara açılması noktasında var güçleriyle çalıştıklarını bildiren Mkumbo, KOBİ’lere destek konusunda Afrika Birliği vasıtasıyla KOSGEB’den haberdar olduklarını, bu nedenle Türkiye ziyaretinde KOSGEB’e ve KOBİ’lere detaylı program ayırmak istedikleri için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini bildirdi.

İlişkileri Başlatmak İçin Hazırız

Zanzibarlı Bakan Shaaban da ülkesinin Tanzanya marjında, Türkiye ile ilişkileri geliştirmek istediğini belirterek, bu noktada, KOSGEB’in Zanzibar’da KOBİ’leri destekleyen kurum ve kuruluşlar ile önümüzdeki dönemde ilişkileri başlatmak için her türlü sorumluluğu almaya hazır olduklarını dile getirdi.

Aydın Tekstil’e Ziyaret

Görüşmenin ardından KOSGEB Başkanı Kurt, beraberindeki bakanlar ile birlikte KOSGEB İstanbul İkitelli Müdürlüğünden destek alan firmaları ziyaret etti. Heyetin ilk durağı, Aydın Tekstil oldu. Ziyarette işletmenin yılda 8 milyon metre kumaş üretme kapasitesine sahip olduğu ifade edilirken Avrupa’nın en büyük döşemelik, perdelik ve yatak kumaşı üreticisi olduğu bilgisi verildi.

Canca Savunma

Heyet daha sonra Canca Savunma’yı ziyaret etti. NATO belgesi ile askeri mühimmat, yedek parça imalatı yapan işletmenin  Fransa, İngiltere, ABD, İtalya ve Nijerya’ya ihracat yaptığı bilgisi verildi.

Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2021