Avrupa İşletmeler Ağı İstanbul Konferansı’nda konuşan KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Türkiye’nin Avrupa İşletmeler Ağı’nda 11 konsorsiyum ile çok aktif bir şekilde rol üstlendiğini söyledi.
Tarih: 03 Aralık 2021

İstanbul Konferansı, İstanbul, Doğu Marmara ve Batı Marmara konsorsiyumlarının ev sahipliği ile gerçekleştirildi.

Konferansa KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yıldız ile İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar katıldı.

KOSGEB Başkanı Kurt, konferansta yaptığı konuşmada KOSGEB’in öncülüğünde 11 konsorsiyumla yürütülen çalışmalar neticesinde Türkiye’nin ağdan faydalananlar sıralamasında ön sıralarda yer aldığını belirterek özetle şunları söyledi:

Ön Sıralardayız

2003 yılından itibaren KOBİ ve Girişimcilere yönelik olarak tasarlanan çeşitli AB programları KOSGEB’in de dahil olduğu bir süreçle başladı. O günlerden günümüze gelindiğinde KOBİ’ler birçok değerli kazanım elde etti.Avrupa İşletmeler Ağı’nda ülkemiz gerçekten çok aktif bir rol üstlendi. Bu ağ içerisinde 11 konsorsiyumumuz var. Bu konsorsiyumlar eliyle yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde biz bu ağdan faydalananlar sıralamasında ön sıralarda yer alıyoruz.

İhracat Kapasiteleri Arttı

Türkiye, gerçekten KOBİ’leri vasıtasıyla son 20 yılda dünyada çok büyük bir başarı elde etti. KOBİ’lerimiz ihracat kapasitelerini bu dönemde çok üst düzeyde artırdı. Şu anda 40 binin üzerine imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’miz ihracat gerçekleştiriyor. Bu çok çok önemli bir rakam. Mobilyacılarımız ayrı bir hikâye yazıyorlar, öbür taraftan savunma sanayi, otomotiv yan sanayi, metal ana sanayisi gibi bir çok farklı sektörde KOBİ’lerimiz gerçekten çok başarılı hikayeler gerçekleştiriyorlar.

Yeni Program Yolda

Bu programımız bu yıl itibariyle teknik olarak sona eriyor. Ancak yine bunun devamı olan programımız Avrupa Tek Pazar Programı’na aynı mekanizmaları kullanarak devam edeceğiz. Pazarlara erişim, girişimcilik ve elverişli iş ortamlarının desteklenmesi ile rekabet gücünün arttırılması, KOBİ’lerin modernizasyonu ve dijitalleşmesi, yeşil dostu KOBİ’ler gibi konular bundan sonraki programın temel gündemi olacak. Avrupa Tek Pazar Programı 2027 yılına kadar devam edecek.

Fırsatlar ve Tehditler Barındıran Süreç

Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yıldız da, Avrupa Birliği ve Türkiye ekonomilerinin de içerisinde bulunduğu küresel ekonominin, hem fırsatlar hem de tehditler barındıran ekonomik bir sürecin içerisinde olduğunu belirterek firmaların global rekabette ayakta kalabilmeleri için çevresel, sosyal ve ekonomik olarak sürdürülebilir hale gelmeleri gerektiğini ve bunu da dijitalleşme yoluyla yapabileceklerini aktardı.

Proje Ortaklarına Destek Sağladı

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar da, KOSGEB’in Avrupa Komisyonu ile yürütülen müzakereler neticesinde ülkemizin bu projeden fon almasını sağlayarak proje ortaklarına büyük destekler verdiğini söyledi.

Avrupa İşletmeler Ağı, 2008 yılından bu yana işletmelere hizmet veriyor. 60’ın üzerinde ülkede 3 binden fazla uzman, bu ağda KOBİ’lerin İnovasyon, Ar-Ge alt yapılarının geliştirilmesi ve uluslararası rekabetin arttırılmasına yönelik hizmet veriyor.

Kordinasyon Toplantısı

Konferansın ardından KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, İstanbul ve çevre illerin KOSGEB il müdürleri ile bir koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi.

 

Haberin videosuna buradan ulaşabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2021