KOSGEB Başkanı Kurt: İşletme sahibi kadınsa destek 110 bin liraya çıkacak. Mikro ve küçük işletmeler, aynı şartları taşıyan yeni bir personel ile devam edebilirler. SGK Kaydından gördüğümüzde yarısını hesaba yatıracağız
Tarih: 06 Ocak 2022

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’nın yeni etabını anlattı. Televizyonlarda canlı yayınlanan ekonomi programlarına katılan KOSGEB Başkanı Kurt, programın ilk iki fazından yararlananların da bu yeni aşamadan faydalanabileceğini söyledi.

Başkan Kurt, kadın işletme sahiplerine her ilave istihdam için 110 bin lira geri ödemeli destek vereceklerini vurgulayarak, “Alınan personel çeşitli nedenlerle ayrılabilir. Mikro ve küçük işletmeler, aynı şartları taşıyan yeni bir personel ile devam edebilirler. SGK kaydından gördüğümüzde yarısını hesaba yatıracağız” dedi.

Bloomberg HT, NTV, A Para, TvNet, Bengü Türk, CNN Türk ve TRT Haber’de soruları yanıtlayan Kurt’un değerlendirmeleri özetle şöyle:

İSTİHDAM KRİTERİ: Bu fazla aslına bakarsanız yapısal bir dönüşüm yaptık ve orada da istihdama dönük bir alanı biz açmış olduk. Küçük ve mikro işletmelerimizin bir önceki yıla göre istihdamlarını düşürmemek kaydıyla artı bir istihdamlarına ve bunun da yeni mezun üniversite, teknik lise, meslek lisesi mezunu olması kaydıyla 100 bin liralık bir destek vereceğiz.

KAPSAM GENİŞLEDİ: Sektörlerimizin çok genişlettik. Daha öncekinde sadece imalat sanayi ve teknoloji alanıyla yani bizim start-up’larımızda limitliydi. Şu anda biz alanımız çok geniş bir sektöre yaymış bulunuyoruz. Şu anda lokantadan tutun da çok farklı alanlarda hizmet sektörünün perakende sektörünün bütün alanlarını kapsayacak şekilde genişlemiş oldu. İmalat sanayi zaten içerisinde teknoloji firmaları, teknopark firmaları zaten yine programın içinde ama burada farklılık olarak hizmet sektörünü perakende sektöründe sisteme dahil etmiş bulunuyoruz.

BANKALARLA İLİŞKİLİ DEĞİL: Bazen banka kredisi ya da banka ile ilişkili gibi anlaşılıyor. Öyle bir şey yok. İşletmelerimiz KOSGEB’e internet sitesinin üzerinden başvuracaklar. E-Devlet'e yönlendiriyoruz zaten hemen. Bütün belgeleri e-Devlet üzerinden alıyoruz. Herhangi bir evrak istemiyoruz. Bütün evrakları zaten kamu kendi içinde bunları online konuşabiliyor, başvurusunu taahhüdünü yapıyor.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR: Taahhüdünü yaptıktan sonra mikro 2, küçük işletmeler için de 5 personele kadar bundan faydalanabilecekler. Bu taahhüdü verdikten sonra biz sigorta girişi yapmasını bekliyoruz. Bu istediğimiz şartlardaki personelin sigorta girişini yapıyor. Sigorta girişini gördüğümüz anda biz desteğimizin yarısını serbest bırakıyoruz. Yani mikro bir işletme 2 kişi almak istedi. Bunu başvurusunu yaptı ve 2 kişiyi işe aldı. Bunu gördük SGK kaydından. Hemen 100 bin lira hesabına yatırıyoruz. 6. ayda da geri kalan dönemi takip ediyoruz. Bu gerçekten devam etmiş mi, etmemiş mi? Gün sayısı üzerinden devam etmişse 6. ayın sonunda da ikinci 100 bin lirasını serbest bırakmış olacağız.

GENÇ İSTİHDAMI: Türkiye’de pandemiden en fazla etkilenen alanlardan bir tanesi de genç istihdamı. İstihdam rakamları ve pandemi önceki döneme artık geldi. Ancak bu işte tecrübe arama veya işte şu vasıf daha önce başka bir işte çalışmış olmak gibi şartları elemine etmek üzere biz son 3 yılda 6 aydan fazla sigorta girişi olmayan birisini çalıştırmasını istiyoruz.

PERSONELİN SİGORTA SÜRESİ: Biz burada 75 bin kişiye istihdam sağlayacağız. Bu tamamen 75 bin kişilik bir paket. Bu paket tamamlanana kadar devam edecek. Bazen şu anlaşılıyor. Başladığımız kişi ile devam edemezsek destek sona erecek. Hayır, öyle bir şey yok. Aynı şartlarda yeni bir isim alıp devam edebilirler. Biz 365 günlük sigorta süresini genç bir istihdamla KOBİ’lerimizin tamamlamış olmasını bekliyoruz.

İŞLETME SAHİBİ KADINSA: Sadece kadın istihdamına değil, işletme sahibi kadınsa ona da aynı. Yani kadın bir işletme sahibi bir erkek personeli istihdam ettiği zaman da yine o yüzde 10’luk artışı uygulayacağız.

GERİ ÖDEME NASIL OLACAK: Destek paketini biz 2 yıl boyunca ödemesiz bir paket olarak tasarladık. 2 yılın sonunda işletmelerimiz bize bunu 4’er aylık 6 taksitle yani 24 ayda geri ödemiş olacak ve herhangi bir faiz-nema yok. İşlem ücreti de yok. 200 bin lira aldıysa 200 bin lira olarak ödemesini yapacak.

DAHA ÖNCE YARARLANANLAR: Önceki fazlardan faydalanan bütün KOBİ’lerimiz bu üçüncü fazdan da faydalanabilirler. Öyle herhangi bir ya da onları bundan mahrum etme gibi bir durumumuz yok. Onlar da bu destek paketinden eğer istihdamı artırmak istiyorlarsa ve genç bir istihdam oluşturmak istiyorlarsa rahatlıkla faydalanabilecekler.

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2022