"Emisyon azaltılmasıyla ilgili bilinç oluşturmak ve verimliliği arttırmak için ücretsiz danışmanlık desteği veriyoruz"
Tarih: 31 Mart 2022

EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi ve Fuarı kapsamında "Yeşil Dönüşümde Destek Programları" konulu oturum gerçekleştirildi.

İklim değişikliğiyle mücadele ve iklim değişikliğinin ekonomiye etkisini en aza indirmek amacıyla düzenlenen zirve kapsamındaki oturumun moderatörlüğünü Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay yaptı.

"Yeşil Dönüşümünde Destek Programları" başlığını taşıyan oturumda, kamu kurumlarının söz konusu dönüşümü sağlayan veya sağlamak isteyen işletmelere yönelik sağladığı destekler ele alındı.

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, konuşmasında günümüzde Türkiye'yi de yakından ilgilendiren iklim sorunuyla ilgili birçok kurumun çalışmalar yapmaya başladığını ifade etti.

KOSGEB'in yeşil dönüşüm kapsamında KOBİ'lere yönelik çeşitli projeleri hayata geçirdiğini belirten Kurt, ilk faaliyetlerinin firmaların ellerindeki kaynakları daha verimli kullanmasına yönelik olduğunu anlattı.

Kurt, bu kapsamda elektrik motor dönüşümleri konusunda çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Elektrikli motorlarının sanayide kullanımı çok yüksek düzeyde. Sanayideki elektriğin yaklaşık yüzde 70'ini bu motorlar çekiyor. Bu motorlar içerisinde kullanılmaması gereken türlerinin dönüştürülmesine yönelik bilgilendirmeler, çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda 93 bin işletmeyle muhatabız. Bunların 30 bin kadarı imalat sanayinde diğerleri de ticarethane otel ve restoran gibi işletmeler." diye konuştu.

Firmalara Ücretsiz Danışmanlık Hizmeti

Türkiye'nin sanayi yoğunluğu olan birçok bölgesinde verimlilik konusunda teknik yeterliliğin zayıf olduğunu dile getiren Kurt, bu konuya yönelik Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın "Enerji Verimliliği Danışmanlığı" (EVD) çalışması olduğunu ve bu konuda şu ana kadar 53 firmanın ruhsatlandırıldığını anlattı.

Kurt, tüketimi 100 bin kilovatsaat üzerinde olan bütün firmalara danışmanlık hizmeti verdiklerini ifade ederek, "Emisyon azaltılmasıyla ilgili bilinç oluşturmak, verimliliği arttırmak için firmalara ücretsiz yerinde danışmanlığı desteği veriyoruz. Çalışma yaptığımız firmalara bir rapor sunacağız. Bu rapor, o işletmenin enerji verimliliği ön etüdü olacak. Böylelikle KOBİ'lerimiz ellerindeki imkanların daha verimli nasıl kullanacaklarının farkına varacaklar." ifadesini kullandı.

Oturumda ayrıca Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, İşkur Genel Müdürü Oğuz Kaan Güldoğan ile AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan da bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından katılımcılara günün anısına plaket takdim edildi.

 

Haberin videosunu buradan izleyebilirsiniz.

 

Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2022