Türkiye ile İran arasında YDİK’in 7’nci toplantısı gerçekleştirildi. Bakan Varank ile İranlı mevkidaşı KOSGEB ile ISIPO arasında 2015’te imzalanan mutabakat zaptının tamamlayıcısı hükmünde bir eylem planını imzaladı
Tarih: 19 Temmuz 2022

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İran ziyaretinde KOSGEB ile İran Küçük Sanayiler ve Sanayi Parkları Kurumu (ISIPO) arasında eylem planı imzalandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Rıza Fatemi Emin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin refakatinde eylem planını imza altına altı.

Anlaşmalar İmzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İranlı mevkidaşı Reisi başkanlığında Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) 7’nci toplantısı Tahran’da gerçekleştirildi. Konsey toplantısı sonrasında iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı.

KOSGEB Başkanı Kurt da İran’da

İki cumhurbaşkanının açıklamaları öncesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ile İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Emin, KOSGEB ile ISIPO arasında eylem planına imza attı. İran’ın başkenti Tahran’daki Sadabat Sarayı’nda gerçekleşen imza töreninde KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt da hazır bulundu.

İlk Mutabakat Zaptı 2006’da

KOSGEB ile İran’daki muadili kuruluş olan ISIPO arasında KOBİ’ler alanında iş birliğine yönelik olarak 2006’da mutabakat zaptı imzalandı. İmzalanan mutabakat zaptı ile karşılıklı bilgilendirme faaliyetleri, işletme eşleştirme etkinlikleri düzenlendi ve Tahran’da düzenlenen etkinliklere katılan KOBİ’lere Yurt Dışı İş Gezisi kapsamında çeşitli destekler sağlandı.

2015’te Süresi Doldu

KOSGEB ve ISIPO arasında imzalanan mutabakat zaptının süresinin dolması nedeniyle 2015’te, yeni bir mutabakat zaptı imzalandı ve eylem planı ile iş birliğinin sürdürülmesi konusunda mutabık kalındı. Bu mutabakat zaptının tamamlayıcısı hükmünde eylem planı da Türkiye-İran 7. YDİK toplantısı sırasında imzalanmış oldu.

Yatırım Ortamı ve Fırsatlar

İmzalanan eylem planı ile bilgi değişim fuarları, sergi ve seminerler ile iki ülke arasında bilgi alışverişi gerçekleştirilecek ve etkinlikler KOBİ'lere duyurulacak. Yatırım ortamı, fırsatları ve potansiyelleri hakkında bilgilendirme  toplantıları düzenlenecek. KOSGEB ve ISIPO faaliyetleri ile ilgili en iyi uygulama çalıştayları, uzman değişim programları yürütülecek.

Teknoloji Değişim Merkezi

KOBİ'ler için karşılıklı iş gezileri ve B2B faaliyetleri düzenlenecek. Her iki tarafın teknoloji taleplerinin ortaya çıkarılması ve teknoloji temelli konferanslar düzenlenmesi için İran'da ITTEC'in (Türkiye-İran Teknoloji Değişim Merkezi) kurulması sağlanacak. Ayrıca İran Küçük Sanayii Garanti Fonu ile Kredi Garanti Fonu iş birliği gerçekleştirilecek.

 

Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2022