"KOBİ'lerimiz 100 milyar dolar civarında ihracat yapıyor. Türkiye genelinde 100 bin KOBİ bu ihracatı gerçekleştiriyor"
Tarih: 21 Temmuz 2022

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, "KOBİ'lerimiz 100 milyar dolar civarında ihracat yapıyor. Türkiye genelinde 100 bin KOBİ bu ihracatı gerçekleştiriyor" dedi.

Kocaeli Sanayi Odasının temmuz ayı meclis toplantısında katılan Kurt, kurum olarak Türkiye'nin bütün illerinde olduklarını söyledi.

KOBİ'lerin Türkiye'deki toplam cirodan yarı yarıya pay aldığını dile getiren Kurt, istihdamın da yaklaşık yüzde 70'ini KOBİ'lerin gerçekleştirdiğini kaydetti.

Kurt, Türkiye'deki KOBİ'lerin ihracat istatistiğinin gelişmiş ülkelerden farklılaştığını, Türkiye'deki KOBİ'lerin ihracatı sevdiğini vurgulayarak, "KOBİ'lerimiz 100 milyar dolar civarında ihracat yapıyor. Türkiye genelinde 100 bin KOBİ bu ihracatı gerçekleştiriyor. Birçok gelişmiş veya gelişmekte olan ülkede bu kadar yüksek oranda değil. Bu bizim açımızdan değerlendirilmesi gereken, ciddi fırsatlar içeren, desteklenmesi gereken bir alan olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Enerji Verimsiz Motorları Dönüştürmek İstiyoruz

Türk sanayisinde elektrik motorlarının en büyük tüketim kaynağı olduğuna dikkati çeken Kurt, şöyle devam etti:

Rekabetçi olabilmeniz için de rakipleriniz olan ülkeler seviyesinde maliyetleri tutabilmeniz lazım. Elektrik maliyetleri her dönem dalgalanıyor Türkiye'de, bazen uluslararası piyasanın altında oluyor, bazen de üstüne çıkabiliyor. Enerji verimsiz motorları dönüştürmek istiyoruz. Küçük, mikro küçük ölçekli firmalarımıza özellikle yoğun çalıştırdıkları motorları, birinci ve ikinci nesil motorlar yerine üçüncü ve dördüncü nesil motorlarla değiştirmeleri için yüzde 75'lik hibe vereceğiz. Motoru değiştirecek, değiştirdiği zaman faturasını getirecek bize ve çok hızlı bir şekilde yüzde 75'ini biz KOSGEB olarak karşılamış olacağız.

KOSGEB Başkanı Kurt, artık Türkiye'nin bir sanayi devi olarak da güçlü bir şekilde algılanmaya başlandığını sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 21 Temmuz 2022

Galeri