Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı yeni çağrısı açıklandı. Yeni çağrı ile savunma ve elektrikli/hibrit otomotiv sanayisine dönük milli projeler desteklenecek
Tarih: 28 Ekim 2022

KOSGEB ve ASELSAN, savunma ve elektrikli/hibrit otomotiv sanayisinin ihtiyaçlarını milli teknolojilerle karşılayacak bir iş birliğine gitti. KOSGEB’in Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı’nın yeni çağrısı ile bu iki sektöre dönük projeler 6 milyon liraya kadar desteklenecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB ile birlikte ASELSAN’ı KOBİ’lerle buluşturduklarını belirterek Her bir üreticimiz, potansiyel savunma sanayisi oyuncusu. Gelin bize başvurun KOSGEB’İ takip edin. Yeter ki daha katma değerli, teknolojik, netice alıcı işlere birlikte imza atabilelim.” dedi.

Saha Expo Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nın açılış gününde ASELSAN Millileştirme Çalışmaları ve KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı Proje Teklif Çağrısı Töreni düzenledi. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün ile KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt katıldı.

ASELSAN’ın Millileştirme Çalışmaları

Törende, KOSGEB’in Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı’nın yeni çağrısının lansmanı yapıldı. Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank şunları söyledi:

2004’teki Stratejik Karar

Türkiye şu anda savunma sanayisinde destan yazıyor. Dünya medyasını açtığınızda Türkiye ile ilgili bir haberin yer almadı bir gün neredeyse yok. 2004 yılında Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde Cumhurbaşkanımız o zaman başbakanken şöyle bir karar aldı. ‘Platform seviyesinde ihtiyacımız olan bir ürünü kendimiz yapamıyorsak bundan sonra yurt dışından almayacağız’ dedi. 2004’te alınan stratejik karardan sonra Türkiye, savunma sanayisinde kendi kendine yetebilen bir ülke olma yolunda ciddi atılımlar gerçekleştirdi. Yüzde 20’lerde olan yerlilik oranları yüzde 80’lere çıkarmayı başardı.

Abilerle Küçükleri Buluşturduk

Savunma sanayisinde abi diyebileceğimiz büyük firmalarımız var. ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN gibi. Bu firmalarımızın yollarına devam ederken rekabetçi olabilmelerinin yolu da küçüklerle yani KOBİ’lerle çalışmaktan geçiyor. KOSGEB ile beraber oturduk dedik ki bu üretici firmalarımıza, abilerimize tedarikçiler oluşturmamız lazım. ASELSAN ile KOBİ’leri bir araya getirdik. ASELSAN’ın ihtiyacı olduğu ürünleri hem geliştirip yani Ar-Ge’sini de yapıp üretimini yapacak şekilde KOBİ’lerimize destek olmaya başladık.

Her Biri Potansiyel Aday

Türkiye’de daha önce savunma sanayisinde hiç iş yapmamış KOBİ’lerimizin ASELSAN’a üretim yaptıklarına şahit oluyoruz. Firmalarımıza buradan bir çağrı yapalım. Savunma sanayisi gözbebeği alanlarımızdan bir tanesi. Her bir üreticimiz, potansiyel savunma sanayisi oyuncusu. Gelin bize başvurun KOSGEB’İ takip edin. Yeter ki daha katma değerli, teknolojik, netice alıcı işlere birlikte imza atabilelim. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak KOSGEB ile birlikte firmalarımızı desteklemeye devam edeceğiz. Büyük oyuncuların ihtiyaçlarını giderme noktasında onlara her zaman yardımcı olacağız.

Yerli Ve Milli Ürün

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, kuruluş misyonları doğrultusunda yerli ve mili ürün ve alt sistem geliştirdiklerini kaydederek katılım sağladıkların fuarda alt yüklenicilerin yani KOBİ’lerin ürünlerinde de yer verdiklerini söyledi. SAHA EXPO’da 90 millileştirilmiş ürünü sergilediklerini anlatan Görgün, KOBİ’lerle iş birliğini bundan sonraki süreçte de sürdüreceklerini belirtti.

Hızlı Erişim

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, geçen yıldan bu yana tedarikçi geliştirme çalışmaları yürüttüklerini anlatarak bu kapsamda büyük firmalara KOBİ’lerin daha hızlı erişmesini amaçladıklarını söyledi. ASELSAN’ın gücünü KOBİ’lere yaymak istediklerini belirten Kurt, “Milli Teknoloji Hamlesi’nin destekçisi olan bütün savunma sanayisi firmalarının yanında olacağız.” dedi.

Çağrının Amacı

“Savunma ve Elektrikli/Hibrit Otomotiv Sanayi İhtiyaçlarının Millileştirilmesi Kapsamında İşletmelerin Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge Projelerinin Desteklenmesi” başlıklı çağrı, ASELSAN’ın millileştirme çalışmaları kapsamında hazırlandı. KOSGEB’in yeni çağrısı, iki ayaktan oluşuyor. Çağrının savunma sanayisi alt başlığında milli teknolojiler ile dışa bağımlılığı azaltmak hedeflenirken otomotiv ayağında elektrikli/hibrit araçların sensör, batarya, yakıt hücresi ve yazılım gibi alanlarda teknoloji ve üretim kabiliyetlerinin arttırılması ve elektrikli araçlar için batarya yatırımı amaçlanıyor.

Üst Limit 6 Milyon

Yeni çağrıya, KOSGEB veri tabanına kayıtlı, KOBİ beyannamesi onaylı işletmeler başvurabilecek. İşletmeler için son başvuru tarihi, 7 Aralık 2022 olarak belirlendi. 6 milyon üst limitli desteğin 3 milyon 150 bin liralık kısmı geri ödemesiz, 2 milyon 850 bin liralık bölümü geri ödemeli olarak tasarlandı. İşletmeler, makine-teçhizat, donanım, ham madde, yazılım, hizmet alımı, nitelikli personel, sınai mülkiyet hakları, test, analiz ve belgelendirme başlıklarında destekten yararlanabilecek.

Çağrıya, şu sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler başvuru yapabilecek:

*Akümülatör ve pil imalatı

*Elektronik bileşenlerin ve devre kartlarının imalatı

*İletişim ekipmanlarının imalatı

*Ölçme, test ve seyrüsefer amaçlı alet ve cihazlar ile saat imalatı

*Elektrik motoru, jeneratör, transformatör ile elektrik dağıtım ve kontrol cihazlarının imalatı

*Kablolamada kullanılan teller ve kablolar ile gereçlerin imalatı

*Rulman, dişli/dişli takımı, şanzıman ve tahrik elemanlarının imalatı

*Motorlu kara taşıtları için parça ve aksesuar imalatı

*Askeri savaş araçlarının imalatı

Çağrı Modülü Eklendi

KOSGEB, geçen yıl Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı’nı yeniden kurguladı. Yıl boyu açık programın yanı sıra spesifik konularda çağrıya çıkılmasına imkan tanındı. İşletmelerin proje bazlı olarak belirli bir süre içinde başvurması esasına dayalı çağrılar kapsamında daha önce;

 “Öncelikli Sektörlerde Faaliyet Gösteren Küçük İşletmelerle, Orta Büyüklükteki İşletmelerin Kritik Teknolojilerdeki Ar-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge Projelerinin Desteklenmesi”,

“Rekabetçi ve Yüksek Katma Değerli Üretimin Artırılması İçin Öncelikli Sektörlerdeki İşletmeler ile Savunma Sanayi İhtiyaçlarını Millileştirme Kapsamında İşletmelerin Ar-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge Projelerinin Desteklenmesi”,

“Karbon Emisyonunun Azaltılmasına Yönelik Ar-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge Projelerinin Desteklenmesi” çağrılarına çıktı.

13 İşletmeye Plaket Ve Döviz

Yeni çağrının tanıtımının yapılmasının ardından ASELSAN ve KOSGEB iş birliği ile daha önce hayata geçen “Rekabetçi ve Yüksek Katma Değerli Üretimin Artırılması İçin Öncelikli Sektörlerdeki İşletmeler ile Savunma Sanayi İhtiyaçlarını Millileştirme Kapsamında İşletmelerin Ar-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge Projelerinin Desteklenmesi” çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazanan 13 işletmeye plaket ve döviz verildi.

Bu çağrıda destek almaya hak kazanan işletmeler şöyle:

SEYİR SAVUNMA (Yerli Ve Milli İmkanlarla MIL-C-55302, D38999 SERİ III ve MIL-C83513 (MICRO-D) Standartlarında Askeri Konnektör)

ATP MÜHENDİSLİK (MIL-DTL-38999 Yerli Konnektör)

ANTSİS ELEKTRONİK (Askeri Çevre Koşullarına Uygun Pasif Rf Bileşenlerin Geliştirilmesi)

MİCROİNA MİKRODALGA (2-18 Ghz Rf Spdt Anahtar Modülünün Geliştirilmesi)

NETA ELEKTRONİK (Sarmal Yapıda Seyrüsefer Küresel Konumlandırma Anten Ve Rf Sistemleri)

MK HOPARLÖR (Yüksek Ses Seviyeli Yönlü Diyafram Sürücü Hoparlör Geliştirilmesi)

PROİNO MÜHENDİSLİK (Kemik İletimli İletişim Sistemi)

ONAIR MEDYA (Yüksek Güçlü Rf Bölücü, Rf Filtre Ve Rf Birleştiricilerin Seri Üretim Ve Test Sisteminin Kurulması)

PALS ELEKTRONİK (Savunma Uygulamalarına Yönelik L Band Anten Kontrol Ünitesi Anahtarlama Biriminin Geliştirilmesi)

SEKİZA SAVUNMA (Vhf Bandında, Çift Kutuplu Collinear Anten Dizisi Tasarım ve Prototip Üretimi)

TEKNOKAR SAVUNMA (Rf 3 Kollu Güç Bölücü 2-4 Ghz)

VİSOMA MAKİNE (Akustik Verilere Dayalı Atış Saptama Sistemi)

ATEK MİKRODALGA (Rf Bileşenler Geliştirilmesi Projesi)

ÜST LİMİT 1 MİLYON 100 BİN LİRAYA ÇIKTI

KOSGEB, bu çağrıların yanı sıra yıl boyu açık olan Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı’nın üst limitini 750 bin liradan 1 milyon 100 bin liraya çıkardı. 6 Ekim’de yapılan bu limit artırımından, Ar-Ge ve inovasyon konularında projesi olan İşletmeler ve girişimciler ile ürün geliştirme konusunda projesi olan işletmeler yararlanabiliyor.

SAHA EXPO FUARI

Avrupa’nın en büyük sanayi kümesi SAHA İstanbul tarafından düzenlenen SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı; Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştiriliyor. Bu yıl 57 ülkeden katılımın olduğu uluslararası fuar, Sanayi ve Teknoloji, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve diğer sivil ve askeri kamu kurumlarının katılım ve destekleriyle gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin yerli üretim potansiyelindeki artışın ve bağımsız üretim gücünün sergilendiği uluslararası bir platformda, yüksek teknolojili savunma, havacılık, denizcilik ve uzay sanayinde stratejik öneme sahip pek çok ürün ilk kez tanıtılıyor.

 

2022-02 Savunma ve Elektrikli/Hibrit Otomotiv Sanayi İhtiyaçlarının Millileştirilmesi Kapsamında İşletmelerin Ar-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge Projelerinin Desteklenmesi konulu proje çağrısı hakkında bilgi almak için tıklayınız.

 

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2022