Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda açıkladı:

34 milyon liralık KOSGEB alacağı yeniden yapılandırıldı.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bakanlığa bağlı ve ilgili kuruluşların 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi.

 

Tasarıyı sunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, KOSGEB’in 34 milyon liralık alacağının yeniden yapılandırıldığını söyledi.

 

31 Ağustos 2020 Tarihinden Önceki Borçları Kapsıyor

Bakan Varank, borç yapılandırması ve istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaştığını belirterek, “31 Ağustos 2020 tarihinden önce KOSGEB’in kullandırdığı desteklerle, kredi faiz desteklerinden ödenmemiş olan tutarlar ve KOSGEB aidatları bu kanunun kapsamına giriyor. Bu sayede toplamda 34 milyon liralık KOSGEB alacağını yeniden yapılandırıyoruz.” dedi.

Konuşmasında KOSGEB ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Varank, özetle şunları söyledi:

 

Güçlü KOBİ’lere Sahip Olmak İçin Desteklerimizin Kapsamını Genişletiyoruz

Destek programlarımızın tüm süreçlerini dijital ortama taşıdık. KOSGEB vasıtasıyla yılbaşından bu zamana kadar 60 bin işletmeye 1.2 milyar TL kaynak aktardık. KOBİ Finansman Destek Programları kapsamında toplamda 15 bin 884 işletmeye 1.2 milyar TL kredi kullandırdık. KOBİ TEKNOYATIRIM ve Stratejik Ürün Programları kapsamında 173 milyon TL destek ödemesi yaptık. KOBİGEL programıyla ‘İmalat Sanayinde Dijitalleşme’ çağrısına çıkarak bin 207 başvuru aldık. Projeleri kabul edilen KOBİ’lere işletme başına 1 milyon TL’ye kadar destek sağlayacağız.

 

Acil Destek Kredisi İle KOBİ’lerin Yanındayız

Doğal afetlerden zarar gören işletmelerimiz için Acil Destek Kredi programları uyguluyoruz.  Bu sene Elazığ, Malatya, Samsun Terme ve Salıpazarı, Tokat, İstanbul Esenyurt, Rize Çayeli ve Giresun’da meydana gelen doğal afetlerden etkilenen KOBİ’lerimizi yalnız bırakmadık. Bu kapsamda 8 bin 200 işletmemiz 778 milyon TL’lik Acil Destek Kredisi kullandı. İzmir’de depremden etkilenen KOBİ’lerimizi de yalnız bırakmayacağız. KOSGEB aracılığıyla 14 bin 963 girişimcimiz kendi işlerini kurarak, 416 milyon TL’lik destekten faydalandı.

 

Kamu Zararı Tespiti Bulunmuyor

Bakanlıkla birlikte bağlı ve ilgili kuruluşların Sayıştay raporlarına da değinen Varank, “Bu raporlarda herhangi bir kamu zararı tespiti bulunmuyor. Uygulamaya dönük aksaklıkların bir kısmını zaten düzelttik, diğerleri için de çalışıyoruz. KOSGEB ve TÜBA’nın 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporları’nda herhangi bir bulgu yok. Türk Patent ve Marka Kurumu ile Türkiye Uzay Ajansı, 2019 yılı Sayıştay Denetimi kapsamına alınmadığından bu sene rapor düzenlenmedi. Bakanlığımız, bağlı, ilgili ve koordine ettiğimiz kuruluşlarla ilgili Sayıştay raporlarında bahsedilen hususları yakından takip ediyoruz.” dedi

Güncelleme Tarihi: 18 Kasım 2020