KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Savunma Ekipmanlarıyla Dünya Pazarında

Savunma Ekipmanlarıyla Dünya Pazarında

Prof. Dr. Osman Kalender’in KOSGEB desteğiyle 2011 yılında Balıkesir’de kurduğu KZ Mekatronik’te, savunma teknolojileri alanında tasarım ve üretim yapılıyor

Bugüne kadar KOSGEB bünyesinde 6 destek programını, bu programlar içerisinde de 4 projeyi başarıyla gerçekleştiren KZ Mekatronik, sektöründe 170 tasarım projesi ortaya koydu. Çok kısa bir süre sonra bu alanda ilk ihracatını gerçekleştirdi. Bugüne kadar KOSGEB’den toplamda 1 milyon 441 bin TL destek aldı.

Takip eden yıllar içerisinde 20’den fazla ülkeye ihracat yapan ve birçok farklı ülkede distribütörü bulunduran firma, Mesleki Eğitim Teknolojileri sektöründe öncü konuma geldi. Uluslararası fon destekli Milli Eğitim Bakanlığı projesini de gerçekleştirerek büyük ve kapsamlı bir projeyle 8 ilde 31 okula ürün teslimi gerçekleştirilmesini sağladı.

2011 yılı içerisinde Ar-Ge çalışmalarını başlatan KZ Mekatronik, 2012 ve 2014 yıllarında KOSGEB KOBİ ve Girişimcilik Ödül Törenleri’nde Yılın İnovatif Girişimci Ödülü’ne, 2013 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Ödülü’ne ve 2015’te Balıkesir Ekonomi Ödülü’ne layık görüldü.

KOSGEB ile Ticarileşti

2011 yılında “Serbest ve Sabit Rotorlu Eksenel Akıllı Senkron Motor Tasarımı ve Gerçeklenmesi”, 2014 yılında “ Bilgisayar Destekli Elektrik Makinaları Eğitim Seti Tasarımı ve Üretimi”, 2016 yılında “Bilgisayar Destekli Elektrik Makinaları Eğitim Seti Tasarımı ve Üretimi” Endüstriyel Uygulama ve 2018 yılında “Manyetik Anomali Yöntemiyle Şekillendirilmiş Metal Saçlarda Oluşan Bozulmaları Tespit Eden Bir Test Düzeneğinin Tasarım ve Prototip Üretimi” projeleri firmanın mesleki eğitim teknolojileri alanında KOSGEB tarafından desteklenen ve ticarileşen projeleri arasında yer alıyor.

Ar-Ge Çalışmaları ile İvme Kazandı

2018 yılı itibariyle özellikle savunma teknolojileri alanında Ar-Ge faaliyetlerine başlayan KZ Mekatronik, ilk sistem teslimatını 2019 yılında gerçekleştirdi. Savunma teknolojileri üzerine Ar-Ge faaliyetlerini artıran firma, 2021 yılı itibariyle Ar-Ge ofislerinin sayısını arttırarak Balıkesir Üniversitesi Teknokent içerisine taşıdı. 2021 yılında 2. üretim tesisini hizmete alarak toplam faaliyet alanını 2 bin metrekareye, mevcut istihdamı da 3 katına çıkardı. 2021 yılı içerisinde Savunma Sanayii Ana Tedarikçi listesinde yer alan firma, toplamda 400 sistem teslimi gerçekleştirdi.

Eğitim Teknolojilerinde de Aktif

Bugün itibariyle KZ Mekatronik, eğitim teknolojileri sektöründe de sivil eğitim kurumları ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde ürünleri aktif olarak kullanılan lokomotif firmalardan biri haline geldi. Savunma teknolojileri alanında Emniyet Genel Müdürlüğü ve TSK tarafından firmanın geliştirdiği bin 500 adet sistem sahada aktif olarak kullanılıyor. Polis Özel Harekât Daire Başkanlığı, Polis Kriminal Daire Başkanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları ve Sualtı Savunma Grup Komutanlığı firmanın ürettiği savunma ekipmanlarını aktif olarak kullanan birlikler arasında yer alıyor.

Deniz Tipi Uzaktan Komutalı Ateşleme Sistemi (USAS)

Firmanın ‘Yüzer Radyo Frekans (RF) Haberleşme Sistemi Tasarımı ve Prototip Seviyesinde Gerçeklemesi‘ isimli savunma teknolojileri alanındaki KOSGEB destekli Ar-Ge projesinin çıktıları Deniz Tipi Uzaktan Komutalı Ateşleme Sistemi’nde (USAS) kullanılarak çalışmanın ticarileşmesinde ve yeni bir ürün yaratılmasında katkı sağladı. Ortaya çıkan sistem SAS Grup Komutanlığı tarafından aktif olarak kullanılıyor ve USAS V2 olarak geliştirilmeye devam ediyor. V2 tamamlandıktan sonra Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın da envanterine girmiş olacak.

USAS, Romanya ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası EURASIAN PARTNERSHIP MCM DIVE-23 Tatbikatında deniz kuvvetlerimizin SAS timi tarafından kullanıldı. Tatbikat sırasında Amerika ve Avrupa menşeili muadillerine göre daha ergonomik yapısı ve fonksiyonel yetkinlikleriyle öne çıkarak görevini başarıyla tamamlayan tek sistem olma özelliğine sahip USAS, firmanın göğsünü kabartan ürünlerinden yalnızca biri.

KOSGEB ile Millileşiyor

KOSGEB destekli proje kapsamında geliştirilen haberleşme birimi ve alt komponentleri firmanın savunma sektöründe ürettiği birçok üründe de kullanılıyor. Bu projeler kapsamında üretilen ekipmanlar başta Türk Devletleri olmak üzere yoğun ihracat kalemleri haline geliyor. Savunma teknolojileri alanında KOSGEB destekleriyle millileştirilen ve geliştirilen yüksek teknoloji seviyesindeki sistem alt bileşenleri Özel Frekans Haberleşme Modülü, Haberleşme Modülüne Uygun Anten ve Li-on Batarya Şarj Aleti’nden oluşuyor.

Savunma Sistemleri

KZ Mekatronik’in, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından desteklenen ve KOSGEB’in Ar-Ge projelerinde geliştirilen alt birimlerin aktif olarak kullandığı savunma sistemleri arasında; Uzaktan Komutalı Ateşleme Sistemi (UZAK), Deniz Tipi Uzaktan Komutalı Ateşleme Sistemi (USAS) – V1, Kablolu Ateşleme Sistemi, Fiziki Test ve Ateşleme Sistemi (FTAC), Kablolu ve Kablosuz Ateşleme Sistemi (T-UZAK), Mühimmatlı Mini Dron Sistemi (MİKON) bulunuyor.

Bu ürünler firmanın savunma teknolojileri alanında üretim yapabilme ve askeri standartlarda sistemler ortaya çıkarabilme yeteneklerinin en büyük referanslarını oluşturuyor. Ürünler kullanıcı görüşleri ve saha dönüşleri dikkate alınarak mühendislik yetenekleriyle birleştirilmiş disiplinler arası çalışmalar sonucunda ortaya çıkıyor. Ürünlerin sahada aktif olarak kullanılıyor olması ve kullanıcılardan gelen olumlu dönüşler, daha iyiyi geliştirip üretmeye ve güvenlik güçlerinin operasyonel yeteneklerini geliştirme hususlarında firmayı teşvik ediyor. KZ Mekatronik, bu şuurla mevcut sistemlerini sürekli geliştirip yeni sistemler ortaya çıkarmak için Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor.

Nitelikli İstihdamı Arttırıyor

Eğitimin daha nitelikli hale gelmesi için eğitim teknolojileri alanında üstün özellikli ürünlerle savunma teknolojileri alanında güvenlik güçlerinin etkili ve caydırıcı gücünü operasyonel yetkinliklerini arttırıcı ürünler üreten firma, sunduğu hizmeti yatırım politikalarıyla hem destekliyor hem de arttırıyor. Balıkesir OSB, Bandırma Marmara Yüksek Teknoloji ve Makine İhtisas OSB’de toplam 15 bin metrekare yer tahsisi gerçekleştiren KZ Mekatronik, 2025 sonu itibariyle üretim tesislerini OSB’lerde yer alan tesislerine taşıyarak üretim kapasitesini artırmayı hedefliyor. Daha nitelikli ve üstün özellikli ürünler tasarlayıp üretmek isteyen firma, kapasite artışıyla bölgesinde daha fazla istihdam gerçekleştirerek hem teknolojik hem de sosyo-ekonomik gelişime katkı sağlamayı hedefliyor.