KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Devlet Teşvikleri ve KOSGEB Destekleri ile Başarıya Giden Yol

Devlet Teşvikleri ve KOSGEB Destekleri ile Başarıya Giden Yol

İtalyan yönetimindeki bir işletmeden ayrılan 18 kişi yeni bir işletme kurdular, 10 yılı başarı ve ödül ile doldurdular.

BARİDA Makine Tic. San. Ltd. Şti. Şirket Müdürü Onur Kalfa, devlet destekleri ile birlikte büyüyerek dünya pazarında nasıl söz sahibi olduklarını KOSGEB’e anlattı.

İşletmenizin kuruluşundan bugüne kadar olan sürecini anlatabilir misiniz?

BARİDA Makine 2007 Yılında % 100 yerli sermaye ile İtalyan yönetimli bir firmadan ayrılan 18 kişi tarafından kulan bir firmadır.  Kurulduğu an itibari ile 18 kişi ile başlayan serüvenimiz, bugün itibari ile 170 kişilik bir ekiple devam ediyor. Hem personel anlamında hem de satış anlamında kurulduğu ilk yıldan bu yana 9 kat büyüme göstermiştir.

İşletmemizi; özel makineler, montaj hatları, kontrol ekipmanları tasarlayarak endüstriyel alanda faaliyet gösteren firmaların ihtiyaçlarına yönelik her türlü mühendislik, proje ve otomasyon çözümleri üretmek amacı ile kurduk.

Sektör olarak otomotiv, beyaz eşya, elektrik, gıda, ilaç ve savunma sanayi alanlarında proje odaklı makinelerin üretimini yapmaktayız. Hemen hemen her sektörde makinamız var ve girdiğimiz her sektörde de ilkleri yaparak girdik. Bizim farkımız yüksek teknolojili ürünler üretmemizdir.

Son beş yılın ortalamasını ele aldığımızda yaklaşık 80 dolar kg. başına düşen ihracat değerimiz var. Bu değer Türkiye ortalamasında 5.8 dolar civarlarındadır.  Bunun yanında 14 ülkeye ihracat yapıyoruz.

Kuruluşumuzdan bugüne kadar 2 bini aşkın proje ile 4 bin makine, 2 bin kontrol aparatı, bin adet test ve kameralı kontrol istasyonu ve 30 robotik hücre imalatı yapmışız.

Devlet destekleri ile büyüdük ve Avrupa’da iki proje ile ülkemizi temsil ettik.

TÜBİTAK ile 14 adet Ar-Ge projesini başarı ile tamamladık. Özel makine imalatı ile Türkiye’yi Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı’nda 2 proje ile temsil ettik. Ekonomi Bakanlığı’ndan onaylı Tasarım ve Ür-Ge projesini tamamladık. KOSGEB’den 4 ayrı proje desteği aldık ve hemen hemen bütün desteklerinden de faydalandık. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteği ile de Ar-Ge merkezimizin kurulumunu gerçekleştirdik. Bu merkezimizde Ar-Ge’ye destek veren yaklaşık 65 personelimiz istihdam ediliyor.

2014 ve 2015 yıllarında iki yıl üstü üste Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen “Ekonomiye Değer Katanlar” organizasyonunda İnovasyon kategorisinde Bursa 4.’lüğü elde ettik. Yine 2016 ve 2017 yılarında Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen “İNVALİG İnovasyon Liderleri” organizasyonunda da İnovasyon Sonuçları kategorisinde iki yıl üst üste Türkiye 3.’lüğümüz oldu.

 

Bugüne kadar yapmış olduğunuz büyük projelerden örnekler verir misiniz?

Savunma sanayinde deniz altılarının bilgi işlem kutularının imalatını yaptık. İlaç sektöründe slika jel  kapaklar üreten full otomatik otomasyon makinalar yaptık. Bu makinalar el değmeden ve hiç operatör çalışmadan 2.4 saniyede 4 adet kapak üretiyor. Bunların yanında, elektrik sektöründe baromontaj hatları yaptık. Otomotiv sektöründe çok fazla Ar-Ge projemiz oldu.  KOSGEB desteği ile yapmış olduğumuz Ar-Ge projemiz çok iyi idi. Bu projemiz aynı zamanda seri üretime geçiş projesi idi. Otomotiv sektöründe, araç koltuklarında kullanılan yayların imalatını yapan bir makine tasarladık.  Bu proje iki aşamalı idi. Birinci aşaması yay imalatı bu aşamayı TÜBİTAK üzerinden yürüttük. İkinci aşaması ise tel bükme makinesi idi. Bu ikinci aşamayı da KOSGEB üzerinden yürüttük.

Türkiye’deki yay makineleri ya uzak doğudan geliyor ya da daha çok paralar verildiğinde Almanya’dan daha kaliteli makineler temin edilebilmektedir. İşte biz burada Alman kalitesinde ama uzak doğu fiyatında kaliteli bir yay makinesinin imalatını hem TÜBİTAK hem de KOSGEB desteği ile yapmış olduk.

Bugüne kadar KOSGEB’in hangi destek programlarından faydalandınız?

KOSGEB’den çok büyük destekler aldık. Diyebilirim ki kurulduğumuz ilk günden bu yana Genel Destek Programı kapsamındaki bütün desteklerden faydalandık. Üç yıllık destek sürecimiz tamamlandığında sürekli baştan başladık ve hala Genel Destek Programı’ndan faydalanmaktayız.

İlaç sektöründe yapmış olduğumuz bir makinenin seri üretimi için makine ve teçhizat desteği aldık.

KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı ile tasarım süreçlerinin hızlandırılması amacı ile bir İRP projesi hazırladık, işletmemizin bilişim alt yapısını güçlendirdik ve veri güvenliğini kontrol altına alarak kurumsallaşma çalışmalarımızı da tamamlamış olduk.

KOSGEB ve TÜBİTAK destekleri ile otomotiv sektöründeki yay üretim makinası konulu Ar-Ge projemizi başarı ile tamamlandıktan sonra TEKNOPAZAR desteği alarak bu ürünü ilk defa Bulgaristan’da bir fuarda sergiledik ve makineyi uluslararası pazarda tanıtma fırsatı bulduk.

“KOSGEB sayesinde Avrupa Birliği Projeleri ile tanıştık.”

2011 yılında işletmemize Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programları’nda yer alma hedefini koymuştuk. O dönemde KOSGEB ile görüşerek bizleri AB platformuna taşımaları konusunda yardım istemiştik. Ar-Ge merkezimiz olmadığı için biz o dönemde tasarım ve mühendislik çalışmalarımızı TEKNOKENT’te yapıyorduk. KOSGEB’in Avrupa İşletmeler Ağı üzerinden AB’deki işletmeler ile temas kurma imkanı bulduk. Bu sayede AB Projeleri ile tanıştık.