Yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’ler önceliğimiz olmak üzere yeni bir vizyon ile bütün KOBİ’lerimize gerekli desteği sağlayacağız.

Yerli Otomobil İçin Yüzde 100 Yerli Test Merkezi

Yerli Otomobil İçin Yüzde 100 Yerli Test Merkezi

Yerli Otomobil İçin Yüzde 100 Yerli Test Merkezi

KOSGEB’in İş Birliği Destek Programı ile Kocaeli’nde yerli otomobil için test merkezi kuruldu.

Türkiye’nin yerli ve milli ilk kalite testleri belgelendirme laboratuvarı Testtürk, Kocaeli’nde hizmete açıldı.

Testtürk Otomotiv Test ve Kalite Sistemleri Denetim San. Tic. A.Ş, 2016 yılında kuruldu. Türkiye’nin ilk yerli ve milli otomotiv laboratuvarı olan Testtürk, 2 milyon TL’ye mal oldu. Geçmişte KOSGEB’in İş Birliği Güç Birliği Destek Programı kapsamında desteklenen işletme, 2018 yılı Haziran ayından itibaren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yetkilerini alarak test ve belgelendirme hizmetine başladı.

Otomotiv sektöründe yurt dışı bağımlılığının olduğu test laboratuvarı ve belgelendirme hizmetlerini ülke sınırları içinde yerli ve milli olarak gerçekleştirebilmek için 22 ortağın katılımı ile KOSGEB’in İş Birliği Güç Birliği Desteği kapsamında kurulan “Testtürk Otomotiv Test ve Kalite Sistemleri Denetim San. ve Tic. A.Ş.” 2018 yılında projesini başarı ile tamamlayarak test merkezini ekonomiye kazandırdı.

TSE’den Sonra Belgelendirme Yetkisi Olan İlk Kuruluş

Ürün belgelendirme testleri yapan işletme, TSE’den sonra belgelendirme yetkisi olan ilk özel işletme oldu. 

Test ve belgelendirme faaliyetlerini uzman teknik kadrosu ve son teknoloji cihazları ile bin 200 metrekare kapalı alan ve 400 metrekarelik açık alanda yürüten Testtürk, Türkiye’nin Kocaeli’nden doğan bir markası oldu. 2016 yılı kasım ayında kurulan işletme, laboratuvarında otomotiv ile ilgili araçların ve araç parçalarının testlerini yapıyor, test sonuçlarına göre kalite belgelerini tanzim ediyor.

AB Güvenlik Şartlarına Uygunluk Testleri Yapılıyor

Otomotiv sektöründe, Avrupa Birliği’nin güvenlik şartları uygunluğunun kontrollerinin yapılacağını dile getiren Testtürk Laboratuvarı Müdürü Göktürk Perik, “Araçların ve araçlarda kullanılan aksamların AB güvenlik şartlarına uygunluğu ve testleri burada yapılabilecek. Şirketimizde şimdilik 9 mühendis görev yapıyor. Yetkilendirmelerimizi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan aldık” dedi.

 

Şu an yerli olarak en büyük özel teknik servis olduklarını dile getiren Perik, “İşletmemizde inovasyon, savunma sanayi, havacılık sanayi, demiryolu sistemleri, Ar-Ge, homologasyon testi, araç testi ve parça testleri yapılıyor” dedi.

 

Yurt Dışında Yapılan Testler Artık Türkiye’de Yapılacak

Yurt dışında yapılan testlerin ilk kez Türkiye’de yapılacağını da sözlerine ekleyen Göktürk Perik, şöyle konuştu: “Bu konuda bakanlıktan yeterliliğimizi aldık. AEBS durma ve fren sistemleri kontrolü ileri, fren sistemleri testini başarıyla gerçekleştirdik. Yanmaya karşı dayanımların ölçümleri ve son olarak da VIP araç belgelendirmeleri yapabiliyoruz. Çözüm ortağı olarak Ankara’da çalışma arkadaşlarımız bulunuyor. 2019’da İstanbul ve Bursa’da da yerleşik olarak görev yapılacak Testtürk görevlilerimiz olacak.”

AB’den Yetkilendirme

“Şu ana kadar 22 alanda bakanlık tarafından yetkilendirildik. Sene sonuna kadar yetkilendirildiğimiz alan sayısı 32 olacak. Avrupa Birliği’nden de yetkilendirilme alınabilecek. Amaç ileride yurt dışından döviz girdisi sağlayabilmek.”

 

 

Hazırlayan: Şenol DEMİR