KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Ürettiği Ürün İle İthalat Bağımlılığını Ortadan Kaldırdı

Ürettiği Ürün İle İthalat Bağımlılığını Ortadan Kaldırdı

Hiçbir kimyasal kullanılmadan, tamamen organik yöntemlerle bakteri, virüs gibi birçok canlı mikroorganizmayı hem filtreleyen hem de anında öldüren nitelikli bir maske geliştirildi.

Zonguldak’ta KOSGEB Girişimcilik Destek Programı ile kurulan MFA Maske, Ar-Ge ve KOBİGEL desteklerini de alarak 18 ülkeye ihracat yapar duruma geldi.

Avrupa Birliği Standardı olan EN 149:A1:2009'a uygun FFP1-FFP2-FFP3 koruma seviyelerinde CE Belgeli Türkiye'nin ilk yerli üreticisi olan MFA Maske, 2008 yılında Zonguldak İş Geliştirme Merkezi’nde kuruldu. 

Şirket ortakları ve yöneticileri olan Fatih Furtun ve Murat Uzun, bu alanda Türkiye'de yerli üretim olmadığını, ülkemizin ithal ürünlere bağımlı olduğunu tespit ederek, bu sektöre memleketleri Zonguldak'ta yatırım yapma kararı aldılar.

KOSGEB’in Girişimcilik Desteği İle Kuruldu

Şirket, KOSGEB’in Girişimcilik Destek Programı’ndan da yararlanarak 2008 Kasım ayında ilk üretim hattını kurdu. İki çalışan ile Zonguldak İŞGEM’de 80 metrekarelik bir atölyede üretime başlayan MFA Maske, bugün yaklaşık 2 bin metrekarelik bir fabrikada toplam 135 işçi istihdam ediyor.

İthal Ürün Tekelini Ortadan Kaldırdı

MFA Maske, Türkiye'deki ithal ürün tekelini kısa sürede kırarak, üretim kapasitesi olarak Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın da ilk 3 firmasından biri oldu.

Şirket ortaklarından ve aynı zamanda şirket Genel Müdürü olan Fatih Furtun, akademisyen kökenli olup, diğer şirket ortağı ve Genel Koordinatörü Murat Uzun ise ticaret kökenlidir. Her iki isim de MFA öncesi mevcut işlerinin kendilerini tatmin etmediğini idrak ederek, sadece kendi gelirlerini arttırmak için değil de ülke insanına ve ekonomisine fayda sağlamak amacıyla ithalatı frenleyen ve üreten bir işletme açma konusunda fikir birliğine vardılar. Yaklaşık iki senelik araştırma ardından Türkiye'de olmayan, ithalata bağımlı olunan bu sektöre yatırım yapma kararı aldılar.

Büyük Yatırım Zonguldak’ta

Ülkedeki üretimin büyük kısmının İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde olmasına prensipte karşı çıkan işletme ortakları, Avrupa'da olduğu gibi küçük şehirlerde kurulu şirketlerin küresel rekabette boy gösterebileceğine inandılar. Bu çerçevede kuruluş anında çevrelerindeki isimlerin bu yatırımı Çerkezköy, Gebze gibi sanayi bölgelerine yapma tavsiyelerine karşın, üretime Zonguldak'ta başladılar.

Zonguldak'ta gerekli üretim kültürünün olduğu, istenilirse kalifiye elamanın bulunabileceği, yan sanayi konusunda zorluk çekilirse bile bu zorlukların aşılabileceğine inanan ortaklar, Zonguldak'tan küresel bir dev çıkarma hedefiyle tüm birikimlerini bu yola adadılar. MFA Maske, ülkemiz için sadece önemli bir sanayi kuruluşu olmak değil, kişisel zenginliği değil ulusal zenginliğe katkı sağlama ideali ile çalışmalarına devam ediyor.

İlki Başardılar

MFA Maske, kısa sürede Türkiye'de birçok ilki başardı. Bunlardan ilki hemen kuruluş ardından gerçekleşen ihracat ivmesi oldu. 2008 yılında kurulan firma, 2009 yılında gerçekleştirdiği ihracat ile Uzunmehmet Vergi Dairesi'ne bağlı mükellefler içinde en yüksek ihracat yapan firma ve yüksek vergi ödeyen firmalardan birisi olmayı başardı. Bu çerçevede Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2009 yılında düzenlenen tören ile MFA Maske'ye TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu tarafından Zonguldak Uzunmehmet Vergi Dairesi'nin en yüksek ihracat gerçekleştiren 1. ve en yüksek vergi veren 11. Mükellefi olarak ödül takdim edildi.

Alanında TÜBİTAK Desteği Alan İlk Firma

MFA Maske, kurulduğu andan itibaren Ar-Ge'ye özel önem verdi. Bu çerçevede 2010 yılında tamamladığı Bio-Maske projesiyle bu alanda TÜBİTAK'a proje sunan ve desteklenen Türkiye'nin ilk firması oldu. Bu proje ile hiçbir kimyasal kullanmadan, tamamen organik yöntemlerle bakteriler, virüsler gibi birçok canlı mikroorganizmayı hem filtreleyen hem de anında öldüren nitelikli bir maske geliştirildi. Bu maske, özellikle sars, ebola, kuş gribi, domuz gribi gibi ölümcül salgınlara oldukça önemli bir ürün oldu.

Geliştirilen Bio-Maske, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından Zonguldak, Bartın ve Karabük bölgesi için 11.’si düzenlenen Kalkınma Kurulu Toplantısı’nda ve TR81 Düzey 2 Bölgesi’nde organize edilen ‘İnovasyon Ödülleri Proje Yarışma Ödül Töreni’nde birincilik ödülü kazandı.

KOSGEB İle Test Merkezinin Kabiliyetleri ve Kapasitesi Arttırıldı

Şirket, kuruluş prensiplerine uygun olarak tüm kazandığını anında üretime ve yatırıma aktarmaya devam etti. MFA Maske, 2014 yılında Ekonomi Bakanlığı’ndan " Gaz Maskeleri ve Filtreleri ile Test Laboratuvarı" yatırımı yapmak için Yatırım Teşvik Belgesi aldı. Bu çerçevede Türkiye'nin ilk ve tek  "Maske Test Merkezi" 2015 yılı içerisinde tamamlandı ve açılışı yapıldı. Şu anda bu merkezde her çeşit Toz Maskesi ve Gaz Filtrelerinin Direnç ve Filtreleme Verimliliği testleri AB Standardına uygun bir şekilde yapılıyor. Test merkezi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Piyasa Gözetim Dairesine de hizmet veriyor. Ayrıca 2016 yılında KOSGEB KOBİGEL Destek Programı kapsamında tamamlanan proje ile test merkezinin kabiliyetlerinin ve kapasitesinin arttırılması sağlandı.

Yine aynı yatırım ve teşvik ile Zonguldak Valiliği tarafından işletmeye tahsis edilen 17 bin metrekarelik arazi üzerinde Avrupa'nın en büyük Solunum Koruyucu Maske üretim tesisinin temelini 23 Nisan 2017 tarihinde attı.

Osmanlı - Selçuklu mimarisiyle tasarlanan bu yapı, klasik üretim tesislerinden oldukça farklı. 'Fabrika Yaşam Kampüsü' sloganıyla tasarlanan bu fabrika dışardan bakıldığında bir üniversite kampüsü ya da müzeyi andırıyor. İçerisinde yoğun bir sanayi üretimi planlanıyor. Bu açıdan Batı Karadeniz Bölgesi’nin simge yapılarından biri olacağına inanılıyor.

Türkiye'nin İlk ve Tek Tam Yüz Gaz Maskeleri Üretildi

Güvenlik güçlerinin ihtiyaçları doğrultusunda uluslararası standartlara uygun olarak üretilen Türkiye'nin ilk ve tek “tam yüz gaz maskeleri” ve bunların filtrelerinin üretimi tamamlandı. İçişleri Bakanlığı 2017 Eylül ayında yaptığı ihale ile tam yüz gaz maskeleri ve filtrelerinde MFA Maske almayı tercih etti. Böylece yıllardır ithal ürün kullanan emniyet kuvvetleri 2018 yılı itibariyle Zonguldak'ta üretilmiş, %100 yerli ve milli gaz maskelerini ve filtrelerini kullanacak. Bu alanda ilk ihracatını da yapan firma, Pakistan Penjap Eyaleti Polis Kuvvetleri’nin de tedarikçisi oldu. 

İşletme, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA)’nın açıkladığı 2015 yılı KOBİ Mali Destek Programı’na hazırlanan "Mevcut Üretim Tesisinin Modernizasyonu ve 'R' Sınıfı Tekrar Kullanılabilir Maske Üretim Hattının Kurulması" projesi çerçevesinde bazı model üretimlerini de el işçiliklerini kaldırarak otomasyon sistemlerine geçiş yaptı. Ayrıca proje ile Türkiye'nin ilk ve tek 'R' sınıfı yani tekrar kullanılabilir maskesini üretti.

Başarılarla Dolu Gelişim Süreci

Kurulduğu günden bugüne sektöründe Türkiye'nin gururu olmayı başaran firma, kamu kurum ve kuruluşları tarafından da takdir ediliyor. MFA MASKE, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından oluşturulan 'Kişisel Koruyucu Donanımlar Teknik Komitesine' Türkiye'deki bütün 'Kişisel Koruyucu Donanım Üreticilerini' temsilen üye olarak davet edildi. Firma Genel Müdürü Fatih FURTUN, Mart 2016'da gerçekleştirilen Olağan Genel Kurulunda oybirliği ile Türkiye İş Güvenliği İş Adamları Derneği (TİGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildi.  Aynı zamanda Avrupa Güvenlik Federasyonu'nun Türkiye Delegesi oldu.

KOSGEB’den Girişimcilik, Ar-Ge ve KOBİGEL Destekleri

Firma, KOSGEB desteğiyle 2018 yılı içerisinde birisi Ar-Ge ve İnovasyon Programı diğeri ise KOBİGEL Programı çerçevesinde olmak üzere iki önemli projeyi başarıyla sonuçlandırdı.

"Tam Yüz Gaz Maskesi Camına Buhar Yapmama Özelliğinin Kazandırılması Projesi" başlıklı Ar-Ge Projesi ile Türkiye'de ilk kez polikarbonat malzemeden mamullere buhar yapmama özelliği kazandırmayı başardı.

"LSR-Sıvı Silikon Enjeksyon Teknolojisi ile Yarım Yüz Gaz Maskesi Üretimi Projesi" başlıklı KOBİGEL projesi ile Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki ilk Sıvı Silikon Enjeksiyon Makinesini makine parkuruna ekleyerek ve bu makine ile yine Türkiye'nin ilk ‘Silikon Yarım Yüz Maske ’sini üretmeyi başardı.

KOSGEB Genel Destek Programı kapsamında işletme, Nitelikli Eleman İstihdam, Fuar ve Tanıtım Destekleri’nden de aktif olarak yararlanıyor.

Uluslararası Pazarlar İçin Gerekli Belgeler Tamamlandı

Küresel ölçekte bir tedarikçi olabilmek için farklı ülke kalite belgelerini edinmiş durumda olan işletme, hâlihazırda Türkiye ve Avrupa pazarı için CE belgesi, Ukrayna için UkrSEPRO belgesi, Rus Pazarı için GOST, Körfez ülkeleri için KITEMARK belgelerine sahip.

Ürettiği ürünleri ulusal ve uluslararası pazardaki fuarlarda sergileyerek müşterileri ile buluşan işletme, marka değerini arttırmak için çalışıyor. Bu çerçevede şirket kurulduğu yıldan itibaren her iki senede bir Almanya'nın Dusseldorf şehrinde düzenlenen A+A Uluslararası İş Güvenliği Fuarı ve Kongresi’ne aktif olarak katılıyor.

18 Ülkeye İhracat

MFA Maske, yurt içinde 2 bin 500'ün üzerinde firmanın toz ve gaz maskesi tedarikini gerçekleştiriyor. Yurt dışında ise 18 ülkeye aktif olarak ihracat yapıyor. Bunlar arasında Almanya, Fransa, Hollanda, İrlanda, Ukrayna, Kazakistan, Polonya ve Letonya gibi ülkeler ana ihracat pazarını oluşturuyor.