KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Katma Değeri Yüksek Üretimle Ekonomiye Katkı

Katma Değeri Yüksek Üretimle Ekonomiye Katkı

Cam ve tekstil terbiye sektörüne mekanik ve elektronik otomasyon sistemleri geliştiren işletme, geliştirmiş olduğu yüksek katma değerli ürünleri ihraç ederek ekonomiye önemli derecede katkı sağlıyor.

Cirosunun yüzde 50’den fazlasını cam ve tekstil terbiye sektöründe ihraç pazarlarından elde eden işletme, ihracatın payını sürekli arttırıyor

ELİAR Elektronik Sanayi Kurucu Üyesi / Ar-Ge Merkezi Direktörü Mehmet Taygun ile Türkiye’de yüksek katma değerli ürün üretiminin önemi ve KOSGEB Destekleri hakkında gerçekleştirmiş olduğumuz söyleşiyi KOSGEB Dergisi’nin kıymetli okurları ile paylaşıyoruz:

İşletmenizin Kuruluşundan Bugüne Kadar Olan Süreçlerini Anlatır Mısınız?

ELİAR 1984 yılında İstanbul’da kuruldu. Genelde bu ad insanlara garip gelir, biz de açıklamak zorunda kalırız: EL(ektronik)-İ(malat) ve AR(aştırma).

Aynı dönemde üniversiteden mezun olmuş üç elektronik ve yazılım mühendisi ile birlikte bir temel bilimler mezunu arkadaşın kurduğu bir “garaj” şirketi diyebiliriz.

Olumsuzluğun Ardından Gelen Başarı

Bugünlerde “start up” firmalar için pek çok özel veya devlet finansman kaynağı var, ama o günlerde bunların hiç birisi yoktu. Ailelerimizden aldığımız sınırlı desteği, ilk projemizde hatalı kalıp üretimi nedeniyle batırdıktan sonra, ileride şirketimize ortak olacak bir elektrik mühendisi abimizin sağladığı pazar erişimi desteği sayesinde tekrar canlanmayı başardık ve ilk önemli ‘endüstriyel otomasyon’ projemizi aldık.

İlk Endüstriyel Bilgisayar

1984 yılında, henüz bugün bildiğimiz anlamda “PC” dünyada yokken, Türkiye’de ilk kez tasarlanmış çift mikroişlemci (yedekli) kontrollü endüstriyel bilgisayarları tasarladık, ürettik ve çalıştırdık. Bu başarı ile ülkemizdeki cam fabrikalarının kapıları da bize açılmış oldu. (O tarihte bu cesareti gösteren cam fabrikaları yöneticilerini de kutlamak gerekir.) Türkiye’deki sınırlı sayıdaki cam fabrikasının Fırın ve Harman Dairesi Kontrol Sistemleri’ni yerli teknoloji ile kurmaya başladık.

Böylece ilk stratejik kararımızı 1989 yılında verdik ve 2 dikey sektöre odaklanma kararı aldık: Cam ve Tekstil Terbiye. Organizasyonumuzu yeniledik ve pazar erişimimizi güçlendirmek için aramıza pazarlamadan sorumlu bir arkadaşımızı kattık.

Dikey sektörlerde başarılı olabilmek için, bu pazarların gereksinimlerini iyi anlamak ve otomasyon partneri olma yaklaşımını gözetmelisiniz. Böylece yatayda tüm pazarlar için ürün geliştirip satan dünya şirketlerinden ayrışıp, sorunlarını iyi bildiğiniz ve etkili iletişim kurabildiğiniz bir alana girersiniz. Bu da müşterilerinizin satın alma kararında sizi farklı bir yere koyar. Bu yaklaşım aynı zamanda sizi fiyat rekabetinin ötesinde bir yere de konumlar. 

Mekatronik Sistemlerde Üretim

Odaklandığımız sektörlerin gereksinimleri ve rakiplerimize karşı üstünlük sağlayabilmek için 1996 yılından mekatronik sistem üretimine de girdik. Böylece birbiriyle entegre çalışabilen otomasyon sistemleri kurmaya başladık.

İkinci önemli stratejik karar ise, odaklanılmış sektörlerde ihracata önem verilmesiydi. 2004 yılında başlayan ilk denemeler, 2014 yılından itibaren ivme kazandı. Bugün dünyanın pek çok ülkesinde çalışan sistemlerimiz var. ELİAR markası katıldığımız uluslararası sektörel fuarlarda tanınıyor ve müşterilerimizin yoğun ilgisini çekiyor.

Faaliyetleriniz Hakkında Kısaca Bilgi Verir Misiniz?

Ana faaliyetimiz Ar-Ge ve tasarıma dayalı katma değeri yüksek üretim yapmak diyebiliriz. 2015 yılında ülkemizin 196’ıncı Ar-Ge merkezi unvanını aldık. Geleceğin multi-disipliner Ar-Ge çalışmaları ile şekilleneceğini düşünüyoruz. Bu nedenle bünyemizde akıllı sensörler, gömülü, masaüstü ve mobil yazılımlar, mekatronik / robotik sistemler, veri bilimine dayalı çalışmalar yapan ekipler var.

Bütün bu çalışmalar, geleceğin “insansız” fabrikalarına hizmet edecek Sanayi 4.0 uyumlu sistemleri geliştirme ve olgunlaştırma hedefimizi gerçekleştirmek için yürütülüyor.

Ürettiğiniz Ürünler Hakkında Bilgi Verir Misiniz?

Ülkemizde kullanılan endüstriyel sensörlerin büyük kısmı ithal ediliyor. Biz özellikle tekstil terbiye sektörü için sensörler üretiyoruz ve Çin dahil olmak üzere ihracat yapıyoruz.

Çeşitli ekran boyutlarında ve dokunmatik opsiyonları olan Endüstriyel Proses Kontrol Cihazlarımız Linux işletim sistemine dayalı olarak çalışıyor. Analog ve Sayısal Giriş/Çıkış Kartlarımız kendi bünyemizde tasarlanıyor ve üretiliyor. Bu cihazlar bağlı oldukları makineleri tam otomatik olarak çalıştırabiliyor ve diğer sistemlerle veri alışverişinde bulunup entegrasyon sağlayabiliyor.

İnsan Desteğine İhtiyaç Duymayan Makineler

Mekatronik Sistemlerimiz, prosesin ihtiyacı olan sıvı ve toz kimyasal maddeler ile boyar maddelerin tam otomatik olarak tartılmasını, reçetelere göre çözülmesini ve makinelere insan desteğine ihtiyaç duymadan aktarılmasını sağlıyor. Böylece doğru miktarda malzeme kullanılıyor, tüketimler ve maliyetler raporlanabiliyor, iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından da güvenli bir ortam yaratılmış oluyor.

Sensörlerden, mekatronik sistemlere, kontrol cihazlarından üst seviye SCADA ve MES yazılımlarına kadar, sektöre özgü yazılımların tamamı Ar-Ge merkezimizde yapılıyor. Bu yazılımlar; makinelerin ve işletmenin yönetilmesinde, işletme ERP sistemi ile entegrasyon sağlanmasında, süreçlerin tam otomatik olarak yürütülmesinde ana görevi üstleniyor.

Cam Harman Hazırlama Tesisleri ise, (bina hariç) tüm mekanik, elektrik, otomasyon sistemleri dahil olmak üzere Ar-Ge mühendislerimiz tarafından müşterilerimize özel tasarlanıp üretiliyor.

Yurt İçi ve Yurt Dışı Pazarlarınız Nasıl? Satışlarınız Hakkında Bilgi Verir Misiniz?

ELİAR 1984 yılında kurulduğunda, doğal olarak sadece yurt içi pazarına hitap edebiliyordu. Bugün de yurt içi pazar bizim önemini koruyor. Çözüm ürettiğiniz endüstriye yakın olmak, sorunlarını bilmek ve geliştirdiğiniz yeni ürünleri kendi ülkenizde deneyebilmek önemli bir fırsat.

Üretimin Yüzde 50’den Fazlası İhracat

Bugün ise ciromuzun yüzde 50’den fazlası hem cam hem de tekstil terbiye ihraç pazarlarından geliyor ve ihracatın payı sürekli artıyor. Tekstil terbiye sektörü, ihracatımızda Asya ülkeleri başı çekiyor. Başlıca pazarlarımız; Hindistan, Bangladeş, Pakistan, Vietnam, Sri Lanka, Çin, Özbekistan, Rusya, Türkmenistan olarak sayılabilir. Bunun dışında Orta ve Güney Amerika, Kuzey Afrika aktif olduğumuz pazarlar. Cam sektörü ihracatımızda ise ABD, Rusya, Suudi Arabistan, Arjantin, Hindistan önemli ihracat referanslarımız.

Yüksek Teknolojik Üretim, Yüksek Katma Değer

Bize göre ihracatta en önemli konu, katma değeri yüksek ürün üretme becerimizi korumamız. Ülkemizin ortalama makine kg ihracat değeri 6 USD/kg civarındayken, ELİAR üretimi mekatronik sistemleri ortalama 80 USD/kg bedelle ihraç edebiliyoruz. Yine ülkemizin ortalama elektrik-elektronik kg ihracat değeri 4 USD/kg iken, ELİAR üretimi kontrol cihazları ve sensörlerin kg değeri 800 USD/kg civarındadır. Yüksek katma değerli ürün üretip ihraç etmeniz, size Ar-Ge yapmaya devam edebilmek için gerekli kaynağı da bu şekilde sağlamaya devam ediyor.

Almış Olduğunuz KOSGEB Destekleri Nelerdir? Bu Destekler İşletmenize Ne Gibi Katkılar Sağladı?

KOSGEB desteklerinden; Nitelikli Eleman İstihdamı, Yurt Dışı Marka Tescili, Yurt İçi Uluslararası Fuar Destekleri gibi desteklerden etkin bir şekilde faydalandık.

KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında iki ayrı proje ile üretim ve kalite altyapımızı güçlendiren destekler aldık. Üretim süreçlerimizin hızlandırılması ve uluslararası standartlara uygun kalite laboratuvarımızın kurulmasında KOSGEB desteklerinin önemli bir payı oldu.

KOSGEB’in sağladığı üretim ve kalite odaklı destekler, bizi hedeflerimize varmak için yatırım yapma konusunda ciddi şekilde cesaretlendirdi.

Küçük İşletmelere ve Girişimcilere Tavsiyeler;

Asla hayallerinizden vazgeçmeyin,

İnatçı olun ama dinlemeyi ve paylaşmayı da bilin.

Stratejik karar alma becerilerinizi geliştirin,

Sürekli öğrenmekten ve yeni beceriler geliştirmekten bıkmayın.

 Hazırlayan: Şenol DEMİR