KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

KOSGEB İle Büyüyen Erzurum’un Doğal Kaynak Suyu

KOSGEB İle Büyüyen Erzurum’un Doğal Kaynak Suyu

Üretime 2004 yılında başlayan Desni Palandöken Su, KOSGEB destekleri ile üretim tesisini modernize etti.

Desni Palandöken Su, sıfırdan damacana ve bardak suyla 2004 yılında başlayan üretim yolculuğuna bugün 8 çeşit ürünle, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sektörün en büyük işletmesi olarak devam ediyor.

Tamamen öz sermaye ile kurulan işletme, kurulduğu günden bugüne kadar KOSGEB desteklerinden de etkin bir şekilde faydalanıyor.

Son Teknoloji ile Üretim

Desni Plandöken Su, Erzurum’un Nenehatun Köyü’nde 6 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 30 bin metrekarelik tesiste üretim yapıyor. Tamamen doğal kaynak suyundan el değmeden üretim yapan işletme; güçlü, yeni teknoloji ve tam otomatik makinelerle üretimini gerçekleştiriyor.

KOSGEB’le Üç Proje

KOSGEB’den iki ayrı KOBİ Proje Destek Programı, bir KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı ile birlikte üç projeyi başarıyla tamamlayan işletme; ayrıca Genel Destek Programı ve İşletme Geliştirme Destek Programı desteklerinden de etkin şekilde faydalanıyor.

Pazarlama ve Satış Ağını Güçlendirdi

Desni Plandöken Su, KOSGEB’in proje bazlı destek programlarına ilk kez 2011 yılında bir proje sundu. 2012’de uygulamaya başladığı KOBİ Proje Destek Programı’yla proje desteklerinden yararlanmaya başladı. İşletmenin, “Satış-Pazarlama Ağımızı Teknolojik İmkânlar ve Reklam Çalışmalarıyla Geliştirmek” adlı projesi KOSGEB tarafından uygun bulundu ve işletme bu projeyi başarıyla tamamladı. İşletmenin, tanıtım ve pazarlama ağının teknolojinin imkânlarıyla modernize edilmesini hedefleyen projesi, bugün ülkenin en büyük 10 su fabrikasından biri olan işletmenin pazarlama dağıtım altyapısını kurmak için çok büyük katkı sağladı.

Kurumsallaşma ve Markalaşma

Bu proje başarıyla tamamlandıktan sonra, “Gülen Müşteri İçin Sağlıklı Su Güçlü Rekabet İçin Güçlü Marka” adlı proje ile 2016 yılında yeniden KOBİ Proje Destek Programı’na başvurdu. Ulusal pazarda markalaşma, modern şişe tasarımı, tutundurma ve tanıtım, belgelendirme eksikliklerinin giderilmesi gibi hem kurumsallaşma hem de markalaşma konusunda işletmenin eksikliklerini gidermesini hedefleyen bu proje de 2017 yılında başarılı bir şekilde tamamlandı.

İşletme 2016 yılında, “Yeni Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği” programından faydalanarak KOSGEB Kredi Faiz Desteği ile tam otomatik etiketleme sistemini kurdu.

Teknolojik Üretim Hattı ve Laboratuvar

İşletme en son “Suya Katma Değer Yüklüyoruz” adlı proje ile KOSGEB’in KOBİGEL Destek Programı’ndan yararlandı. Bu proje ile laboratuvar kurulumu, yazılım altyapısını geliştirme, geri dönüşüm altyapısı kurma, yeni ürünler için yeni üretim hattı oluşturma ve marka değerini yükseltme hedefleriyle yola çıkarak projesini başarıyla sonuçlandırdı.

İşletme kurulduğu günden bugüne, Eğitim Desteği’nden, Nitelikli Eleman Desteği ’ne, Tanıtım Desteği’nden, Test Analiz ve Kalibrasyon Desteği ‘ne kadar Genel Destek Programı’nın yanı sıra İşletme Geliştirme Destek Programı desteklerinden de etkin bir şekilde faydalandı.

Türkiye su sektörünün %20’lik oranında tamamen yerli ve milli üretim yapan firmaları arasında yer alıyor. İşletmenin, bu dilim içerisindeki pazar payına oldukça yüksek. Salda ve Desni markalarıyla ulusal market zincirlerinin çoğunda yer alan işletme su kalitesi ile de ön plana çıkıyor.

Sosyal Sorumluluk Projeleri

Desni Palandöken Su, sosyal sorumluluk projelerinde de kendini gösteriyor. İşletme, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş olduğu sınır dışı harekâtlarından, Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı Harekâtlarının anısına Erzurum’da üç ayrı hatıra ormanını ağaçlandırdı.

 

Hazırlayan: Şenol DEMİR