Yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’ler önceliğimiz olmak üzere yeni bir vizyon ile bütün KOBİ’lerimize gerekli desteği sağlayacağız.

Yük Taşıma Robotu SEIT

Yük Taşıma Robotu SEIT

Endüstriyel ortamlar için yük taşıma robotları geliştiren Milvus Robotics, geliştirdikleri robotlara Çanakkale kahramanı Seyit Onbaşı’dan esinlenerek SEIT adını verdiler.

KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı ile 2011 yılında OSTİM Teknokent’te faaliyete başlayan Milvus Robotics, 4 genç mühendisin ortaklığıyla kuruldu.  İlk üç yılda ürünlerin Ar-Ge süreçlerini tamamladı. 2015 yılında satışa başladı ve ilk ihracatı Kanada’ya gerçekleştirdi. İşletme, bugün 17 ülkeye robot pazarlıyor. Amerika’da yeni bir ofis açtı. Hollanda’da da ikinci yurt dışı ofis açma çalışmaları devam ediyor.

İşletme tarafından geliştirilen robotlar orta-yüksek teknoloji alanında yer alıyor. Robotların mekanik tasarım, mekanik montaj, elektronik tasarım, elektronik montaj ve en önemlisi yazılımı tamamen işletme bünyesinde yapılıyor ve robotlar yerli imkânlarla üretiliyor.

Milvus Robotics kurucu ortaklarından Makine Yüksek Mühendisi Hasan Ölmez, işletmenin kuruluşundan bugüne kadar olan süreçleri, yapmış olduğu faaliyetleri ve başarısı ile ilgili şunları söyledi:

KOSGEB’le Başlangıç

2011 yılında Hacettepe Üniversitesi KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde 4 ortaklı yapısı ile kurulan firmamız bu sene Nisan ayında kuruluşunun 10. yılını kutladı. 4 ortak olarak üniversite öğrencilik yıllarında hep şirket kurma hayalimiz vardı ve bu hayali lisans mezuniyetinden 2 yıl sonra gerçekleştirdik. Bu sürede farklı alanlarda ve sektörlerde çalışarak deneyim kazanmaya çalıştık. 2011 yılının hemen başında KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı’na başvuruda bulunarak şirketleşme sürecini daha hızlı ve başarılı bir şekilde tamamlamış olduk.

Mevcut durumda, ODTÜ Teknokent bünyesinde yer alan Ar-Ge ofisimizde ve Serhat Mahallesi’nde bulunan merkez binamızda 50’ye yakın çalışanımız ile faliyetlerimizi sürdürmekteyiz. 2020 yılı pandemi sebebi ile büyümemizde ufak bir hedef şaşmasına sebep olsa bile 2011 yılından itibaren her yıl bir önceki yıldan hem personel sayısı olarak hem de satışlar olarak büyümeye devam ettik.

İlk İhracat Kanada’ya

Geride bırakmış olduğumuz 10 yıllık süreçte şirektimizde 2014 yılına kadar Ar-Ge projelerini tamamlamaya çalıştık. Bu sürede Ar-Ge projelerine hibelerin yanında maddi destek sağlayabilmek için hobi amaçlı elektronik malzeme satışı yaptığımız bir e-ticaret sitesi açtık. 2016 yılı sonuna kadar aktif olarak satış yaptığımız bu e-ticaret sitesini, geliştirmiş olduğumuz Ar-Ge projelerini satışa dönüştürebildikten sonra ve şirketin sadece bu projelerin satışı ile kendini idame edebileceğini gördükten sonra kapattık. 2014-2016 yılları arasında araştırma merkezleri ve üniversitelere satışını yapmış olduğumuz ürünümüzü ilk resmi ihracat satışımız olan Kanada’ya yaptık. 2015 yılından sonra iki farklı sektöre uygun hale getirdik: Hizmet sektörü ve endüstriyel sektör.

17 Ülkeye Türk Yapımı Robot

Bu iki sektör arasında ilk satış deneyimimiz endüstriyel sektör alanında oldu ve 2016 yılından sonra endüstriyel ürün yapımına ağırlık vererek alanımızda sadece Türkiye’de değil, özellikle teknoloji seviyesi yüksek ülkelerde (ABD, Kanada, Avrupa Birliği ülkeleri, Kore, Rusya gibi) pazar oluşturmaya çalıştık ve halen çalışıyoruz. Şu ana kadar Türkiye dışında aktif satış yapmış olduğumuz ülkeler; ABD, Kanada, İngiltere, İspanya, Almanya, Belçıka, Finlandiya, İtalya, Polonya, Fransa, Çekya, İsrail, Yunanistan, Rusya, Kore, Sri Lanka ve Suudi Arabistan. Ülkemiz dışında toplamda 17 farklı ülkede çalışan ürünlerimiz kilogram başına 200 dolar üzerinde bir ihracat bedeline sahiptir. 

ABD ve Hollanda’da Ofis

Şirketimizin 10. yılını kutladığımız 2021 yılında, Amerika Birleşik Devlet’lerinde Atalanta şehrinde bir ofis açmış bulunmaktayız. Yine bu yıl bitmeden bir ofisimizi de Hollanda’da açabilmeyi planlıyoruz.

Hem bu ofislerimiz ile hem de kurmuş olduğumuz distribütörlük ve entegratörlük sistemi sayesinde şu anda yurt dışında 20 üzeri entegratöre sahibiz. Amacımız yurt dışında pazar payımızı mümkün olduğunca arttırmak.

Orta-Yüksek Teknolojili Ürün Üretiyoruz

Milvus Robotics olarak, endüstriyel ortamlara yönelik (fabrika, depo alanı gibi) otonom yük taşıma robotları geliştirmekteyiz. Geliştirmiş olduğumuz robotlarımız orta-yüksek teknoloji alanında yer almaktadır. Robotlarımızın mekanik tasarım, mekanik montaj, elektronik tasarım, elektronik montaj ve en önemlisi yazılımı tamamen kendi iç bünyemizde yapılmaktadır. Robotlarımızın satış ve pazarlama faliyetleri ve satış sonrası destek hizmetleri de firmamız tarafından ve iş birliği içerisinde olduğumuz entegratörlerimiz üzerinden yürütülmektedir. Doğrudan üretime yönelik bir altyapıya ihtiyaç duymadığımız için sahip değiliz, mekanik üretim tarafını OSTİM bünyesinde yer alan ve uzun zamandır birlikte çalıştığımız firmalara yaptırmaktayız.

Yük Taşıma Robotu “SEIT”

Endüstriyel ortamlara yönelik geliştirmiş olduğumuz otonom yük taşıma robotlarımıza Çanakkale Savaş’ındaki kahraman dedelerimizden Seyit Onbaşı’nın isminden esinlenerek SEIT ismini verdik. Hatırlarsanız Seyit Onbaşı bir top mermisini sırtlayarak top kundağına yerleştirmişti. Bizim robotlarımız da yük taşıma amaçlı olarak kullanıldığı için SEIT ismi ile farklı coğrafyalarda kahraman dedemizin ismini yaşatmaya çalışıyoruz.

Temel anlamda ürünlerimizi taşıma kapasitelerine göre 3 farklı kategoriye ayırdık: SEIT 100, SEIT 500 ve SEIT 1500. İsimlerin yanında yer alan rakamlar, robotlarımızın taşıma kapasitelerini göstermektedir, SEIT 100 ile robotumuzun 100 kilogram taşıyabildiğini vurguluyoruz. Ürünlerimizin üzerine farklı endüstriyel ihtiyaçlar doğrultusunda farklı ataşmanlar ekleyebilmekteyiz. (konveyör, lift, robot kol gibi)

KOSGEB Destekleri ile Büyümeye Devam Ediyoruz

2011 yılında kuruluş aşamasında KOSGEB üzerinden almış olduğumuz Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı sayesinde 2,5 yıllık işlik desteğinden, istihdam desteğinden, makine ve teçhizat desteğinden yararlandık. Aynı dönemlerde ve sonrasında, nitelikli eleman destekleri, tanıtım destekleri, marka koruma/patent desteklerinden ve KOBİ-GEL desteklerinden yararlanmaya devam ediyoruz.

Girişimci Adaylarına Tavsiyeler;

  • Sabırlı olun.
  • Ar-Ge gerektiren bir girişimcilik için yeterli zaman ayırın.
  • Kendinize kısa dönem, orta dönem, uzun dönem yol haritaları çizin.
  • Hibe ve teşviklerin dışında Ar-Ge faaliyetlerinin devamlılığı için ek gelir kaynakları oluşturun.
  • Ortaya çıkacak ürün fikir halindeyken müşteri potansiyeli oluşturun ve pazarlama faaliyetlerine başlayın.
  • Ortaya çıkacak ürünler için müşteri fikirleri çok önemli. Potansiyel müşterilerinizin fikirlerini de alın.