Yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’ler önceliğimiz olmak üzere yeni bir vizyon ile bütün KOBİ’lerimize gerekli desteği sağlayacağız.

KOSGEB’le Büyüyen İşletme Borsa İstanbul’da

KOSGEB’le Büyüyen İşletme Borsa İstanbul’da

Rize’de 1986 yılında günde 30 ton çay işleme kapasitesi ile üretime başlayan Orçay, KOSGEB’le birlikte büyüdü, halka arz edilerek Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı.

Özel yasa çıktığında ilk kurulan özel çay fabrikalarından dördüncüsü olan Orçay, bugün gelenekten aldığı tecrübeyi teknolojiyle harmanlayarak Türkiye'nin kaliteli çayları arasında yerini aldı. KOSGEB’in beş ayrı destek programından faydalanan işletme, halka arz edilerek Borsa İstanbul’da işlem görmeye de başladı.

35 Yıllık Serüven

Kuruluşundan itibaren teknolojiyi çok yakından takip eden fabrika, 1986 yılında Rize'nin Güneysu ilçesinde kuruldu. Günümüzde 11 bin metrekare kapalı alanda, günde 150 ton yaş çay işleme, yılda 2 bin ton kuru çay üretimi, ayrıca 6 bin ton çay paketleme kapasitesine ulaştı. Şu an Orçay markası altında, üretimde sürekli çalışan 40, mevsimlik çalışan 55, pazarlamada çalışan 50 personeli ile toplamda 145 çalışan istihdam ediliyor.

Borsa İstanbul’da

35 yıllık serüvenin ardından Orçay Ortaköy Çay Sanayi A.Ş. Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirilen gong töreni sonrası Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı. Çay sektöründe yapılan ilk halka arz Orçay ile gerçekleşti.

Tesislerinde yaptığı kuru çay üretimini, yaklaşık yüzde 35-40 oranında yarı mamul (çuval çay), yüzde 60-65 oranında ise Orçay, Orijinal Çay, Ortea, Tazeveren, Tazedem, Hasret markaları ile paketlenmiş (bitmiş ürün) olarak üretip pazara sunuyor.

Farklı Lezzetler

Fabrikada ayrı ayrı lezzet ve özellikte çay çeşitleri üretiliyor. Ürünler, farklı damak tatlarına hitap ediyor. Sert ve buruk çay sevenlere Orçay Gold, keyif veren aroması ile Orçay Filiz, yumuşak içimi ile Orçay Rize ve kokulu çay sevenler için Orçay Gold bergamot çayı tavsiye ediliyor.

İşletme, yakın zamanda “Çayın Bir Dem Üstü” sloganıyla ürettiği “Next Level” adlı markayı da pazara sürmeye hazırlanıyor.

Eğitimli çiftçi ile kaliteli üretim yapan Orçay, sanayici ve bilinçli tüketici vizyonuyla üretim yapıyor. Ürünler yüzde 100 doğal ham madde ile kritik nokta kontrolleri yapılarak üretiliyor. Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilen çay, el değmeden paketlenerek, tüketiciye ulaştırılıyor.

KOSGEB Destekleri

KOSGEB’in beş ayrı destek programından faydalanan işletme KOBİ Proje Destek Programı kapsamında; “Orçay Ulusal Pazarda” projesiyle yurt içi pazar çalışmalarına yönelik faaliyetler gerçekleştirdi.

Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı ile de “Dem Rengi Ve Parlaklığı İyileştirilmiş Doğal Yöresel Meyve Aromalı Çay Üretimi” projesiyle Doğu Karadeniz’in florasındaki meyvelerden ve elle toplanan özel çaylardan aromalı çay üretimine yönelik araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulundu.