Yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’ler önceliğimiz olmak üzere yeni bir vizyon ile bütün KOBİ’lerimize gerekli desteği sağlayacağız.

Atık Çay Lifinden Biyokompozit Üretimi

Atık Çay Lifinden Biyokompozit Üretimi

Komporize işletmesi, hiçbir ürüne dönüşmeyen atık çay lifinden yüzde 100 biyobozunur ham madde üretimi ile plastik malzemeye alternatif sunarak yeşil üretimi destekliyor.

Komporize, 2017 yılında çay üretimi sırasında büyük miktarlarda açığa çıkan ve katma değerli hiçbir ürüne dönüşemeyen çay lifinin doğal lif katkısının giderek önem kazandığı plastik sektöründe endüstriyel boyutta kullanılırlığının sağlanması amacıyla TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında kuruldu.

KOSGEB’le İki Ar-Ge Projesi

KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı ile “Atık Çay Lifinden Çevre Dostu Mutfak Eşyaları İçin Ara Mamul Üretimi” ve “Otobüs İç Döşemelerde Kullanılmak Üzere Yüksek Oranda Çay Lifi Katkılı Termoplastik Kompozit Levha Geliştirilmesikonulu projelerini başarılı bir şekilde tamamlayan işletme iki yeni ürün geliştirdi.

Yüzde 90 Organik ve Biyobozunur

Komporize Kompozit ve Plastik Sanayi Kurucusu Mustafa Kuyumcu, yürüttükleri Ar-Ge çalışmaları kapsamında ortaya çıkan son ürünlerde termoset-termoplastik ve yüzde 90 organik ve biyobozunur yapıyı sağladıklarını ifade ederek şunları söyledi:

Türkiye çay üretiminde yaklaşık olarak 1,2 milyon ton işleme ile dünya üzerinde beşinci sırada yer almaktadır. Üretim esnasında ise işlenilen çay miktarının yaklaşık yüzde 6’sını üretim atığı olarak çay lifleri oluşturmaktadır. Yılda 60 bin ton ile 70 bin tonluk çay lifleri, fabrikalarda yakma ya da çürümeye terk etme şeklinde yok edilmektedir. Ürünlerimizle bölgesel olarak her yıl ortaya çıkan bu atığın değerlendirilmesinin yanı sıra plastiklerin olumsuz çevresel etkilerini azaltarak saf plastiklere daha temiz bir alternatif sunmayı da amaçlamaktayız. Ürettiğimiz 4 farklı ham maddenin biri de yüzde 100 biyobozunur.

Otomotiv Sektörü İçin Ses ve İzolasyon

Otomotiv sektörüne kamyon kabinlerinin içindeki bazı parçaların üretimi ve tavanlarında ses ve ısı izolasyonuna yönelik levhaların geliştirilmesi, plastik mutfak eşyaları alanında çeşitli mutfak eşyalarının üretimi ve son olarak beyaz eşya firması ile bazı küçük ev aletlerinin plastik kısımlarının imalatı için çalışıldı. Bu geliştirme çalışmalarında firmalar ile prototip ölçekli ürün denemeleri başarı ile tamamlanmış olup seri üretimdeki ürünlerde deneme kademesine geçiş işlemleri için hazırlıklarımızı yapıyoruz.

Yurt Dışı İçin Yeni Hedefler

Firmamız yurt içi pazarda beyaz eşya, otomotive ve mobilya sektörlerine ham madde ve yarı mamul satışlarını yaparak gelir elde etmeye çalışmaktadır. Seri imalat öncesi az miktarda satışlar gerçekleştirilmiştir.

Firmamızın küçük kapasiteli bir firma olması ve hedef müşterimizin ve yurt içi diğer potansiyel müşterilerimizin ilk etaptaki taleplerini karşılamak için dahi birkaç yıl boyunca yatırım yapmamız gerekiyor. Bunun kabulüyle yurt dışı pazarında bir hedef belirlenmemiştir.