Yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’ler önceliğimiz olmak üzere yeni bir vizyon ile bütün KOBİ’lerimize gerekli desteği sağlayacağız.

Çaydan Doğal Sabun

Çaydan Doğal Sabun

Rizeli genç girişimci, İleri Girişimci Destek Programı’ndan faydalanarak kurduğu atölyede başta çay olmak üzere onlarca bitkiden soğuk yöntemle doğal sabunlar üretiyor.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kimya Bölümü’nden mezun olan girişimci Oğuz Kağan Dereci, çay bitkisinden soğuk yöntemle doğal sabun üretme fikri ile yola çıktı. KOSGEB’in İleri Girişimcilik Destek Programı’ndan faydalanarak atölyesini kurdu. Üretimini geliştirerek ürün çeşidine farklı bitki türlerini de kattı.

Rize Çayından İlham Aldı

Çaykim Kozmetik, Chailea (Çayli) (Moğolca:Çaylık) markası ile ticari faaliyetlerini sürdürüyor. Çay bahçelerinin içerisinde doğal bir ortamda doğal ürünler üreten Chailea Doğal Sabun Atölyesi, kuruluş hikâyesine dünyada kar altında büyüyen tek çay olan Rize çayından ilham alarak başladı.

Pandemi dönemi olması nedeniyle yaşanan aksaklıklar şirketin kuruluş dönemini zamansal olarak etkilemiş olmasına rağmen Çaykim Kozmetik, tüm kuruluş prosedürlerini eksiksiz tamamladı.

Tamamen soğuk yöntem doğal sabun yapımı için tasarlanmış ve inşa edilmiş bir tesiste faaliyet gösteren Çaykim Kozmetik, 17 Eylül 2020’de kuruldu. Kuruluşundan bu yana el yapımı sabun ürünlerinin üretimini yemeklik ve yüksek kalite doğal ve bitkisel yağlar kullanarak devam ettiriyor.

Üretimde Kullanılan Bütün Ürünler Geri Dönüştürülebilir

Ambalajlar ve üretimde kullanılan ürünlerin tamamı geri dönüştürülebilir veya geri dönüştürülmüş malzemelerle donatıldı. Şirketin genç girişimci ve kurucu ortağı Oğuz Kağan Dereci, eğitimini Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kimya Bölümü’nde tamamladı. Eğitimini tamamladıktan bir müddet sonra çalışma hayatında işini sürdürürken piyasa koşullarını ve olanaklarını değerlendirip doğal sabun imalatı fikrini projelendirdi. KOSGEB’den aldığı destekler vasıtasıyla Çaykim Kozmetik’i kurdu.

Üretimde doğaya zarar vermeme adına atık suları için sızdırmaz kuyu yaptıran girişimci; Çevre, Helal, ISO ve GMP (Good Manufacturing Practices - İyi Üretim Uygulamaları) sertifikalarını da aldı.

Ürün Çeşitliliği

Bugün işletmede doğal ve soğuk yöntemle; çay ağacı, lavanta, biberiye, tarçın kabuğu, portakal kabuğu, mandalina, limon otu, hamam, bıttım, kakao, kahve, aloevera, gül, zeytinyağı, kestane balı, katran, aktif karbon sabunları üretiliyor.

Soğuk Yöntem

Sabunların tamamı Cold Process de denilen soğuk yöntem kullanılarak üretiliyor. Soğuk işlem sabunlarında, bileşenler ısıtılmadan üretim yapılıyor. Bu yöntemle yapılan üretim, ürünlerin yararlı ve doğal özelliklerini korumalarını sağlıyor. Sabun için doğal olan tüm gliserin korunuyor. Böylece kullanılan sabun cilde ekstra nemlendirme ve koruma sağlıyor.

Sabun üretiminde gliserin doğal olarak oluşan bir maddedir ancak doğal yöntemle üretilmeyen sabunlarda bu gliserin sabundan çıkarılarak ayrı bir ürün olarak satılıyor. Bu nedenle doğal olmayan sabunlar cildi kurutarak nemlendirme için gliserin içeren ikinci bir ürün kullanımına neden oluyor.

Chailea doğal sabun tüm sabunlarında kendi formülünü kullanıyor. Kullanım amaçlarına göre formüllerini ayrı şekilde uyarlıyor. Her sabunun kendi kimliği bulunuyor.