KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Genç Girişimciden Araç Simülasyonları Üretimi

Genç Girişimciden Araç Simülasyonları Üretimi

Fizik Mühendisliği öğrencisi genç girişimci Ahmet Hakan Silo,  Ar-Ge desteği ile SimArt Simülasyon’u kurarak araçlar ve trafik ile ilgili birçok simülasyon üretiyor.

KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı’ndan faydalanarak işletmesini kuran ve aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünde öğrenimine devam eden başarılı genç girişimci Ahmet Hakan Silo, ürettikleri araç simülasyonlarının ihtiyaca uygun olarak özelleştirilerek trafik eğitimleri,  iş makinesi eğitimleri ve uçak simülasyonları ile pilot eğitimleri gibi eğitimler de verilebildiğine dikkat çekiyor.

Her zaman hayallerinin peşinden koştuğunu dile getiren ve bir Türk genci olarak dünyada bir iz bırakabilmeyi hedefleyen genç girişimcimizin başarı hikâyesine beraber göz atalım:

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

İsmim Ahmet Hakan Silo. 21 yaşında Hacettepe Fizik Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildim bileli projeler ve hayallerimin peşinde koşuyorum. Son 10 yıl boyunca amatör roketçilik ile yakından ilgiliyim. Bütün hayali ülkesine faydalı biri olup misafir olduğumuz dünyada bir iz bırakabilmek olan Türk gençlerinden biriyim.

İşletmenizin kuruluşundan bugüne kadar olan süreçlerini anlatır mısınız?

İşletmemizi KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı’na dahil olabilmek için 2020 yılı Aralık ayında kurduk. Kuruluşun ardından kabul gördüğümüz 8 aylık Ar-Ge sürecini başarı ile tamamladık.  Ar-Ge sürecinde elde ettiğimiz ürünü ticarileştirmek için gerekli adamları attık. Bu amaç doğrultusunda 20 milyon değerlenme üzerinden 2 milyon yatırım aldık. Turcorn olma yolunda emin adımlar ile ilerliyoruz. Bu doğrultuda bizlere yol gösteren KOSGEB Ostim Müdürü Hasan Şenel’e çok teşekkür ediyorum.

Faaliyetleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

SimArt Simülasyon olarak her türlü aracın simülasyon arabirimlerini üretiyoruz. Ürettiğimiz sistemler ile kullanıcılar simülasyon yazılımları ile etkileşime geçerek gerçekçi deneyimler yaşıyorlar. Daha basit bir dil ile istediğiniz herhangi bir aracı bilgisayar simülasyonu yardımı ile kullanabileceğiniz ürünler üretiyoruz. Otomobil simülasyonundan örnek verecek olursak bir otomobil içerisinde bulunun temel bileşenlerin (direksiyon, pedallar, el freni, vites) bilgisayar ile iletişim kurabilen versiyonlarını üretiyoruz.  Ürettiğimiz bu ürünler sizin simülasyon yazılımları ile aranızda köprü kurarak deneyimlerinizi daha gerçekçi seviyelere çıkarıyor. Geleceği inşa etme yolunda ilerleyerek ülkemizin adını hakkıyla temsil etmeye çalışıyoruz.

Ürettiğiniz ürünler hakkında bilgi verir misiniz?

Genel olarak simülasyon sistemleri üretiyoruz. İhtiyaca göre özelleştirilebilen bu sistemler sayesinde iş makinesi operatörü eğitimleri, trafik eğitimleri, uçak simülasyonları ile pilot eğitimleri verilebilmektedir. Bütün bunların yanı sıra günümüzde çok popüler ve gelişmiş simülasyon oyunları ile elektronik spor farklı bir seviyeye ulaşmıştır. Ürettiğimiz sistemler genellikle bu oyunlar ile kullanılmak üzere tercih edilmektedir.  En son ürettiğimiz ralli aracı simülasyonunda gerçekçiliği ön plana çıkarmak için gerçek ralli araçlarının pedal, direksiyon, vites gibi temel bileşenlerini inceleyerek verdikleri hissiyatları kendi ürettiğimiz ürünler ile kullanıcıya aktarmayı başardık.

Yurt içi ve yurt dışı pazarlarınız nasıl? Satışlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Dünya genelinde simülasyon pazarı oyun pazarı ile ortak temeller taşımasından ötürü hızla büyümektedir. Güncel değeri 10 milyar dolar olan, Metaverse gibi olgular yayılmaya devam ettikçe büyüyen ve bu alanda her geçen gün farklı yatırımların yapıldığı geleceğin gereklilikleri içinde olan bir pazara hizmet ediyoruz. Ülkemizde bu pazarın öncülerinden olmanın gururunu yaşıyoruz. Ürettiğimiz sistemler genellikle e-spor merkezlerinde, eğlence merkezlerinde, AVM’lerde ve evlerde kullanılmak üzere satın alınıyor.

Almış olduğunuz KOSGEB destekleri nelerdir? Bu destekler işletmenize ne gibi katkılar sağladı?

KOSGEB bünyesinde Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında destek aldık. Ar-Ge ve inovasyon projesi kapsamında MVP ( Most Valuable Player ) üretimi ve Ar-Ge’sini gerçekleştirdik. Makine teçhizat, personel gideri, patent ve ürün hakları, reklam gibi birçok alanda destek aldığımız bu program sayesinde şirketimizi hızlıca büyütüp bir sene içerisinde yatırım almak için gerekli bütün altyapıyı oluşturduk.

Gelecekteki yapacağınız projeleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz? Bu projeler ile neyi amaçlıyorsunuz? Projeler hangi aşamada?

Simülasyon sektörünü ileriye taşımak için küçük ve kolay ulaşılabilir sistemler üzerinde araştırmalarımız devam ediyor. Gelişen oyun teknolojileri yeni arabirim ihtiyacını doğuruyor. Eski joystickler tarih olurken güncel ürünlerin kapsamları genişliyor. Bu doğrultuda pratik mühendislik çözümlerimiz ile pazara hizmet etmeye devam ediyoruz.

Küçük işletmelere ve girişimcilere tavsiyelerinizi alabilir miyiz?

Dünyanın en güzel topraklarına sahip bir ülkenin evladı olmanın getirdiği bazı sorumluluklar var. Bunların en önemlisi düştüğünde kalkmayı bilmek. Yaşım çoğu girişimciye göre çok genç ancak doğruluğundan emin olduğum kesin bir şey var, hayallerinin peşinden koşan birine saygı duyulması gerektiği. Kendimize saygı duyup sürekli ileriye bakmalı hayallere saygısı olmayan insanların sözlerine kulağımızı tıkamalı emin adımlarla ilerlemeliyiz.