KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Vücut için Cerrahi İmplantlar Üretiyorlar

Vücut için Cerrahi İmplantlar Üretiyorlar

Türkiye’nin ithal ettiği ürünler arasında vücut için cerrahi implantlar üreten kadın girişimci Selin Ariç, beyin cerrahisi ve ortopedi gibi birçok alanda çalışmalar yapıyor

Sağlık sektörü ve medikal alanda faaliyet gösteren, beyin cerrahisi ve ortopedi alanında kullanılmak üzere cerrahi implantlar üreten Doratek Medikal şirketinin kadın ortağı Selin Ariç, şu anda KOSGEB’den Yurt Dışı Pazar Desteği aldıklarını dile getirirken almış oldukları KOSGEB desteklerinin şirketlerine önemli katkılar sağladığını söylüyor. Türkiye’de ayak parmak protezini tek üreten firma olduklarını anlatan Ariç, ürettikleri implantların geçmiş yıllarda tamamen ithal edildiğini de vurguluyor. Üretimlerinin yüzde 70’inin ihracat olduğunu ve 52 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen kadın girişimcimiz Selin Ariç’in başarı hikâyesine birlikte göz atalım:

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Ben Selin Ariç, Ankara doğumluyum. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezunuyum. Mezuniyetim sonrasında medikal sektörde iş tecrübesi kazanma fırsatı buldum. Çalıştığım firmalar küçük ölçekli firmalar olduğu için medikal sektörün her sürecine hakim olmamın önünü açtı diyebilirim. Kalite Yönetim Sistemleri- CE belgelendirme, Sağlık Bakanlığı ve SGK kayıtları, proje hazırlama, dış ticaret gibi birçok konuda yaklaşık 10 senelik bir tecrübem olmakla beraber aynı zamanda medikal sektörün birçok alanında da eş zamanlı tecrübe kazanma şansı da yakaladım. Bu süreçte özellikle yurt dışı pazarında kendimi geliştirme fırsatım da oldu.

Çalışmalarınızın başlangıç hikâyesini anlatır mısınız?

2017 yılında çalıştığım firmadan istifa ederek tecrübelerim ışığında kendi danışmanlık firmam olan ARC Kalite Danışmanlık’ı kurmaya karar verdim. Tıbbi cihazların kayıtları, belgelendirilmesi ve ihracat kapasitesinin arttırılması konusunda iş geliştirme danışmanlığı üzerine çalışmalar yaptığımız bu firmamda, eş zamanlı birçok firmadan da ortaklık teklifi aldım. Bu süreçte hem üretim yapmak ve marka oluşturmak hem de Türk malını yurt dışında temsil etme tanıtma isteği her zaman önceliğim olmuştur. Sonrasında 2020 yılında Doratek Medikal’e ortak olmaya karar vererek şu anda sadece Doratek Medikal’de girişimlerime devam ediyorum. 50 çalışanıma ulaşan şirketimde istihdam sayımı arttırmak için farklı projelerime devam etmekteyim.

Çalışmalarınızda neler üretiliyor/yapılıyor?

Spor cerrahisinin artroskopik ve açık cerrahi yöntemlerinde kullanılan implantları, Spinal ve omurga cerrahisi için geliştirdiğimiz vida, kafes, rod vb sistemleri üretiyoruz. Aynı zamanda Maxillo-Facial dediğimiz kafa, baş ve yüz kırıklarında kullanılan plak vidaları ve bu ürünlerin cerrahi el aletlerini üretmekteyiz. Ayrıca Türkiye’de tek olarak ayak başparmak protezini de üretmekteyiz.

KOSGEB ile nasıl tanıştınız? KOSGEB’den aldığınız desteklerin size ne gibi faydaları oldu?

Aslında KOSGEB benim çalışma hayatım süresince her zaman vardı. Çalıştığım firmalarda da yapım gereği sürekli bir şeyler katma yenilik getirme içgüdüm dolayısıyla her zaman yaptığım araştırmalarda KOSGEB destekleri hep iş hayatım sürecimde yanımda yer aldı. KOSGEB’in şu anda da devam eden İşletme Geliştirme Destek Programı’ndan faydalanıyoruz. Ayrıca zaman zaman proje başvurularımız da oluyor. Şu anda aktif olarak Yurt Dışı Pazar Projesi Desteği’nden faydalanmaya devam ediyoruz. Bu destekler ile yurt dışı müşterilerimizi yerinde ziyaret ederek ve ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi verme şansı yakalayarak ihracat kapasitemizi artırdık. Yine projemiz için aldığımız destekler kapsamında şirketimizin kataloglarını ve web sitesini yenileme fırsatı bulduk ayrıca çalışan sayımızı da arttırabildik.

Bu destekler size ne gibi katkılar sağladı?

Bu destekler sayesinde istihdam sayımızı arttırdık. Üretimini gerçekleştirdiğimiz ürünleri hedef müşterilere yerinde ziyaret ederek tanıtma ve anlatma fırsatı bularak yeni pazarları ihracat kapasitemize dahil ettik.

Ayakları üzerinde duran bir kadın girişimci olarak özellikle iş hayatında zorluklarla karşılaştığınız durumlar oldu mu?

Beni güçlü kılan konulardan bir düşünce de şudur: Zorluklara göğüs germedikçe güçlenemezsiniz.

Elbette ki her alanda olduğu gibi iş hayatında da karşımıza zorluklar çıkmıyor değil. Önemli olan doğru zamanda doğru strateji uygulayabilmek.

Bu süreçte sizi destekleyen ya da olumsuz yönde etkileyen kişi veya olaylarla karşılaştınız mı?

Olgunlaşmış bir kişiliğe yeni şeyler katmanız, değiştirmeniz ve büyütmeniz çok zordur. Ancak daha düşünme aşamasındayken bile ailemden ve çevremden her zaman destekleyici yorumlar aldım.

Tabii ki de iş hayatında birçok olumsuzluklarla karşılaşabiliyoruz. Özellikle pandemi süreci, öz ameliyatta kullanılan tıbbi cihazların kullanımda durma noktasına gelmesi, ticaretimizi etkileyen faktörlerden oldu fakat doğru zamanda stratejik hamlelerle yara almadan bu süreci atlattık.

İş hayatında kadın olmanın olumlu- olumsuz yönlerinden bahseder misiniz?

İş hayatında cinsiyet farklılığından kaynaklı bir olumsuzluk yaşamamak, yapmış olduğunuz başarılarla ve kaliteli işlerle mümkün oluyor. O nedenle kadın olmanın olumsuz bir yönünü görmedim. Aksine kadın olarak iş hayatında olmak, daha güvenilir ve daha şeffaf bir ticaret yapmanıza olanak veriyor.

Üzerinde çalıştığınız yeni projeler varsa yazar mısınız?

Ülkemizin dışa bağımlı olduğu bazı özel ürünlerin üretimini başararak ülkemize katma değer sağlayacak ürünler ve ham madde üretiminin yapılabilirliği konusunda şu anda araştırma halindeyim.

Yurt içi ve yurt dışı satışlarınızdan bahseder misiniz?

Şu anda ülkemizin her bölgesinde hatta neredeyse her ilde yetki verdiğimiz bayilerimiz aracılığıyla tüm Türkiye’ye ürünlerimizin satışını yapıyoruz. Üretimimizin yüzde 70’ini ihraç edip 52 ülkeye gönderiyoruz.

KOSGEB ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Sağlamış olduğu destekler KOBİ’ler için gerçekten çok büyük önem arz ediyor. Destek tutarlarının artması bizler açısından çok daha fazla güven ortamı sağlayabilir. Çünkü KOSGEB desteklerinin konuları her zaman fayda sağlayıcı nitelikte oluyor. Kariyer hayatım süresince KOSGEB her zaman yanımda oldu, sağladığı kolaylık ve destekler için çok teşekkür ederim.

Hayallerinizden ve gelecek planlarınızdan bahseder misiniz?

Daha büyük ve sistematik bir ortamda ürünlerimi ve markamı tüm dünyada tercih sebebi haline getirmek istiyorum.

Son olarak kadın girişimcilere bir tavsiyeniz olur mu?

Ticaretin ve iş hayatının cinsiyeti yoktur. Hedeflerini ve stratejilerini doğru belirlesinler, girişimcilik için yeteri kadar tecrübe edinsinler ve kendilerine inansınlar yeterli.