Yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’ler önceliğimiz olmak üzere yeni bir vizyon ile bütün KOBİ’lerimize gerekli desteği sağlayacağız.

Araçlar için Kameralı Akıllı Sistemler

Araçlar için Kameralı Akıllı Sistemler

120’den fazla ülkeye ihracat yapan Büyütech şirketi kurucu ortağı Ömer Orkun Düztaş, araçların dünyayı insanlar gibi algılamasını sağlayan akıllı kamera sistemleri geliştiriyor

Büyütech şirketinin kurucu ortağı genç girişimci Ömer Orkun Düztaş, şirketlerinin ilk kurulduğu zamanlarda KOSGEB’den aldıkları Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı’nın işletmelerine can suyu olduğunu söylerken, başta yazılım ve donanım üzerine yürüttükleri çalışmalarını daha sonra bu alandaki hâkimiyetleriyle birleştirerek otomotiv sektörüne yöneldiklerini anlattı.  2021 yılından itibaren otomotiv sektörüne odaklanarak sürücü yorgunluk algılama, şerit değiştirme, ayna ve geri görüş kamera sistemleri gibi birçok alanda yazılım ve donanım çözümlerini kendi bünyesinde geliştiren Büyütech, bugünlerde Türkiye’nin ilk otomotiv odaklı kamera fabrikasını kurma çalışmalarını yürütüyor.

Biz de genç girişimci Düztaş ile çalışmaları hakkında söyleşi gerçekleştirdik:

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunuyum. Mezun olurken, çevremizdeki örnekleri de gözlemlediğim için girişimciliğin bir kariyer yolu olabileceğinin farkındaydım. Büyük bir kurumda işe girme fırsatım oldu ancak konfor alanımı oluşturursam daha sonra girişimcilik yoluna çıkmakta zorlanacağımı düşünerek 2011 yılında Büyütech’i kurdum.

Mezun olduğumuzda aklımızda birden fazla girişim fikri vardı ancak Türkiye’de özellikle endüstriyel görüntü işleme alanında büyük bir boşluk olduğunu görerek öncelikle bu alana odaklandık. Endüstri 4.0, o günlerde henüz kavram olarak konuşulmuyordu. Biz bu alanda çözüm geliştiren ilk firma haline geldik.

İşletmenizin kuruluşundan bugüne kadar olan süreçlerini anlatır mısınız?

Büyütech’in ilk yıllarında savunma sanayinde millileştirme ve yüksek teknoloji ürünlerinin geliştirilmesinden, endüstriyel görüntü işlemeye birçok alanda yazılım ve donanım çözümlerini kendi bünyemizde geliştirdik. 2016 yılında ürünlerimizi modüler hale getirerek başka firmalara da destek vermeye başladık. Şu anda 120 ülkede sahada çalışan 80 binden fazla kamera ürünümüz var.

Otonom araçlar ve ileri sürücü destek sistemleri alanındaki teknolojik gelişmelerin hızını da göz önünde bulundurarak 2020 yılında çalışmalarımızın merkezine otomotiv sektörünü almaya karar verdik ve bu doğrultuda ilerliyoruz.

Faaliyetleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Günümüzde ileri seviye sürüş destek sistemleri araçların vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bu alanda kamera tabanlı sistemlerin önemi giderek artıyor.

Hem donanım hem yazılım alanındaki hâkimiyetimizle, ileri teknoloji otomotiv kamera sistemleri geliştiriyoruz ve bugünlerde Türkiye’nin ilk otomotiv odaklı kamera fabrikasını kurma çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Ürettiğiniz ürünler hakkında bilgi verir misiniz?

Otomotiv kameraları alanındaki ürün gamımızı oluşturmaya geri görüş ve çevresel görüş kamera sistemleri ile başlamıştık. Bu ürünleri takiben sürücü yorgunluk algılama sistemleri ürünümüzü hazır hale getirdik. Şu anda ayrıca ayna kamerası ve ileri seviye sürüş destek sistemi alanındaki Ar-Ge çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız sadece kamera donanımı geliştirmek değil, kendi geliştirdiğimiz yazılımlar ile donanımları entegre hale getirerek otonom sürüş konusunda komple çözüm sunabilmek için çalışıyoruz.

Yurt içi ve yurt dışı pazarlarınız satışlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Şu anda Türkiye’de faaliyet gösteren üç büyük otomotiv firması ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. TOGG’un kamera sistemlerini sağlayacak olmak bizim için gurur verici. Ayrıca iki uluslararası otomotiv firması ile ortak Ar-Ge projeleri yürütüyoruz.

Yurt dışında da pek çok otomotiv firması ile görüşmelerimiz ve teklif süreçlerimiz devam ediyor.

Devlet desteklerinden ne şekilde ve hangi kurumlardan faydalandınız?

Büyütech’i kurarken KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı ve Sanayi Bakanlığı Teknogirişim desteklerinden faydalandık. Daha sonraki yıllarda yine KOSGEB ve TÜBİTAK desteklerinden yararlanmaya devam ettik.

Almış olduğunuz KOSGEB destekleri nelerdir? Bu destekler işletmenize ne gibi katkılar sağladı?

Kuruluş aşamasında aldığımız Ar-Ge ve inovasyon desteği firmamıza can suyu oldu. Şu anda hala personel desteğinden faydalanıyoruz. Ayrıca Hamle Programı çerçevesinde Stratejik Ürün Destek Programı’ndan da faydalanacağız ve bu sayede de kendi tesisimizi kuracağız.

Özellikle bizim gibi donanım ve Ar-Ge odaklı çalışan firmaların erken aşamada çalışmalarını sürdürmesinde destek programlarının çok büyük bir önem taşıdığına inanıyorum.

Gelecekteki yapacağınız projeleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz? Bu projeler ile neyi amaçlıyorsunuz? Projeler hangi aşamada?

Büyütech olarak araçların dünyayı insanların algıladığı gibi algılamasını sağlayacak, bu sayede sürüş konforunu ve güvenliğini arttıracak kamera tabanlı akıllı sistemler üzerinde çalışıyoruz. Otonom sürüş alanında uluslararası arenada yenilikçi ürünler/sistemler geliştirerek bu alanda öncü olmayı hedefliyoruz.

Aldığınız herhangi bir ödül var mı?

2013 yılında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye’nin en iyi 3 teknolojik girişim firmasından birisi olarak gösterildik.

Küçük işletmelere ve girişimcilere tavsiyelerinizi alabilir miyiz?

Girişimcilik en basit haliyle hayatta kalabilme yeteneğidir. Bu nedenle sürekli gelişmeleri takip etmenin, inovatif olmanın ve gerektiğinde pivot etmeyi bilmenin önemli olduğuna inanıyorum. Aynı fikre veya ürüne saplanıp kalmak maalesef pek çok firmanın sonunu getirebiliyor.

Ayrıca girişimcilerin sıklıkla yaptığı en büyük hata kendi kabuklarına kapanıp dışarıyla iletişimi koparmaları. Girişimcilere daha görünür olmalarını, ilk günden güçlü bir iş çevresi ve bilinirlik oluşturmak için çalışmalarını öneririm.