KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Savunma Sanayisinin Parlayan Yıldızı

Savunma Sanayisinin Parlayan Yıldızı

Kırıkkale Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan Sinerji Silah, yerli üretim silah ve mühimmatlar için çeşitli parçalar imal ederek Türkiye’nin en hızlı büyüyen firması oldu

Türkiye’nin ilk ve tek silah OSB’si olan Kırıkkale Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde KOSGEB’in desteğiyle kurulan Sinerji Silah, kısa zamanda Türkiye’nin en hızlı büyüyen firmaları arasında yerini aldı.

Türkiye’nin Sinerji’si

Savunma sanayi alanında yerli üretim silah, mühimmat ve bunlara yönelik parça üretimi ile faaliyet göstermeye başlayan firma, her geçen gün büyümeye devam ediyor. 2014 yılında 100 metrekare üretim alanında 5 çalışanı ve 2 adet üniversal torna tezgâhı ile üretim serüvenine başladı. Bugün, bünyesinde 30’u mühendis olmak üzere tam 245 kişiyi istihdam eden Sinerji Silah,  92 adet ileri teknoloji CNC dik işleme, 5 eksen, yatay işleme, torna, kayar otomat, pres ve kalite kontrol ölçüm cihazları ile hassas üretim yapıyor. 2018 yılında Kırıkkale Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde 7 bin metrekare toplam alan üzerine yeni fabrikasını kurma başarısını gösteren Sinerji Silah, üreterek büyümeye devam ediyor. Hassas ve kritik parçaların üretimini yerli ve milli olarak başarıyla gerçekleştirdi ve sektörde güven tesis ederek yerini sağlamlaştırdı. 2019 yılında Türkiye’nin en hızlı büyüyen 46. firması olan Sinerji Silah, 2020 yılında da 54. oldu. 2023 yılı hedefini ise Türkiye’nin en hızlı büyüyen firması olmak olarak belirleyen Sinerji Silah çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Hedef: İki Kat İstihdam

Savunma sanayisine yönelik çalışan, silah ve mühimmatların üretimi ve ayrıca bunlara ait kritik aksamların üretiminde uzmanlaşan Sinerji Silah, MKE’nin en önemli alt yüklenicilerinden. Silah alanında MP5, G3, MPT-76, MPT-55 ve PMT tüfeklerine ait birçok parça ve komplelerin üretimini gerçekleştirirken, 2021 yılında 9 mm yarı otomatik tabanca ve kendi tasarımı olan 12 kalibre pompalı av tüfeğinin üretimine başladı.

Mühimmat grubunda ise uçak bombası ana parçaları, havan mühimmatları, 40 mm ve 35 mm mühimmat aksamları üretimini gerçekleştirdi. 2021 yıl sonu itibariyle hedeflerini her zaman yüksek tutan firma, 10 bin metrekare toplam alan üzerine yine Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde, içerisinde Ar-Ge merkezinin de olacağı yeni yatırımının temellerini attı. Firma, bu yatırımla birlikte mevcut istihdamın en az iki katı artırılmasını hedefliyor.

KOSGEB ile Büyümeye Devam Ediyor

2018 yılında KOBİGEL- KOBİ Gelişim Destek Programı firma için sıçrama noktası oldu. Firma, “Sinerji Alüminyum, Üretimde Yeni Makine, Hizmet ve Personel alımlarıyla Kapasiteyi, Kaliteyi ve Katma Değerini Artırıyor” konulu proje ile KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Program’ına başvuru yaptı ve proje kapsamında almış olduğu makine ve yazılımlar ile mevcut kapasitesini, proje kapsamında alınan personeller ile firmanın insan kaynağı kalitesini artırdı.  Bu proje ile proje yapma kültürü gelişen firma, özellikle satın almış olduğu VisualMILL ve Solidworks yazılım lisanları ve personellerine verdirdiği yazılım kullanma eğitimleri ile savunma sanayi sektöründe istenilen hassasiyet oranlarına çok daha fazla yaklaştı. Proje sonrasında yapılan işlerdeki kalite ve hassasiyetin artışı, hızla yeni siparişlerin gelmesinin önünü açmış ve firma nevi değişikliğine giderek üretimini Kırıkkale Silah Organize Sanayi Bölgesi’nde kurmuş olduğu 7 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikasına taşıdı.