KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Karadeniz’in Gizli Hazinesi Üzüm

Karadeniz’in Gizli Hazinesi Üzüm

Trabzonlu girişimci Kübra Kargı’nın KOSGEB desteğiyle kurduğu Natuva, Karadeniz’in kokulu üzümünü en lezzetli ve şık haliyle gün yüzüne çıkararak tüm Türkiye’ye tanıtıyor

Sağlık açısından birçok faydası bulunan üzüm yüzyıllardır geleneksel yöntemler kullanılarak şifa kaynağı katkısız gıdalara dönüştürülüyor. Yaz aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alan, lezzetinin yanı sıra güçlü antioksidan özelliğiyle bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan üzüm, enfeksiyonlara karşı vücudun direncini arttırıyor.

Kendisi Küçük Faydası Büyük

Yazları taze, kışları kuru olarak tüketilen üzümün yaşı da kurusu da şifa kaynağı. Özellikle kurutulmuş hali yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini destekleyerek kabızlığı önlüyor. İçerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde kemiklerin güçlenmesinde oldukça önemli rol oynayan üzüm, özellikle çocukların kemik gelişimine katkı sağlıyor. Diğer renklerine oranla kırmızı üzümün yüksek oranda demir içermesi demir eksikliği ve kansızlığın tedavi edilmesinde yardımcı oluyor. Üzümün içeriğindeki resveratrol maddesi hücreleri yenileyerek cildin erken yaşlanmasını önlüyor, kanser riskini azaltıyor, kemik, kalp, damar ve karaciğer sağlığını koruyor. Aynı zamanda sinir sistemini güçlendiren üzüm kan basıncını düşürüyor, unutkanlık, depresyon ve stres gibi hastalıkları önlüyor.

Kokulu Üzüm

Natuva; doğa ve yaratılış anlamlarına gelen ‘nature’ ile üzüm olarak bilinen ‘uva’ kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. “Karadeniz doğasında kokulu üzüm var, onun yaratılışında da Karadeniz toprakları var” sloganıyla yola çıkan firmanın logosunda Karadeniz imzası yer alıyor. Karadeniz’de endemik olarak yetişen kokulu üzümün lezzetini ve sağlığa faydalarını keşfeden Kargı, insan ve doğa sağlığına fayda sağlayacağı bir sorumluluk üstlenmek istediğini ve kokulu üzümle çalışma fikrinin böyle ortaya çıktığını anlatıyor. Üretimden ziyade daha çok markalaşma ve pazarlamayı hedeflediğini belirten girişimci, Natuva’yı kurana dek hikâye ve amacını temsil edecek nitelikte bir marka ismi ve kurumsal kimlik yaratabilmek uğruna uzun mesailer harcadığını dile getiriyor.

Tamamen Doğal

2020 yılında katıldığı girişimcilik eğitimini kurumsal hayattaki tecrübeleriyle birleştirerek Natuva markasını yaratan Kargı, kendine has aromalı üzümlerden ürettiği ürünleri en iyi haliyle sunmak ve özellikle bölge dışında yaşayan insanlara tanıtmak için çaba gösteriyor. Natuva’yla Karadeniz’in hazinesi kokulu üzümler şeffaf, yenilikçi, yaratıcı, özenli, aynı zamanda sağlıklı, farklı ve katkısız lezzet arayanlarla buluşuyor.

Organik Üretim

Kurulduğu tarihten bugüne marka değeri kazanan Natuva, çevreye ve insan sağlığına iyi gelecek sürdürülebilir üretim yolculuğunda ikinci yılına giriyor. Kokulu üzümün örnek bağlarında organik üretim yapan Kübra Kargı, hem Karadeniz topraklarında biyoçeşitliliği artırıyor hem de tarım ekosistemine yeni bir ürün eklemiş oluyor. Bölgede “ilaç üzüm” olarak da bilinen çok sağlıklı ve farklı aromadaki bu lezzetin üretimiyle yeni bir istihdam alanı yaratan Natuva, aynı zamanda ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

KOSGEB Kadın Girişimcilerin Yanında

KOSGEB sayesinde kurduğu imalathane ve İleri Girişimci Desteği’yle aldığı makinelerin üretim yolculuğunda kendisine destek olduğunu vurgulayan Kargı, KOSGEB aracılığıyla ürünlerinin ortaya çıkıp insanlara ulaşmaya başladığını dile getiriyor. KOSGEB desteklerinin kendisine büyük sorumluluk ve cesaret verdiğini sözlerine ekleyen kadın girişimci, teknolojik desteklerle sürdürülebilir ve daha iyi üretim için çalışmaya devam edeceğini belirtiyor.

Üzümünü Ye Bağını Sor

Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı kiremitli köyünde 90 metrekarelik imalathane kuran kadın girişimcinin KOSGEB desteklerinden yararlanarak aldığı makineler burada bulunuyor. Ayrıca hasat zamanında kokulu üzümlerden üretilen ürünler şişelenerek tamamı imalathanede depolanıyor. Ham madde ihtiyacının genellikle Trabzon’daki yerel pazar ve bölge halkından karşılandığı işletmede kokulu üzümler Giresun, Ordu, Rize ve Samsun’dan da temin edilebiliyor.

Trabzon’un Bağları

Natuva’nın üretim yolculuğu Haziran ayında asma yaprağı, Temmuz ve Ağustos aylarında koruk, Eylül ve Ekim aylarında kokulu üzümleri toplamakla başlıyor. Toplanan ürünler imalathanede sırasıyla salamura yaprak, koruk turşusu ve ekşisi, dondurulmuş meyve, kokulu üzüm suyu, marmeladı ve sirkesine dönüşüyor. Kokulu üzümlerden üretilen 7 çeşit ürün analiz ve testleri yaptırıldıktan sonra Türk Gıda Kodeksi’ne uygunluk aldığında ambalajlanarak satışa hazır hale getiriliyor.

Yıllık 7 Ton Üzümden Üretim

Üretim zamanı 6 kadınla çalışılan Natuva’da operasyon ve pazarlama süreçleri için 4 kişi yıl boyunca istihdam ediliyor. Günlük 300 kilo üzümün işlenebildiği imalathanede yeni alınacak makinelerle günlük üretim kapasitesi artırılmak isteniyor. 2021 yılında 7 ton kokulu üzümden 20 bin adet ürünün üretildiği Natuva’da, bu yıl 10 tona yakın üzümün işlenmesi planlanıyor. Aynı zamanda kadın girişimcinin bölgede kuracağı Natuva kokulu üzüm bağlarıyla çok sevilen salamura yaprak, koruk ekşisi ve turşusunun stoklarının artırılması hedefleniyor.

Tüketiciye Odaklanıyor

Natuva markasıyla piyasaya sürülen kokulu üzümlü ürünler markanın kurumsal web sitesi, dijital mağazalar, market, otel, restoranlarla Trabzon, Ankara, İstanbul ve İzmir’de bulunan satış noktaları aracılığıyla tüm Türkiye’nin beğenisine sunuluyor. Kadın girişimci kokulu üzümü ve birbirinden farklı lezzetlerini daha fazla insana ulaştırmak için satış noktaları ve iş birliklerini artırmaya devam ediyor.

Yeni Ürünler Geliştiriliyor

Her geçen yıl ürün çeşitliliğini artırmayı istediğini söyleyen Kargı, Karadeniz’in meşhur tatlısı pepeçurayı bu yıl ürünleri arasında ekleyeceğini anlatıyor. 2022 yılı üretiminde yeni olarak içeriğindeki antioksidan ve resveratrol özelliğiyle gerçek bir şifa kaynağı olan kokulu üzümün kabuğunu ve çekirdeğini değerlendirmek isteyen işletme sahibi üzüm çekirdeği tozunu da ürünleri arasına dahil etmek için çalışıyor.

Kokulu Üzüme Olan İlgi Sevindiriyor

Yiyecek içecek sektöründe yer alan, yerel üreticiyi destekleyen, katkısız, farklı ve niş ürünler sunmak isteyen gurme restoranlar ve şefleri, organik ürünlerle sağlıklı, şekersiz ve vegan mutfağı olan butik otellerle marketler markanın ürünlerine talep gösteriyor. Türkiye’de Natuva’yla ilk defa arz edilen kokulu üzümlü lezzetlerin beğenilmesi ve müşterilerin talepleri kokulu üzümün birbirinden çeşitli ürünlerinin üretimi için harika bir geri bildirim oluşturuyor.

Üzüm Şenliği

İleride yapacağı iş birlikleriyle üretimi iyileştirip ürün çeşitliliğini artırarak büyüme stratejisini gerçekleştirmeyi hedefleyen Kargı, kokulu üzümleri daha çok insana ulaştırmak için kuracağı 5 adet örnek bahçenin sayısını her yıl çoğaltmayı planlıyor. Insanların bölgede kokulu üzüm üretimini artırmasını, kokulu üzümlü ürünlerin birbirinden farklı lezzetlere eşlik etmesini isteyen kadın girişimci gelecekte Karadeniz Bölgesi’nde de bağ bozumlarının yapılmasını hayal ediyor.