Yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’ler önceliğimiz olmak üzere yeni bir vizyon ile bütün KOBİ’lerimize gerekli desteği sağlayacağız.

Natto Tülay’ın Çinileri Ülkeleri Süslüyor

Natto Tülay’ın Çinileri Ülkeleri Süslüyor

“65 yaşından sonra bu işler yapılmaz” diyenlere cevap niteliğinde bir girişimcilik başarısı sergileyen Tülay Atila, hobi olarak başladığı el işçiliği çinileri yurt dışına ihraç ediyor

Tokat Niksar’da küçük bir işletme olarak çini üretimine başlayan Tülay Atila, “65 yaşından sonra bu işler yapılmaz” diyenlerin ön yargılarını kırmak için ve bir şeyi başarmanın asla yaşı ve zamanı olmadığını kanıtlamak için 2012 yılında bir girişimcilik yolculuğuna başladığını anlatıyor.

‘Natto Tülay’ Markasını Ticarileştirdi

Evinde oluşturduğu atölyede yaptığı el sanatları ve çini ürünlerini New York’ta yaşayan çocuklarının verdiği destekle Türkiye’de satmaya başladı. Ürünler beğenilince ‘Natto Tülay’ markasıyla üretimini ticarileştirerek Niksar’da ve Tokat’ta atölyeler açan 75 yaşındaki Tülay Atila, ‘Niksar ve çevresindeki işsiz ev hanımlarına iş imkânı yaratmak, bölgede kadın istihdamına gücüm yettiğince katkı sağlamak amaç ve kararlılığıyla bu yola çıktım. Daha önceden de gerek özel gerekse Niksar Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla ahşap boyama ve ebru gibi el sanatları kurslarından tanındığım için çini ve seramik atölyesine kursiyer ve çalışan bulmakta zorlanmadım’ diyerek girişimcilik serüvenine nasıl başladığını anlatıyor:

Kısa Zamanda Portföyümüzü Zenginleştirdik

O yıllarda boya, sır ve çini dünyasında bisküvi adıyla anılan yarı mamûl ham maddeyi ve fırın, fırça ve pompa gibi avadanlıkları sektörün Kütahya’daki ticari işletmelerinden sağlıyorduk. Başlarda boyanın kıvamını tutturmakta, renkleri ve sırı ayarlamakta, fırın sıcaklık ve sürelerini düzenlemekte zorlansak da bilgi ve teknik destek aldığımız Kütahyalı duayen ustalar sayesinde bu süreci kolaylıkla ve kısa bir sürede atlattık. Fırınımızdan iyi ve doğru sonuçlar aldıkça birbirinden güzel kâseler, rengârenk tabak ve çanaklar çıktıkça atölyemizde adeta şölen coşkusu yaşanıyordu. Bu olumlu sonuç tüm çalışan hanımlarda mutluluk ve doğal olarak özgüven yarattı, motivasyonu artırdı.

Bir yandan teknik altyapımızı güçlendirirken diğer yandan da sanatsal ve estetik açıdan eksiklerimizi kotarmaya yöneldik. Geleneksel figürlerin dışında denenmemiş tasarımları, sıra dışı desenleri ve etkileyici çizimleri araştırarak çoğu zaman günlerce deneyerek sanatsal portföyümüzü zenginleştirmeye çalıştık.

Çini ve seramik atölyemizdeki 40 kadın çalışana iş vermenin yanı sıra evlerinden çalışmayı tercih eden hanımlara da kolaylık sağlamak amacıyla konutlarında boyamak üzere parça başı iş vererek aile gelirlerine katkı sağladık.

İhracata Başlayınca 2. Atölyeyi Açtık

Rekabetçi iç piyasanın ticari sarmalından korunmak, küçük bir işletme olan çini ve seramik atölyemizin olumsuz yönde etkilenmemesi amacıyla dış ticarete yönelerek Natto El Sanatları işletmemiz aracılığıyla ihracata başladık. Ürettiğimiz her ürün New York’ta satılıyordu. Ürün talebi arttıkça istihdam edilecek yeni çalışanları yetiştirmek amacıyla Tokat’ta ikinci atölyemizi açtık. Niksar ve Tokat atölyelerimizde çini ve seramik üreten kadın sayısı hızla artmaya başladı. Süreç içinde üretimimizdeki kayıplarımızı, noksanlarımızı ve gereksinimlerimizi doğru saptayarak bizi başarıya götürecek çözümün Kütahya’dan aldığımız çoğu yarı mamul malları Niksar’da üretmek olduğuna karar kıldık.

KOSGEB’e Teşekkür

KOSGEB’ başvurum sonucunda KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında Personel Desteği ve Makine Teçhizat Desteği aldık. Bu destekler ile üretimlerimizde kullandığımız fırın ve makineleri temin ederek Niksar Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikamıza kurarak çini bisküvilerini Kütahya’dan satın almak yerine Niksar’da üretmeye başladık. Bu, aynı zamanda işletmemize hatırı sayılır bir ekonomik rahatlama da getirdi. Onun dışında da yine KOSGEB’in Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’ndan da yararlandık.

Sırası gelmişken; KOSGEB yetkililerine Natto El Sanatları’na destek, katkı ve anlayışlarından ötürü ne kadar teşekkür etsek azdır. Natto El Sanatları, çini ve seramik atölyelerinde yetişmiş ustalarıyla, istihdam ettiği kadın çalışanlarıyla, yıllık yüz binleri bulan üretimiyle yöremizde çini sektörünün vazgeçilmez markası ise bu başarının arkasında hiç kuşkusuz KOSGEB’in gücü ve desteği vardır.

Yurt Dışı ve Yurt İçi Satışlar

Atölyelerimizde yurt içi pazarımıza yönelik perakende satışlarımız sürerken yurt dışına ihracat yapan firmalar için üretimlerimiz devam ediyor. Atölyemizde üretilen çini ve seramikler New York’tan kargo ve e-ticaret yoluyla tüm dünyaya ulaştırılıyor. Natto El Sanatları’na özgü desenler ABD’de, Japonya’da, İtalya’da, Fransa’da, Yunanistan ve İngiltere’de özellikle tercih edildiğini işitmek firmamızın geleceği açısından hayli umut ve gurur verici.

Yeni Atölye

Her geçen gün artan ürün talebi nedeniyle aktif olarak çalışan Niksar ve Tokat atölyelerine bir yenisini, Tokat’ın başarılı ilçesi Erbaa’da da bir çini ve seramik atölyesini ekledik. Her yeni atölye demek; yeni kadın kursiyerler, yepyeni heyecanlar ve yeni çalışanlar demektir. Dahası bölge ekonomisine katkı, çalışanların evlerine huzur, aile bütçelerine destek ve yörede sektörün öncüsü olmak demektir.

Natto El Sanatları, kurulduğu günden bugüne kadar Niksar, Tokat ve Erbaa çini ve seramik atölyelerinde istihdam ettiği kadın çalışanlarına iş olanağı sağlarken ürettiği rengârenk ve birbirinden alımlı çini ve seramik ürünleriyle ve başarılı ihracat girişimleriyle ülkemizin tanıtımına katkı sağlamayı ve bölgemizin adını tüm dünyaya duyurmayı sürdürüyor.