KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Dünyada ve Sağlık Teknolojisinde Bir İlk

Dünyada ve Sağlık Teknolojisinde Bir İlk

Caremed Yazılım, hayvanlar için tasarlanmış dünyadaki ilk ve tek pediatrik amaçlı,  “Kolaboratif Robotlu Böbrek Taşı Kırma Cihazı”nı KOSGEB’in Ar-Ge desteği ile geliştirdi

Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı ile 2020 yılında hayvanlar için geliştirilmiş taş kırma cihazını hayata geçiren Caremed Yazılım, sağlık teknoloji sektöründe hızlı adımlarla ilerliyor. İşletme sahibi Mehmet Fazıl Yurtseven ile projenin detaylarını konuştuk:

Firmayı Nasıl Kurdunuz?

Caremed Yazılım’ı, KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı ile 2019’da Başkent Üniversitesi TEKMER’de kurduk.

En Önemli Projeleriniz Nelerdir?

  • KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı ile “Hayvanlar İçin Geliştirilmiş Taş Kırma Cihazı” (veteriner ekipmanları), (robotik yazılım) 
  • SAİ projesi ile Google Glass Kullanarak Kişilerin Tanınması ve Hasta Takip Sistemi Algoritması (Yazılım)
  • TTS İkizden İkize Tranfüzyon Sendromunda Damarların Tespit Edilmesi İçin Algoritma (Yazılım)

Hangi Projeleri Yürütmektesiniz?

  • Ar-Ge ve İnovasyon Projesi “Pediatrik Amaçlı Kolaboratif Robot Kolda Böbrek Taşı Kırma Cihazı” (tıbbi cihaz) , (robotik yazılım)
  • Ar-Ge ve İnovasyon Projesi “KOSGEB Destekli Kolaboratif Robot Kolda Navigasyon Projesi” (yazılım-kızılötesi kamera ile konum tespiti ve füzyon görüntü işleme yazılım)
  • Ar-Ge ve İnovasyon Projesi “Robot Kolda Navigasyon Projesi Gazi Teknokent Giriş”

Ticari Olarak Neler Yaptınız?

2020 yılında KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı’nı başarıyla tamamlayarak dünyadaki ilk ve tek olarak hayvanlar için geliştirilmiş taş kırma sistemini geliştirdik. İlk cihaz satışımızı Türkiye’de gerçekleştirdik ve ikinci cihaz satışımızı ise ABD’ye yaptık. ABD’deki cihazımız Minnesota Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde klinik çalışmalarda kullanılmaktadır.

Sağlık teknolojileri odağında bir girişimiz ve ilk yaptığımız ürün kedi ve köpekler için geliştirilmiş böbrek taşı tedavi sistemi. Mevcut teknolojimizi geliştirmeyi ilke edinerek ve farklı disiplinleri bir arada kullanarak ileri teknoloji kabiliyetleri ile kullanıcı dostu ürünler geliştiren, müşteri memnuniyetini ön planda tutan ve sektörde fark ve değer yaratan lider bir medikal cihaz üreticisi olmak istiyoruz. 

Bir sonraki üretim hedefimizde şok dalgası ile alzheimer ve parkinson tedavi cihazı yer alıyor. Teknolojik yapısına yüzde 100 hâkim olduğumuz bu ürünü kısa zaman içerisinde ürün yelpazemize katmayı hedefliyoruz. Pediatrik taş kırma ve navigasyon sistemi projelerinde elde ettiğimiz bilgileri mevcut şok dalgası sistemi üzerine uyarlayarak ileri teknoloji içeren, sürdürülebilir yatırım kabiliyeti olan (şok dalgası ile alzheimer ve parkinson tedavisi gibi) ve rekabet şiddeti düşük olan bir pazarda medikal cihazlar üretmeyi hedefliyoruz.

Fikir ve Ticari Haklarınız Nelerdir?

Hayvanlar için geliştirdiğimiz taş kırma sistemimizin faydalı model ve patent koruması bulunuyor. Ayrıca hayvanlar için geliştirdiğimiz taş kırma cihazımız için PetLith marka tescil belgesi, çocuklar için geliştirmekte olduğumuz taş kırma cihazı içinde KidLith marka tescil belgelerimiz alındı.

Hangi Devlet Desteklerinden Yararlandınız?

Yurt dışı faaliyetlerini arttırmak için KOSGEB Yurtdışı Pazar Destek Programı'na başvuru projemiz kabul edildi. Ticaret Bakanlığı yurt dışı fuar kayıt sistemi veteriner fuarları başvurularımızda destek onayı aldı. Navigasyon sistemi ve koloboratif robotlar üzerine çalışmalarımız KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında ve Gazi Teknokent Ar-Ge Projesi olarak desteklenmektedir.

Projenizin Kapsam, Amaç ve Konusu Nedir?

Ürünümüzün dünyada doğrudan rakibi bulunmuyor. Pazardaki bu üstünlüğümüzü kaybetmeden hızlı bir şekilde yüksek miktarda ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ürünümüz, özellikle kedi üreter taşlarında mevcut durumda çözümü olmayan ve ne yazık ki ölümle sonuçlanan taş hastalıklarına operasyon olmadan çözüm sağlayabilen tek üründür.

Rakiplere göre farklılıklarımız:

  • Faydalı model ile patent korumamız bulunmaktadır.
  • Dünyada sadece hayvanlar için üretilmiş ilk cihazdır.
  • Küresel hareket sayesine değişik açılardan şok dalgası edebilen tek cihazdır.
  • Doku hasarını minimuma indirebilecek özelliktedir.
  • Hayvanlar için üretildiğinden insanlar için üretilen modellere göre fiyat avantajı sağlamaktadır.
  • Projenin güçlü liderlik anlayışı ile yönetilmesi ve güçlü pazarlama stratejilerinin uygulanacak olması.
  • ‘State of Art’ Deep Learning füzyon yazılımına uygun olması ve bu sayede son teknolojinin getirdiği yenilikleri ürüne entegre edebilmek.
  • Robotik hareket kabiliyeti.
  • Cerrahi navigasyon eklenme kabiliyeti.

Bunlara ek olarak dünya üzerinde benzer proje olmaması, kedi ve köpek taş hastaları için farklı çözüm üretmemiz ve ürünün düşük maliyetli olması projemizin rekabet oranını azaltmaktadır.

Hedef pazarlarda müşterilerimiz evcil kedi ve köpeklere hizmet veren veteriner klinik, hastane ve üniversitelerdir. Bu sektördeki ürünlerin tedarikini sağlayan ülkelerde farkı veteriner cihazlarının temsilciliği yürüten firmalar önceliğimizdir.

Hedef pazarımız, özellikle evcil hayvan sahiplenme oranın yüksek olduğu ekonomik yönden zengin olan ülkeler başta geliyor. Birinci önceliğimiz olan zengin Amerika Birleşik Devletleri pazarına girdik. Bunun yanında öncelik sırasına göre Avrupa, Güney Amerika, Kalkınmış Arap Ülkeleri, Kuzey Afrika ülkeleri ile Japonya ve Kore birincil hedef pazarımız arasında yerini alıyor. 

İşletmemizin orta ve uzun vadedeki bütün hedefleri ihracata dayanıyor. Firmamız fonlanma talebini yurt dışı hedefleri için istiyor. Pazarlama ve satış faaliyetleri için gerekli çabaları gösteriyoruz. Kitlesel fonlamanın bize sağlayacağı kaynaklar ile hedeflerimize çok daha hızlı ulaşabilmemiz mümkün. Fonlanma kabulü ihracat potansiyelimize yüzde 90 katkı sağlayacak.