KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Şüpheli Paket İmha Dronu Üretiyor

Şüpheli Paket İmha Dronu Üretiyor

Faaliyetlerine şüpheli paket dronu üreterek başlayan Balkan Savunma, 2019’dan bu yana büyük ivme kazanarak şimdi pek çok projeye hizmet veren dron üretimleri gerçekleştiriyor

Balkan Savunma şirketinin kurucusu Makine Mühendisi Harun Varol, öğrencilik dönemlerinde gerçekleştirmeyi hayal ettiği projesini KOSGEB ile tanışarak Niğde Teknopark’ta hayata geçirdi. İlk üretimi olan şüpheli paket imha dronu ile bomba imha uzmanının şüpheli pakete yaklaşmadan imha işlemini gerçekleştirerek can ve mal kaybının en aza indirgenmesini amaçlıyor. Varol, gerçekleştirdikleri üretimlerin mekanik ve yazılımsal bütün aşamalarını kendi bünyelerinde gerçekleştiriyor.

Biz de genç mühendisin başarı hikâyesi üzerine konuştuk:

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

30 yaşındayım, Kırklareli doğumluyum. Çocukluk ve gençlik dönemimde elektroniğe olan ilgimi keşfettim ve kendimi sürekli olarak geliştirdim. 2021 yılında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Öğrencilik dönemimde KOSGEB ile tanışarak uzun zamandır kafamda tasarladığım projeyi Niğde Teknopark bünyesinde kendi şirketimi açarak hayata geçirme fırsatı buldum.

İşletmenizin kuruluşundan bugüne kadar olan süreçlerini anlatır mısınız?

Şirketimiz 2019 yılında KOSGEB desteği ile “Şüpheli Paket/EYP İmha Dronu” projesi ile faaliyete başladı. Proje süresince siparişe dayalı dron üretimi, Ar-Ge danışmanlığı gibi hizmetlerde aktif olarak yer alıp sektörde emin adımlarla ilerlemeyi amaçladık.

Kuruluşumuzdan bu yana sadece sorumlu olduğumuz projemiz için değil farklı alanlarda da pek çok çalışmalarda faaliyet göstererek hem şirketimizin gelişmesi hem de bulunduğumuz teknopark ekosisteminin gelişmesini amaç edindik. Ana alanımız dronlar olsa da çok farklı alanlara yönelik Ar-Ge çözümleriyle başarılı ürünler ortaya çıkardık.

Faaliyetleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Şirketimizin KOSGEB desteği aldığı projemiz başarı ile sonuçlandı. Bunun yanı sıra “Zirai İlaçlama Dronu” üretimi de yapıyoruz. Şirketimiz bünyesinde geliştirdiğimiz CNC tezgah sayesinde tasarlayacağımız dronların gövde kısımlarını işleyebilmekteyiz. Aynı şekilde dron içerisinde ara bağlantı elemanları, spesifik cihazlar için gereken stantlar, geliştirilen sistemlerin yerleştirileceği parçaların üretimini de 3D yazıcılar ile gerçekleştiriyoruz. Bu cihazlar ile ihtiyaç duyulan sektörlere göre farklı tasarımlar ve montaj işlemleri yaparak bu sektörde hizmet sağlamayı da amaçladık.

Ürettiğiniz ürünler hakkında bilgi verir misiniz?

Şüpheli Paket/EYP İmha Dronu projemizin temel amacı bomba imha uzmanının şüpheli pakete yaklaşmadan imha işlemini gerçekleştirerek can ve mal kaybının en aza indirgenmesi. Başarıyla sonuçlanan projemizde sistemin mekanik, elektronik ve yazılımı tamamen bize ait olup otonom uçuş imkânı da sağlıyor. Bunun yanı sıra Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için imal ettiğimiz dron tamamen bölge güvenliği ve asayiş için geliştirildi. Telsiz ile haberleşme, sesli ve görsel uyarı sistemleri gibi özellikler istenen çerçevelerde ürünlerimize adapte edilerek teslim edilmiş ve olumlu geri dönüşler alındı. Bir diğer projemiz Zirai İlaçlama Dronu. Sektör içindeki tamamen farklı ve tarım bilgisinin de önem arz ettiği bir bölüm. Bu sektörde imal ettiğimiz ruhsatlı ve devlet tarafından onaylanmış ürünümüz litre başına bir dekar alanı ilaçlıyor. Bu projemizde de yazılım, elektronik ve mekanik kısımlar bize ait olup bu dronlar için gereken batarya sistemimizi de hayata geçirerek yerli üretimi desteklemeyi amaçlıyoruz.

Yurt içi ve yurt dışı pazarlarınız nasıl? Satışlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Şu an için daha çok yurt içi pazarı hedefliyoruz. İlerleyen zamanlarda yurt dışı pazara da açılmayı planlıyoruz.

Devlet desteklerinden ne şekilde ve hangi kurumlardan faydalandınız?

Devlet desteklerinden sadece KOSGEB desteklerini kullandık. Bunun da bize katkısı oldukça büyük oldu.

Almış olduğunuz KOSGEB destekleri nelerdir? Bu destekler  işletmenize ne gibi katkılar sağladı?

Firmamızın ilk kuruluş sürecinde ve sonrasındaki asıl ilerlemelerimiz KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı sayesinde gerçekleşti. Bu destek kapsamında personel destekleri, makine teçhizat destekleri ve kira destekleri gibi kalemlerden faydalandık. Bu destekler işletmemizin ilerlemesi konusunda bizlere muazzam bir fayda sağladı. Bunun yanında İleri Girişimci Desteği’nden de faydalanarak makine teçhizat alımlarında oldukça yol kat ettik.

Gelecekteki yapacağınız projeleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz? Bu projeler ile neyi amaçlıyorsunuz? Projeler hangi aşamada?

Şu an siparişe dayalı dron üretiminin yanı sıra odağımızda zirai ilaçlama dronlarında kullanılan yüksek amperli bataryaların üretimi ve geliştirilmesi bulunuyor. Bu bataryalar sadece yurt dışından ithal ediliyor. Pahalı olmasının yanı sıra kargo aşamasında da sıklıkla sorunla karşılaşılıyor. Yerli üreticiler için de sorun olan bu konuyu yerli olarak geliştirerek bu sorunu çözmek niyetindeyiz.

Aldığınız herhangi bir ödül var mı?

2020 yılında düzenlenen “Bu İş Senin: Niğde Yeni Değerlerini Arıyor” İş Planı Yarışması’nda RC araç üretimi projemizle birincilik kazandık. 2020 yılında düzenlenen “Niğde’nin Enleri” adlı ödül töreninde de firmamız girişimcilik ödülüne layık görüldü.

Yeni kurulan işletmelere ve girişimcilere tavsiyelerinizi alabilir miyiz?

Projeleri gerçekleştirmek biraz cesaret gerektiriyor. Ancak kafanızdaki projenin sektörle uyumlu olduğuna inanıyorsanız, gerçekleştirecek tecrübenize güveniyorsanız durmanız için hiçbir sebep yok. KOSGEB desteği ile projelere ödenen ücretler ile maliyetler zaten düşüyor. Kendi şirketini açıp aklımızdaki projeleri gerçekleştirerek sektöre adım atmaya karar vermek korkutucu gelebilir ama bir gün yapmadığınıza daha çok pişman olabilirsiniz. Tavsiyem; projesine ve kendine güvenen herkesin bu deneyime sahip olmasıdır.