Yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’ler önceliğimiz olmak üzere yeni bir vizyon ile bütün KOBİ’lerimize gerekli desteği sağlayacağız.

Sıkça Sorulan Sorular



Kategori Seçiniz

Sorular için lütfen aşağıdaki kutudan ilgili kategoriyi seçiniz


Arama Yapınız

Sorular için lütfen aşağıdaki kutuya ilgili kelime yazıp "enter" tuşuna basınız.

Finansman Destekleri nedir?

Finansman kurum/organizasyon/işletmelerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için gerekli mali kaynakları temin etmesi ve yönetmesidir. Finansman; banka kredileri gibi geleneksel yöntemlerle olabilirken girişim sermayesi, leasing, faktoring, ara finansman ve bireysel katılım sermayesi gibi alternatif finansman yöntemleriyle de sağlanabilir. Örneğin; KOSGEB tarafından sunulan Kredi Faiz Destekleri işletmelerin finansmana doğrudan ulaşabilmesine yardımcı olan bir finansman desteğidir.

Kredi Garanti Fonu nedir?

KGF, kurumsal bir kefalet kuruluşu olarak teminat yetersizliği nedeniyle çeşitli kredi ve destek imkânlarından yeterince yararlanamayan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) ve KOBİ dışı işletmelerin, “müteselsil kefil” olmak suretiyle krediye erişimlerini sağlayan, Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde kurulmuş bir Anonim Şirkettir.

KOSGEB veritabanına kayıtlıyım, neden kredi çıkmadı?

KOSGEB’e kayıt yaptırmak veya KOSGEB kaydının bulunması Kredi Faiz Desteği Programına başvuru yapıldığı anlamına gelmemektedir. Programa, başvuru tarihlerinde ilgili internet sayfasından başvuru yapılmış olması gerekmektedir. KOSGEB Kredi Faiz Destek Programları, bütçe imkânlarıyla sınırlı olarak, KOSGEB İcra Komitesi Kararları doğrultusunda, belirli bir program dâhilinde uygulanmakta, bireysel ve münferiden uygulanmamaktadır.

KOSGEB'den kredi çıktı fakat bankalar neden vermiyor?

KOSGEB Kredi Faiz Desteği Programlarında anapara riski Banka’ya aittir. KOSGEB, işletmelere bankalarca kullandırılan kredilerin faizini karşılamakta, doğrudan kredi vermemektedir. Kredi Faiz Desteği Programları kapsamında krediler bankalar tarafından verilmekte, kredi tahsisi bankacılık mevzuatı ve bankanın kendi değerlendirmesiyle gerçekleşmektedir. Bu kapsamda KOSGEB Mevzuatı ile birlikte Bankacılık mevzuatı da geçerlidir.

KOSGEB Kredi Faiz Desteği nedir?

İdare Başkanlığımız tarafından; ülkemizin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında KOBİ’lerin payını ve etkinliğini arttırmak, rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek, ihracattaki paylarını arttırmak, ekonomik gelişmelere uygun bir şekilde sanayide entegrasyonu gerçekleştirmek, araştırma-geliştirme faaliyetlerini desteklemek ve girişimcilik kültürünü geliştirmek üzere destek programları yürütülmektedir. Sözkonusu programlardan biri olan KOSGEB Kredi Faiz Destekleri, işletmelere bankalarca kullandırılacak makine teçhizat ve işletme kredilerinin faiz/kâr payı giderlerinin bir kısmının KOSGEB tarafından karşılanması amacıyla belirli kriterler dâhilinde verilmektedir. Kredi Faiz Destekleri, bütçe imkânlarıyla sınırlı olarak, KOSGEB İcra Komitesi Kararları doğrultusunda, belirli bir program dâhilinde uygulanmakta, bireysel ve münferiden uygulanmamaktadır. Kredi Faiz Desteği Programlarımızın yanı sıra İdare Başkanlığımız, KOBİ’lerin yönetim becerilerini ve kurumsal yetkinliklerini geliştirmek, Ar-Ge ve inovasyona dayalı faaliyetlerini artırmak, girişimcilik kültürünü geliştirmek ve başarılı yeni işletmelerin kurulmasını teşvik etmek amacıyla farklı destek programlarıyla KOBİ ve girişimcilerimize destek olmaktadır. Destekler hakkında bilgi almak ve sözkonusu programlar kapsamında işletmenizin desteklenmesine yönelik olarak internet sitemizi (kosgeb.gov.tr) ziyaret edebilirsiniz.