Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı başvuruları başladı. Kültür Ve Turizm Bakanlığı 602 işletmenin ön başvurusunu kabul etti.

İşletmeler 30 Eylül’e kadar KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırarak başvuruda bulunabilecek. Yeni bir istihdam oluşturan işletmeler 250 bin liraya kadar geri ödemesiz destek alacak.

Usta-Çırak İlişkisi Güçlenecek

KOSGEB, Anadolu’nun kadim mesleklerini sürdürmek için yürürlüğe aldığı Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı’nda başvuruları bugün itibariyle almaya başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’ne ön başvuru yapan 602 işletme, 30 Eylül’e kadar KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırarak başvuruda bulunabilecek. Destek programı ile usta-çırak ilişkisini güçlendirmek amacıyla yeni bir personel istihdam eden işletmelere 250 bin liraya kadar geri ödemesiz destek verilecek.

İki Bakan İmzaladı

KOSGEB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü arasında 24 Haziran’da iş birliği protokolü imzalandı. İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’ndeki imza töreninde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank protokolü imza altına aldı. Böylece, Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı başlamış oldu.

602 İşletmenin Ön Başvurusu Kabul Edildi

24 Haziran’da yapılan lansman toplantısının ardından işletmeler, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’ne 5 Ağustos’a kadar ön başvurularını yaptı. 800’ün üzerindeki ön başvurudan 602’si kabul edildi. KOSGEB’e başvuru yapabilecek 602 işletmeye bilgilendirme yapıldı.

Gramafon Tamirciliği

Ön başvurulara bakıldığında 31 farklı geleneksel meslekten işletme bulunuyor. Bunlar arasında seramik (çömlek-çini), ahşap işleri, bıçakçılık, bakırcılık, deri işleri, çalgı yapımcılığı, dokumacılık gibi kaybolmaya yüz tutmuş meslekler ilk sıralarda yer alıyor. Şapka imalatı,  gramafon tamirciliği, at arabası/fayton imalatı gibi ilginç meslekler de dikkat çekiyor.

72 İlden Başvuru

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kabul edilen ön başvuruların 72 ilden olması dikkat çekiyor. En fazla başvurunun geldiği illeri İstanbul (57), Denizli (41), Gaziantep (36), Şanlıurfa (26) ve Bursa (24) oluşturuyor.

30 Eylül Son Gün

Ön başvuru sürecinin tamamlanmasının ardından KOSGEB, 1 Eylül itibariyle KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden kesin başvuruları almaya başladı. Başvurular 30 Eylül’e kadar devam edecek. Başvuru yapan işletmeler oluşturulacak kurulda değerlendirmeye alınacak.

Kimler Yararlanabilecek?

Destek programından, Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan Geleneksel, Kültürel veya Sanatsal Değeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslek Kolları listesinde yer alan alanlarda faaliyet gösteren işletmeler yararlanabilecek. Ayrıca, işletme sahibinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen sanatçı tanıtma kartına sahip olması veya Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri’nde yer alması durumunda da destek programından faydalanabilecek.

Personel İçin 150 Bin Lira

Geri ödemesiz 250 bin lira üst limitli destek ile kuruluş, işletme ve yetiştirme, makine ve teçhizat, tanıtım ve pazarlama başlıklarında destek verilecek. Program ile işletme sahibinin mesleki birikimlerini aktarması için yetiştireceği personel için 150 bin liraya kadar destek sağlanacak. Makine ve teçhizat giderleri için üst limiti 50 bin lira olan bir destek verilecek. Desteklenecek makine ve teçhizatın yeni veya en fazla 3 yaşında olmasına bakılacak. Yerli malı makine ve teçhizatta destek oranına yüzde 15 ilave edilecek. Tanıtım ve Pazarlama Desteği kapsamında e-Ticaret sitelerine üyelik ve komisyon bedeli, dijital reklam ve tanıtım, web sayfası tasarımı ve tanıtım filmi olmak üzere toplamda 45 bin liraya kadar destek verilecek.

Başvuru için tıklayınız.

 

Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2022