Yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’ler önceliğimiz olmak üzere yeni bir vizyon ile bütün KOBİ’lerimize gerekli desteği sağlayacağız.

Sıkça Sorulan Sorular



Kategori Seçiniz

Sorular için lütfen aşağıdaki kutudan ilgili kategoriyi seçiniz


Arama Yapınız

Sorular için lütfen aşağıdaki kutuya ilgili kelime yazıp "enter" tuşuna basınız.

Bu program, 31.12.2018 tarihinde başvuruya kapatılmıştır.Yeni başvurular için lütfen Geleneksel Girişimci Destek Programı/İleri Girişimci Destek Programı’nı inceleyiniz.

Destek sürecinde başka bir işletmede çalışabilir miyim?

Hayır. Girişimcinin destek sürecinde; başka bir işletme/kurum/kuruluşta SGK hükümlerine tabi olarak çalışmaması gerekmektedir. Ancak İnkübatörlerde yer alan öğretim elemanı ile başka bir işletmede mevcut bulunan ortaklıktan kaynaklı sigortalılık bu hüküm kapsamında değerlendirilmez.

Yeni Girişimci Desteği kapsamında KOSGEB hangi destekleri sağlıyor?

KOSGEB Değerlendirme ve karar Kurulunun uygun bulduğu aşağıdaki giderler için destek sağlanır: (1) İşletme kuruluş giderleri için geri ödemesiz olarak 2.000 (iki bin) TL destek sağlanır. (2) Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Ofis Donanım ve Yazılım Desteği kapsamında, işletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde satın alınan/alınacak makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımları için geri ödemesiz olarak üst limiti 18.000 (on sekiz bin) TL destek sağlanır. (3) İşletme Giderleri Desteği kapsamında, işletme kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde gerçekleşen işyeri kirası ve personel net ücretlerine yönelik olarak, aylık azami 5.000 (beş bin) TL ve toplamda geri ödemesiz olarak 30.000 (otuz bin) TL destek sağlanır. (5) Sabit Yatırım Desteği kapsamında, işletme kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde satın alınan/alınacak makine, teçhizat ve yazılım için teminat karşılığı geri ödemeli olarak 100.000 (yüz bin) TL destek sağlanır.

Makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımı masrafım yok. İşletme giderlerinden daha çok yararlanabilir miyim?

Evet. Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteği ile İşletme Giderleri Desteği üst limitleri; bu destek unsurları için belirlenen üst limitlerin toplamını aşmamak üzere ihtiyaç duyulması halinde Kurul Kararı ile % 50 (elli)'ye kadar arttırılabilir. Bu durumda Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteğinin üst limiti 27.000 (yirmi yedi bin) TL, İşletme Giderleri Desteği üst limiti 45.000 (kırk beş bin) TL ve her iki desteğin üst limitleri toplamı ise 48.000 (kırk sekiz bin) TL'yi geçemez.

Başvurum onaylandı; destek ödemesini nasıl alabilirim?

Destek Başvurunuzun Kurul tarafından onaylanmasının ardından, sistem üzerinden Taahhütnamenizi onaylamanızın ardından ödeme talep etmeye hak kazanmış olurunuz. Ödeme alabilmek için, Kurul Kararınızda yer alan giderlere ilişkin harcamalarınızı yaptıktan sonra sistem üzerinden Ödeme Talep Formu oluşturmanız gerekmektedir. Ödeme Talep Formunun ekine ödeme belgeleri (fatura, banka dekontu vb.) sistem üzerinden yüklenir.

SGK veya vergi borcum olması destek almama engel mi?

Hayır. Destek ödemesinin tarafınıza yapılacağı tarih itibariyle ilgili mevzuatta belirtilen limitlerin üzerinde SGK ve/veya Vergi borcunuzun bulunması halinde bu borç tutarı destek ödemenizden mahsup edilir ve varsa kalan tutar hesabınıza yatırılır.

Aldığım makinenin faturası 15 ay önce düzenlendi. Destek alabilir miyim?

Hayır. Faturanızın düzenlenme tarihinden itibaren en geç 1 (bir) yıl içerisinde Ödeme Talep Formu ile KOSGEB’e iletilmesi gerekmektedir. Bu süreyi aşan fatura/fatura yerine geçen belgelere ilişkin destek ödemesi yapılamaz.

İşyeri kiramı elden ödüyorum. Destek alabilir miyim?

Hayır. KOSGEB’den destek talep edeceğiniz giderlerinize ilişkin yapacağınız tüm ödemelerin banka yoluyla yapılmış olması ve bunu belgelemeniz (banka dekontu, hesap ekstresi vb.) gerekmektedir.

İkinci el ürün satın almam halinde KOSGEB’den destek alabilir miyim?

Sadece makine-teçhizat ikinci el olarak desteklenebilir. Makine-teçhizat dışında ofis donanımı vb. gider kalemlerinin desteklenebilmesi için yeni olması gerekir. Makine-teçhizatın ikinci el olması halinde ilk kullanıcı için düzenlenen satış faturası tarihi itibariyle en fazla 3 (üç) yaşında olabilir ve makine-teçhizatın yaşını belirlemek için; ilk kullanıcıya ait satış faturası veya ilgili odalardan alınabilecek yaşı gösterir belge veya benzeri dokümanlarından herhangi birinin KOSGEB’e sunulması gerekir.

Destek sürecim devam ederken işletmemi başka ile taşıyabilir miyim?

Evet, taşıyabilirsiniz. Kayıtlı olduğunuz KOSGEB Müdürlüğüne bu durumu bir dilekçe ile bildirmeniz gerekmektedir.

Destek sürecim devam ederken işletmemi kapatmak zorunda kaldım. Ne yapmalıyım?

Destek sürecinde İşletmenizin tasfiyesinin başlaması, kapanması halinde; destek süreci sonlandırılır. Destek süreci sonlandırılan İşletmenin durumu Kurul tarafından değerlendirilir. İşletmenizin kapandığını belgeleriyle beraber kayıtlı olduğunuz KOSGEB Müdürlüğüne yazılı olarak bildirmeniz gerekmektedir. İşletme tarafından sunulan bilgi ve belgeler doğrultusunda; a) İşletmenin kastı veya ağır kusurunun bulunmadığı, b) Ölüm, ağır kaza, ağır hastalık, tutukluluk, yangın, deprem, su basması, hırsızlık gibi mücbir sebepler, c) Faaliyetlerini engelleyecek nitelikte, finansal yetersizlik, öngörülemeyen kriz, terör olayları, pazar daralması gibi zorunluluk hali, veya Kurul tarafından uygun bulunan buna benzer gerekçeler nedeniyle oluştuğuna karar verilmesi halinde yapılan geri ödemesiz desteklerin iadesi istenmez, geri ödemeli destekler sürecine uygun olarak tahsil edilir. Aksi takdirde; yapılan geri ödemeli destekler Kurul Karar tarihinde muaccel hale gelir ve teminat nakde çevrilmek suretiyle, geri ödemesiz destekler ise ödeme tarihinden itibaren muaccel hale gelir ve işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsil edilir.

Kardeşimin sahibi olduğu işletmeden demirbaş aldım. Bununla ilgili KOSGEB’den destek alabilir miyim?

Hayır. İşletme, sahip ve ortakları ile bunların eşinden, annesinden, babasından, kardeşinden, çocuğundan ve bunların sahibi/ortağı olduğu işletmelerden destek kapsamında mal/hizmet satın alamaz, böyle bir durumun tespit edilmesi durumunda destek ödemesi yapılmaz.