KOSGEB, teknolojik ürünlerin Türkiye’de imalatı için 4 ayrı kuruluş ile protokol imzaladı. Bu alanda projesi olan işletmelere 5 Milyon TL destek verilecek.
Tarih: 24 Ekim 2017

KOBİ’lerin,  orta yüksek ve yüksek teknoloji alanlarındaki Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürünlerine yönelik üretim yatırımlarının desteklenmesi amacı ile kurgulanan, KOBİ TEKNOYATIRIM  - Kobi Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı’nın basın lansmanı ve protokol imza töreni yapıldı.

Ankara’da düzenlenen imza törenine, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şekerci, ODTÜ  TEKNOKENT Genel Müdürü Mustafa İhsan Kızıltaş, OSTİM Başkanı Orhan Aydın, ASO Başkanı Nurettin Özdebir’in de aralarında olduğu sanayi, OSB ve teknopark camiasından önemli isimler katıldı.

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik; SSM Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi’yle, TAİ Genel Müdürü Temel Kotil’le, ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Hezarfen Oruç’la ve SASAD Başkanı Hüseyin Baysak’la ortak protokole imza attılar.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, "Teknoyatırım Programı" ile Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürünleri ticarileştirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Bunu yaparken, ülke ekonomisine katma değer oluşturacak ürünleri destekleyeceğiz, işletmelerimizin yapacağı teknolojik ürün yatırımlarını teşvik edeceğiz." dedi.

Programın orta yüksek ve yüksek teknoloji alanlarındaki Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürünlere yönelik üretim yatırımını desteklemek hedefiyle oluşturulduğunu ifade eden Çelik, büyük fedakarlıklarla Ar-Ge yapan, yerli ve milli ürünler ortaya koymaya çalışan KOBİ'lerin, yatırım yaparken yaşadığı zorlukları göz önünde bulundurduklarını söyledi.

Çelik, KOBİ'lerin değerinin ve öneminin farkında olduklarını belirterek, "Bu yüzden, KOBİ'lerimize her anlamda destek olmaya devam edeceğiz. Bu desteğin en büyük aracı ise KOSGEB’dir. Kurum imalatın, üretimin ve teşviklerin amiral gemisi olmaya devam edecektir." diye konuştu.

KOSGEB Başkanı Uzkurt; “Ar-Ge’ye yatırım yapan şirketler kazanacak, bu şirketlerimiz kendini kanıtlama fırsatı yakalayacak”

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ise, KOBİ’lerin teknolojik yeteneklerini geliştirmeye, ülkemizin yüksek ve orta yüksek alanlardaki gücünü artırmaya yönelik olarak KOBİ TEKNOYATIRIM Destek Programını geliştirdiklerini ifade ederek, KOSGEB’in bugüne kadar olan başarılı çalışmalarını bundan sonraki dönemde de özellikle imalat sanayiindeki KOBİ’lerin teknoloji, ihracat, katma değer ve kârlılıklarını artırmaya yönelik destek programları ile taçlandırmak için çalıştıklarını söyledi.

KOSGEB Başkan Uzkurt, KOSGEB’in ülkemizin KOBİ ekosistemine ilişkin sahip olduğu bilgi ve deneyimlerinden faydalanarak, KOBİ’lerin güçlendirilmesi ve ekonominin temel itici gücü haline getirilmesi adına yeni strateji ve eylemler geliştirdiklerini ifade etti.

Uzkurt, katma değerli üretimi özendirecek ve firmaların kapasite kullanımlarını artıracak bir anlayışla hareket ettiklerini belirterek, "KOSGEB olarak bu tür destek programlarını icra ederken özellikle KOBİ'lerimizi büyük firmalarla entegre ederek bu programları yürüteceğiz. KOBİ'lere öncelikle firma, proje ve sektör bazlı destekler vermeye çalışacağız." dedi.

TUSAŞ/TAI Genel Müdürü Kotil; "KOBİ'lerle çalışmak istiyoruz "

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) Genel Müdürü Temel Kotil ise 5. nesil uçaklara ilişkin çalışmaları başlattıklarını söyleyerek, "Bu uçaklar 2023'te ilk uçuşunu yapacak, 2029'da teslimine başlayacağız. 2031 itibarıyla da dünyadaki 5. nesil en iyi uçaklardan birini bitirmiş olacağız. Bunun alt sistemleri, teknolojileri var. Bu tip teknolojileri artık yurt dışından alma şansımız kalmıyor. Bu sistemlerle ilgili KOBİ'lerle çalışmak istiyoruz." diye konuştu.

Üzerinde çalıştıkları projelere ilişkin bilgi veren Kotil, "Bunların alt sistemlerini Türkiye'de yapmamız gerekiyor. TAI her şeyi yapar ama o uçağın ve helikopterin maliyetinin yüzde 60'ını yurt dışına verir. Biz bunları KOSGEB'in desteğiyle geliştirmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Tüfekçi; “KOSGEB ile yakın çalışacağız.”

Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tu¨fekc¸i de Müsteşarlığın temel misyonlarından birinin KOBİ'leri desteklemek olduğuna işaret ederek, "Yakın zamanda başlattığımız Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı esasında tamda bu teknoloji girişimlerinin ve yatırımlarının merkezine oturuyor." ifadesini kullandı.

Teknoloji ürünlerinin en kritik özelliğinin o teknolojinin ispatlanması olduğunu vurgulayan Tüfekçi, şunları kaydetti; "Firmalarımızı şu anda 200'e yakın hakem havuzuyla değerlendirmeye başladık ve yakında destek mekanizmalarını açıklayacağız. Bunun için Savunma Sanayii İcra Komitemizden kaynağı da ayırdık. KOSGEB ile de yakın çalışarak KOBİ'lerimizi güçlendirmek adına teknoloji yatırımlarında ne gerekiyorsa yapacağız."

KOBİ TEKNOYATIRIM Destek Programı Tanıtıldı

Basın toplantısında, destek programının kurgulanması aşamasında görev alan KOSGEB Başkan Yardımcısı Recep Ali Erdoğan’ın başkanlığındaki çalışma grubu, destek programının tanıtımını yaptı.

 

Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2017