Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Macaristan temasları sırasında, KOSGEB ve Macar muadil kuruluşu MNKH arasında mutabakat zaptı imzalandı.
Tarih: 12 Ekim 2018

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "KOSGEB ile Macaristan Ulusal Ticaret Ajansı (MNKH) arasında bir mutabakat zaptı imzalanmasından büyük memnuniyet duyuyorum."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader'in davetiyle bulunduğu Budapeşte'de, Türkiye-Macaristan İş Forumu'na katıldı.  

Forumda Macar-Türk bağlarına değinen Erdoğan, Macaristan Başbakanı ile birlikte ikili iş birliklerine dair önemli mesajlar verdi.

İki ülkenin arasındaki münasebetlerde 2009 yılında yaklaşık 1,5 milyar dolar olan ikili ticaretin, 2017 yılında 2,6 milyar dolara yükseldiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2018'in ilk 8 ayında ise bu ticaret 1,8 milyar dolarlık bir hacme ulaştı. Şimdi hedef 5 milyar doları yakalamak. İki ülkenin asıl hedefi ise 6 milyar Euro gibi bir hedefe ulaşmaktır." ifadelerini kullandı.

Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin mevcut durumunun yeterli düzeyde olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Ekonomik ilişkilerimizi çok daha ilerilere taşıyabiliriz. Hiçbir siyasi sorunu bulunmayan, ekonomik ilişkiler noktasında hukuki altyapısı tamamlanmış, tarihi ve kültürel açıdan birer kardeş gibi yakın iki ülkenin ticaretinin daha üst seviyelerde olması gerekir. Bizlere ve burada bulunan iş adamlarımıza düşen en önemli görev; ikili ticaretimizi, Türkiye ile Macaristan arasındaki dostluk bağlarına yakışır bir düzeye çıkarmaktır. Bu konuda iş adamlarımıza çok büyük görevler düşüyor."  ifadelerini kullandı.

KOSGEB ile Macaristan Ulusal Ticaret Ajansı (MNKH) arasında bir mutabakat zaptı imzalanmasından büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Erdoğan, kendisinin ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın üzerlerine düşenleri yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Türk ve Macar iş adamları olarak 300'ü aşkın iş adamının katıldığı İş Forumu'nda, KOSGEB ile Macaristan Ulusal Ticaret Ajansı arasında mutabakat zaptı imzalandı.

Forumda, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk-Macar İş Konseyi Başkanı Adnan Polat, DEİK Başkanı Nail Opak ve Macar eşdaşları da iki ülke iş birliğinin gelişmesine yönelik mesajlar verdiler.

İmza töreni sonrası, KOSGEB, MNKH ve Türkiye’deki MNKH temsilcisi ALX yetkilileri bir araya gelerek, iş birliği imkanlarını görüştüler.

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın koymuş olduğu hedefler çerçevesinde, ikili ticaret hacmini arttırmaya, iki ülke KOBİ’leri arasındaki iş birliklerini geliştirmeye ve üçüncü pazarlara açılmaya yönelik her türlü iş birliğine hazır olduklarını belirtti.

MNKH Genel Müdürü Gabor Lıgetfalvı da, MNKH’da yeni bir döneme girdiklerini, geçirecekleri dönüşüm sürecinde KOSGEB tecrübelerinden yararlanmak isteklerinin yanı sıra, somut iş birliği beklentilerinin olduğunu belirterek, KOBİ’lere yönelik aktivitelerin yanında kurumsal yapılanma süreci için de KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt’dan destek sözü aldı.

Görüşme sırasında, iki ülke KOBİ’leri arasındaki teknik ve ticari iş birliklerini geliştirmeye yönelik hedefler konularak, somut aktiviteler ve aksiyon planı görüşüldü.

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2018

Galeri