Brüksel’de, TuR&Bo 2018 Kültürel Miras Yılı kapsamında Göbeklitepe ve mutfağı tanıtıldı.
Tarih: 13 Kasım 2018

Türkiye Araştırma ve İş Dünyası Kuruluşları Kamu-Özel Kesim Ortaklığı (TuR&Bo) tarafından 06-07 Kasım 2018 tarihlerinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de Türk gastronomisini yansıtan geniş kapsamlı bir etkinlik düzenlendi. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve Şanlıurfa’da bulunan Göbeklitepe’nin mutfağı 2 gün boyunca konuklara tanıtıldı.

Etkinlikle 12 bin yıl öncesinde inşa edilen ve tüm dünyada bilinen ilk tapınak olarak literatüre geçen ‘Göbekli Tepe’den ilham alınarak oluşturulan temada insanlığın evrelerine de dikkat çekilerek, medeniyetlerin doğduğu zengin Anadolu mutfağı tanıtıldı. “Göbeklitepe: Kültürlerin Buluştuğu Topraklar-Tarihten Gastronomiye" etkinliğinde geçmişten günümüze değiş tokuş, iş birliği ve KOBİ’ler konuşuldu. Brüksel’de Anadolu mutfağının tanıtıldığı Gala Yemeği ile başlayan program, Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirilen etkinlik ile devam etti. Milletvekili İsmail Ertuğ'un açılış konuşması ile başlayan toplantı, Türkiye Brüksel Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, Milletvekili Nedzhmi Ali, KOSGEB Başkan Yardımcısı Salih Tuna Şahin, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cihat Lokmanoğlu ve TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in konuşmaları ile devam etti.

Göbeklitepe konusunda teknik sunumlar,  Göbeklitepe Proje Koordinatörü Dr. Lee Clare ve Sanat Tarihçisi ve Gastronomi Araştırmacısı Nedim Atılla tarafından gerçekleştirildi. Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu temsilcilerinin yanı sıra, pek çok ulusal ve uluslararası uzmanın yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, Salih Tuna Şahin konuşmasında, Göbeklitepe’nin bugün peşinde koştuğumuz kavramların hem ne kadar eski bir tarihte ortaya çıktığını hem de iş bölümü, ihtisaslaşma, takas, bilgi değiş tokuşu, teknoloji gibi ortaya çıkan bu yeni olguların insanın gelişmesine nasıl katkı sağladığını gösterdiğini vurguladı.

Türkiye’nin Avrupa Birliğini her alanda önemli bir ortak olarak gördüğünü, pek çok alanda iş birliğini, ticareti ve ortak teknolojik çalışmaları geliştirmeyi hedeflediğini belirten Şahin, KOSGEB olarak, AB’nin KOBİ’ler alanındaki çalışmalarına sağladığı katkıya dair örnekler sundu.  Başkan Yardımcısı Şahin, KOSGEB’in ulusal koordinasyonunu yaptığı COSME Programı, Avrupa Küçük İşletmeler Yasası, Avrupa KOBİ Haftası ve Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri kapsamında gerçekleştirdiği çalışmalar ve ikili iş birlikleri hakkında bilgi verdi.

TuR&Bo tarafından organize edilen etkinlik TuR&Bo’nun ve ortakları olan KOSGEB, TOBB, TÜBİTAK ve TESK’in Avrupa Birliği nezdindeki görünürlüğüne büyük katkı sağlayarak gelecekte gerçekleştirilecek iş birlikleri ve ortak çalışmalara yönelik zemini güçlendirdi.

 

Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2018

Galeri