Prof. Uzkurt, İBTAV VE Kırıkkkale Üniversitesi ile iş birliği protokolü imzaladı.
Tarih: 11 Ocak 2019

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilan ettiği "2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" etkinlikleri kapsamında, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV), Kırıkkale Üniversitesi ve KOSGEB arasında iş birliği protokolü imzalandı. İstanbul Gülhane Parkı'ndaki Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Dr. Ursula Sezgin Bilimler Tarihi Kütüphanesinde yapılan törene, İBTAV Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Başkanı Mecit Çetinkaya, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt katıldı.

Törende, Çetinkaya, Aslan ve Uzkurt, iş birliği protokolünü imzaladı. Buna göre,  “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” ilan edilmesi bağlamında her kurumdan birer temsilcinin katılımı ile çalışma grubu oluşturulacak. Yapılacak çalışmalar bu grup tarafından yürütülecek.

Protokol kapsamında İBTAV’ın yükümlülükleri şunlar olacak:

Prof. Dr. Fuat Sezgin hakkında bilgi ve metinsel/görsel materyal temin edecek.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Bilim Tarihi bölümü lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile iletişim kurarak protokol kapsamında yapılacak çalışmalara katkı vermelerini sağlayacak.

İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi ile Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Dr. Ursula Sezgin Bilimler Tarihi Kütüphanesi hakkında bilgi temin edecek.

Bu bilgiler ile gerek duyulacak diğer bilgiler KOSGEB ile paylaşılacak.

KOSGEB de, 2019 yılı içerisinde resmi internet sayfasında Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çalışmaları ve İslam Bilim Tarihi hakkında paylaşımlarda bulunacak. KOSGEB Veri Tabanı’nda yer alan KOBİ’lere yıl içerisinde yapılacak etkinlikler duyurulacak. Kurum bünyesinde bulunan bir mekâna veya alana Prof. Dr. Fuat Sezgin ismini verecek olan KOSGEB, destek programları ve KOSGEB desteklerinden yararlanabilecek sektörler çerçevesinde İslam Bilim Tarihi için objeler üreten KOBİ’leri destekleyecek. KOSGEB dergisinde Prof. Dr. Fuat Sezgin ve çalışmaları hakkında paylaşımlarda bulunacak.

Kırıkkale Üniversitesi ise,  2019 yılı içerisinde yapılacak her türlü yarışma, seminer, yayın vb. etkinliğin zamanı, konusu, katılımcısı ile ilgili karşılıklı istişare ile etkinlik takvimi oluşturacak.

Protokol, 2019 yılı boyunca geçerli olacak.

FUAT SEZGİN KİMDİR?

1924 yılında Bitlis'te dünyaya gelen Fuat Sezgin, İslam tarihi, bilim ve teknoloji alanlarında çalışmalar yaptı. 1950’de Arap Dili ve Edebiyatı'nda 'Buhari'nin Kaynakları' isimli doktora tezini bitirdi. Almanya'da Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi'nde dersler veren Sezgin, 1965’te profesör oldu. Aynı üniversitede Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü'nü kuran Sezgin, 30 Haziran 2018 tarihinde İstanbul'da 93 yaşında yaşamını yitirdi.

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN İLAN ETTİ

Cenaze törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  “2019 yılını inşallah Profesör Doktor Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Yılı olarak ilan edeceğiz, bunun da talimatını verdik. İnşallah bu da hem bilim tarihimiz için, hem ilim, irfan tarihimiz için hayırlara vesile olur. Bu da bizim onun manevi noktadaki hayatı için bir iz düşümü olur diye düşünüyorum” dedi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan bir genelge ile “2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” ilan edildi.

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2019

Galeri