KOSGEB’in ulusal koordinatör olduğu İşletmelerin ve KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği Programı (COSME) ile KOBİ’lere yaklaşık 3 milyar TL kredi kullandırılacak.
Tarih: 12 Nisan 2019

KOSGEB’in ulusal koordinatör olduğu İşletmelerin ve KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği Programı (COSME) ile KOBİ’lere yaklaşık 3 milyar TL kredi kullandırılacak. Kredi Garanti Fonu (KGF) tarafından kullandırılacak kredi için KOSGEB, teşvik edici ve yönlendirici bir rol oynadı.


KOSGEB 2013’te Yetkilendirildi
KOSGEB İcra Komitesi, 4 Haziran 2013 tarihli toplantısında; KOSGEB’i COSME Programı’na ilişkin olarak ulusal koordinatör kuruluş olarak yetkilendirdi. COSME Programı Katılım Anlaşması, Türkiye ve Avrupa Komisyonu arasında 16 Ekim 2014 tarihinde Brüksel’de imzalandı. COSME Programı, 2014-2020 yılları için yaklaşık 2,3 milyar Avro bütçe ile uygulamaya konuldu.


Finansmana Erişim
Program, KOBİ’lerin rekabet edebilirliğini arttırmak amacıyla “Finansmana Erişim”, “Pazarlara Erişim”, “İşletmeler için Çerçeve Koşullar” ile “Girişimcilik ve Girişimci Kültürü” bileşenlerinden oluşuyor. Finansmana Erişim bileşeni kapsamında, KOBİ’lerin esnek ve kolay şartlarla kredi teminatlarına erişimini sağlayan kredi garantilerine ve risk sermayesine ulaşmaları amaçlanıyor.


60 Ay Vadeli
Ulusal koordinasyonunu KOSGEB’in yaptığı COSME Programı kapsamında KGF, COSME Programı Kredi Garanti Desteği’ne başvurdu. Başvuru sonucunda Avrupa Yatırım Fonu ile kontrgaranti anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre sağlanacak kefalet desteği ile her bir KOBİ, 12 ayı ödemesiz dönem olmak üzere toplam 60 ay vade ile 1 milyon liraya kadar kredi kullanabilecek. Bu proje kapsamında KOBİ'lere yaklaşık 3 Milyar TL tutarında kredi kullandırılması planlanıyor.


16 Banka İle Anlaşma
KGF’nin fonu kullandırmaya yönelik bankalarla görüşme ve protokol süreçleri devam ederken; Akbank, Alternatif Bank, DenizBank, Garanti Bankası, Halkbank, İNG Bank, Türkiye İş Bankası, QNB Finansbank, Şekerbank, Türkiye Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, VakıfBank, Vakıf Katılım Bankası, Yapı Kredi Bankası, Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım Bankası olmak üzere toplam 16 banka ile anlaşma yapıldı.

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2019